Ο Δήμος Κατερίνης τιμά την Επέτειο των 200 χρόνων  από τη Μάχη της Μηλιάς (2 Απρ. 1822 – 2 Απρ. 2022)

386

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

Το Σάββατο 02 Απριλίου 2022 εκδήλωση, για την επέτειο των 200 ετών από την ιστορική Μάχη της Μηλιάς και την ανατίναξη του Πύργου των Λαζαίων, θα πραγματοποιηθεί από τον Δήμο Κατερίνης, με την υποστήριξη του Πολιτιστικού Συλλόγου Κάτω Μηλιάς «ΟΙ ΛΑΖΑΙΟΙ» και της Τοπικής Κοινότητας Μηλιάς, σε συνεργασία με τους πολιτιστικούς συλλόγους Μεσαίας Μηλιάς «ΑΪ ΓΙΩΡΓΗΣ» & Άνω Μηλιάς «Η Αγία Παρασκευή».

Η εκδήλωση, θα πραγματοποιηθεί στην Άνω Μηλιά, μπρος στα ερείπια του Πύργου των Λαζαίων (πλησίον του Ορειβατικού Καταφυγίου του Ε.Ο.Σ).

Ειδικότερα:

Ώρα 07:30 π.μ.– Ιστορικός Ιερός Ναός Αγίας Παρασκευής Άνω Μηλιάς:

Θεία Λειτουργία μετά το πέρας της οποίας (ώρα 10:15 π.μ.) θα ακολουθήσει Επίσημη Δοξολογία, στην οποία θα χοροστατήσει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ.κ. Γεώργιος, με αντιπροσωπεία του Ιερατείου της περιοχής.

Ώρα 11:00 π.μ. – Μπρος στα ερείπια του Πύργου των Λαζαίων (πλησίον του Ορειβατικού Καταφυγίου του Ε.Ο.Σ):     

► Επιμνημόσυνη δέηση.

Καλωσόρισμα από τον πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Κάτω Μηλιάς «ΟΙ ΛΑΖΑΙΟΙ», Γεώργιο Χανδόλια.

►Απαγγελία επίκαιρων στίχων που αναφέρονται στους Λαζαίους από τον Σωτήρη Κούβαρο, μαθητή της Β’ Τάξεως Λυκείου του ΓΕΛ  Κάτω Μηλιάς. 

Ομιλία–αναφορά στο ιστορικό της ημέρας, από τον Ομότιμο Καθηγητή Πανεπιστημίου, Αθανάσιο Μπίντα.                                                         

Κατάθεση στεφάνων

►Στην συνέχεια, θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή και θα γίνει ανάκρουση του Εθνικού μας Ύμνου.

►Στον επίλογο της εκδήλωσης, σύντομο απάνθισμα μηλιώτικων ηρωικών τραγουδιών για τη Μηλιά και τους Λαζαίους, θα ερμηνεύσει η χορωδία του πολιτιστικού συλλόγου Κάτω Μηλιάς «ΟΙ ΛΑΖΑΙΟΙ».