Πρέβεζα: Εμφανίστηκε και πάλι το δηλητηριώδες λεοντόψαρο

530

Την επανεμφάνισή τους στην Πρέβεζα έκανε τα γνωστό δηλητηριώδες ψάρι γνωστό με το όνομα «Λεοντόψαρο», αφού το χρώμα του και το σχήμα μοιάζουν με ένα μικροσκοπικό «λιοντάρι», σύμφωνα με την τοπική ιστοσελίδα onprevezanews.gr.

Το λεονταρόψαρο, Pterois miles είναι ενδημικό είδος του Ινδικού Ωκεανού, που απαντάται από την Ερυθρά Θάλασσα μέχρι τη Νότια Αφρική και την Ινδονησία. Το σώμα του φέρει χαρακτηριστικό προειδοποιητικό χρωματισμό, με κόκκινες, λευκές και μαύρες λωρίδες. Σε μήκος φτάνει τα 35 εκατοστά. Το ραχιαίο πτερύγιο φέρει πολυάριθμες, μεγάλες, ισχυρές άκανθες. Τα πλευρικά πτερύγια μοιάζουν με μακριές φτερούγες. Ζει κοντά στην ακτή, σε βάθη μέχρι τα 80 μέτρα. Συναντάται σε βυθούς με αμμώδη ή κοραλλιογενή υποστρώματα. Είναι κυρίως νυκτόβιος οργανισμός. Τρέφεται με ψάρια και μικρά καρκινοειδή. Είναι παγκοσμίως διαδεδομένη η χρήση του ως καλλωπιστικό είδος ψαριού σε ενυδρεία θαλασσινού νερού. Στον τόπο που ενδημεί είναι εδώδιμο.

Το λεονταρόψαρο είναι ξενικό είδος στη Μεσόγειο και ονομάζεται Λεσσεψιανός μετανάστης. Εισήλθε στην Μεσόγειο μέσω της διώρυγας του Σουέζ. Η πρώτη καταγραφή του είδους έγινε το 1991 στην Θάλασσα της Λεβαντίνης. Είναι ένα είδος που παρουσιάζει γρήγορη εξάπλωση και έξαρση του πληθυσμού του σε περιβάλλοντα διαφορετικά από αυτά στα οποία ζει, εκτοπίζοντας τα ενδημικά είδη. Τα τελευταία τρία χρόνια έχει αυξηθεί θεαματικά η συχνότητα καταγραφής του σε διάφορα σημεία της Ανατολικής Μεσογείου, γεγονός που καταδεικνύει ότι περίπου 20 χρόνια μετά την πρώτη καταγραφή του στη Μεσόγειο, το ξενικό αυτό είδος έχει το τελευταίο διάστημα βρει ευνοϊκές περιβαλλοντικές συνθήκες για την εξάπλωσή του.

Έχει παρατηρηθεί ότι όταν ενοχλείται από δύτες, ανοίγει διάπλατα τα πτερύγιά του και κάνει βίαιες επιθετικές κινήσεις.

Όμορφο αλλά άκρως επικίνδυνο

Το λεονταρόψαρο είναι δηλητηριώδες! Οι άκανθες του ραχιαίου, των κοιλιακών και του εδρικού πτερυγίου του λεονταρόψαρου είναι εξαιρετικά δηλητηριώδεις. Από αυτές εκκρίνεται ένα από τα ισχυρότερα δηλητήρια στη φύση, το οποίο μπορεί να προκαλέσει οίδημα, δυνατό πόνο, παράλυση και σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη και το θάνατο. Το δηλητήριο παύει να είναι ενεργό όταν το ψάρι θανατωθεί. 13 δηλητηριώδεις άκανθες στο ραχιαίο πτερύγιο 1 δηλητηριώδης άκανθα στο κοιλιακό πτερύγιο 3 δηλητηριώδεις άκανθες στο εδρικό πτερύγιο Ενέργειες σε περίπτωση αλίευσης. Σε περίπτωση τυχαίας αλίευσης ατόμου του είδους λεονταρόψαρο, θα πρέπει ο χειρισμός του να γίνεται με ιδιαίτερη προσοχή.