Γουργουλιάνης: Ο θετικός στον κοροναϊό δε σημαίνει πως είναι κι άρρωστος – Το λάθος που κάνουμε με τα φάρμακα

508

Ο καθηγητής πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, αναφέρθηκε στην πανδημία, τονίζοντας πως ένα σημαντικό λάθος κάνουμε στην Ελλάδα εξαιτίας της λατρείας που έχουν αρκετοί με τα φάρμακα.

Ο κ. Γουργουλιάνης είπε για τα τεστ και τους αριθμούς των κρουσμάτων πως «είναι πολύ χρήσιμο να παρακολουθεί κανείς αυτά τα δεδομένα. Υπάρχουν αναρτημένα στις επίσημες υπηρεσίες». Ωστόσο, εντοπίζει και κάποιες «παραδοξότητες», αφού όπως τονίζει μιλώντας στο e-farmako.gr «υπάρχουν όλοι αυτοί που βρίσκονται θετικοί και τρέχουν να βρουν έναν γιατρό. Να ξεκαθαρίσουμε πως αν κάποιος βρεθεί θετικός, δεν σημαίνει πως είναι κι άρρωστος.

Αυτό το ξέρουμε από την ιατρική και το διδάσκουμε πάρα πολλά χρόνια. Βλέπω να γίνονται ακρότητες. Για παράδειγμα βλέπουμε οι άνθρωποι αμέσως να αισθάνονται άρρωστοι και να σπεύδουν να πάρουν φάρμακα. Στην Ελλάδα έχουμε πολυφαρμακία, είμαστε αντίθετοι στα εμβόλια και την ίδια ώρα στα ψυγεία από πάνω, οι περισσότεροι έχουμε αντιβιοτικά.

Επομένως, μετατρέπουμε τις μολύνσεις -το είχαμε κάνει από την αρχή της πανδημίας- σε κρούσματα που σημαίνει και νόσο. Αισθάνεται κάποιος άρρωστος, μπαίνει σε μια διαδικασία πολυφαρμακίας και καμιά φορά οι ελάχιστοι από αυτούς που θα χρειαστεί να έρθουν στο νοσοκομείο, έχουν πάρει πολλά αντιβιοτικά, μπορεί να έχουν πάρει και κορτιζόνη, χωρίς να έχουν κανέναν λόγο».

«Έρχονται (σ.σ. στα νοσοκομεία) με μειωμένο το ανοσοποιητικό τους σύστημα, με κίνδυνο να πάρουν κάποιο μικρόβιο που είναι ανθεκτικό, γιατί έχουν πάρει πολλά αντιβιοτικά. Κάνουμε μερικά λάθη… Νομίζω ότι είναι πολύ χρήσιμα τα δεδομένα των κρουσμάτων για την παρακολούθηση της πανδημίας. Για τον καθένα ξεχωριστά όμως που θα βρεθεί μολυσμένος δεν είναι και πολύ χρήσιμη αυτή η πληροφορία».