Στο δικαστήριο ο Πέτρος Φιλιππίδης- Η ώρα της δίκης του γνωστού ηθοποιού και σκηνοθέτη / Διακοπή λόγω έντασης

461

Στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας αναμένεται – άνευ απροόπτου – να βρεθεί ο κατηγορούμενος για έναν βιασμό κατ’ εξακολούθηση και δύο απόπειρες βιασμού, ηθοποιός και σκηνοθέτης Πέτρος Φιλιππίδης.

Ο συνήγορός του Μιχάλης Δημητρακόπουλος είχε ζητήσει ολιγοήμερη διακοπή της δίκης, προκειμένου να μπορέσει να εμφανιστεί ο κατηγορούμενος ηθοποιός, που αντιμετωπίζει -πάντα κατά τον δικηγόρο του- προβλήματα υγείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι τρεις γυναίκες που τον έχουν καταγγείλει, θα υποβάλλουν αίτημα για να καταθέσουν κεκλεισμένων των θυρών, χωρίς δηλαδή την παρουσία κοινού και δημοσιογράφων στη δίκη.

Δημοσιότητα

Αναφερόμενος στο αίτημα της πολιτικής αγωγής, ο συνήγορός του Μιχάλης Δημητρακόπουλος, μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή του Ant1, υποστήριξε πως “αν η δημοσιότητα της συνεδρίασης είναι επιβλαβής στα χρηστά ήθη ή συντρέχουν ειδικοί λόγοι να προστατευθεί ο ιδιωτικός ή οικογενειακός βίος των διαδίκων, ιδίως αν η δημοσιότητα σε δίκη εγκλημάτων κατά της γενετήσιας ελευθερίας και οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής έχει ως συνέπεια την ιδιαίτερη ψυχική ταλαιπωρία ή το διασυρμό του θύματος και μάλιστα ανηλίκου, το δικαστήριο διατάσσει τη διεξαγωγή της δίκης ή ενός μέρους της χωρίς δημοσιότητα”.

“Υπάρχει μία εξέλιξη που με προβληματίζει. Είδα ότι η πλευρά προς υποστήριξη της κατηγορίας, θα ζητήσει εξέταση των τριών γυναικών που καταγγέλλουν τον Πέτρο Φιλιππίδη να γίνει κεκλεισμένων των θυρών.

Είναι μία εξαίρεση από την αρχή της δημοσιότητας της δίκης γιατί πιστεύω ότι η δημοσιότητα διασφαλίζει μία πιο σωστή και πιο ορθή δικαστική απόφαση”, ανέφερε ο δικηγόρος του Πέτρου Φιλιππίδη, Μιχάλης Δημητρακόπουλος, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν θα συναινέσει στο αίτημα.

Οι πρώτες μαρτυρίες

Με την κατάθεση της πρώτης γυναίκας που κατήγγειλε τον Πέτρο Φιλιππίδη για βιασμό θα βρεθεί αντιμέτωπος ο ηθοποιός, αν παραστεί στην ακροαματική διαδικασία του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας.

Η Α.Μ. αναμένεται να βρεθεί στο βήμα του μάρτυρα. Πρόκειται για κόρη ηθοποιού, με την οποία ο Φιλιππίδης είχε συνεργαστεί σε δύο θεατρικές παραστάσεις. Η καταγγέλλουσα κατηγορεί τον ηθοποιό ότι τον Σεπτέμβριο του 2008 της επιτέθηκε σεξουαλικά μέσα στο καμαρίνι του θεάτρου “Ήβη”, ενώ τον είχε επισκεφθεί για επαγγελματικό ραντεβού.

Σύμφωνα με την μαρτυρία της, ο Πέτρος Φιλιππίδης προχώρησε σε ασελγείς πράξεις σε βάρος της, ενώ τρεις μήνες νωρίτερα, την είχε καλέσει σε γραφείο θεατρικής εταιρείας και είχε προσπαθήσει για πρώτη φορά να έρθει σε σεξουαλική επαφή μαζί της παρά τη θέλησή της.

Όπως είχε περιγράψει η γυναίκα το θέατρο ήταν άδειο και ο ηθοποιός της επιτέθηκε και τελικά την εξανάγκασε σε πράξεις που στοιχειοθετούν το αδίκημα του βιασμού.

“Άρχισε να μου μιλάει άσχημα και μου έκανε χειρονομίες. Του ξέφυγα, έτρεξα στο διάδρομο. Με πρόλαβε, με έπιασε από το λαιμό και μου έκανε ό,τι μου έκανε”, φέρεται να λέει η γυναίκα, συμπληρώνοντας ότι αγνόησε την επίμονη άρνησή της και τις απεγνωσμένες προσπάθειές της να ξεφύγει από τα χέρια του.

Ένταση, ωστόσο, που είχε ως συνέπεια τη διακοπή της δίκης προκειμένου να ηρεμήσουν τα πνεύματα, επικράτησε στο δικαστήριο μετά την τοποθέτηση της εκ των δικηγόρων του Πέτρου Φιλιππίδη, Κικής Μπακιρτζίδου που αντιτάχθηκε στο αίτημα για κατάθεση δυο εκ των τριών θυμάτων κεκλεισμένων των θυρών.

«Εκτίθεστε κύριες μου ποικιλοτρόπως και δεν μπορείτε να έρχεστε να ρίχνετε εκ των υστέρων δάκρυα στο ποινικό ακροατήριο» είπε η κα. Μπακιρτζίδου προκαλώντας την αντίδραση των θυμάτων και των συνηγόρων τους.

«Δεν σέβεστε τα θύματα! Ντροπή» απάντησε ο Αλέξανδρος Μίντζιας δικηγόρος των δυο θυμάτων και ακολούθησαν διαξιφισμοί που οδήγησαν το δικαστήριο σε διακοπή.

Από την πλευρά του ο επίσης συνήγορος του ηθοποιού Μιχάλης Δημητρακόπουλος ανέφερε:

«Ο κανόνας σε μια ποινική δίκη είναι η δημοσιότητα. Όλη η δικογραφία ήταν καθημερινά στα πρωινάδικα, στις μεσημεριανές εκπομπές. Τα πάντα είχα διακινηθεί σε φωτοτυπία. Ένας δεν είχε βγάλει το υπόμνημα του κατηγορουμένου, να υπάρχει η θέση του. Κάποιες έδωσαν συνεντεύξεις και το δημοσιοποίησαν από μόνες τους. Τότε δεν είχαν ψυχικό βάρος και άγχος; Υπάρχουν δημοσιεύματα που στο σύνολο τους κακοποιούν τον κατηγορούμενο. Θα ακουστεί και η φωνή του Πέτρου Φιλιππίδη. Οι τρεις καταγγέλλουσες είναι όλη η δικογραφία. Δεν υπάρχει αυτόπτης μάρτυρας. Αν γίνει κεκλεισμένων των θυρών, θα υπάρχει μια άλλη δίκη, κακοποιητική».