Τραγική κατάσταση στην Τουρκία: Το κρέας ακρίβυνε 48% σε μία μέρα – Κόβουν τα πιάτα με κρέας τα εστιατόρια

520

Αιμορραγία για την τουρκική κοινωνία είναι ο πληθωρισμός, ο οποίος πετά ανεξέλεγκτος στα ύψη. Την ώρα που ο υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας, Νουρετίν Νεμπάτι αυτάρεσκα δηλώνει ότι η τουρκική λίρα δεν έχει που αλλού να πάει πέρα από το να ανέβει, οι Τούρκοι πολίτες αναγκάζονται να κόψουν το κρέας σε μεγάλο ποσοστό.

Τραγική κατάσταση στην Τουρκία: Το κρέας ακρίβυνε 48% σε μία μέρα - Κόβουν τα πιάτα με κρέας τα εστιατόρια
Ταμπέλα που προτρέπει τους καταναλωτές να μην αγοράσουν 1 κιλό κρέας από τη Σερβία αλλά να αγοράσουν 750 γρ. τουρκικό κρέας για να στηρίξουν την ντόπια παραγωγή

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός, όπως λένε κρεοπώλες στα παράλια της Μικράς Ασίας, ότι ο μοσχαρίσιος κιμάς τείνει πλέον να αντικατασταθεί πλήρως από τον κιμά από κοτόπουλο, η ζήτηση μάλιστα του οποίου μειώνεται με ταχείς ρυθμούς.

Την ίδια ώρα, κατά εκατοντάδες συρρέουν οι Τούρκοι σε κρεοπωλεία για να προλάβουν τις “χαμηλές” τιμές πριν αυξηθούν κι άλλο καθώς υπάρχει φόβος για νέες αυξήσεις από μέρα σε μέρα.

Ουρά τριών τετραγώνων σε κρεοπωλείο:

Μέσα σε μία ημέρα η τιμή του κρέατος αυξήθηκε σχεδόν 50%!

Το Ίδρυμα Κρέατος και Γαλακτοκομικών ανακοίνωσε ότι αύξησε τις τιμές του κρέατος κατά 48%. Στην ιστοσελίδα δημοσιεύτηκε ο νέος τιμοκατάλογος του ιδρύματος.

Μετά τις αυξήσεις των τιμών, το κόστος 1 κιλού κιμά αυξήθηκε από 56 λίρες σε 83 λίρες και η τιμή 1 κιλού κρέατος σε κομμάτια από 62,50 λίρες στις 92 λίρες.

Αναλυτικά με τις διαφορές τιμών:

Fiyatlar
Η αλλαγή τιμών σε διάφορες κοπές μοσχαριού

Σύμφωνα με εκπροσώπους του κλάδου, οι τιμές του κρέατος αναμένεται να αυξηθούν τουλάχιστον κατά 30% τους επόμενους δύο μήνες λόγω του υψηλού κόστους και της έλλειψης εφοδιασμού.

Πρόβλημα με το γάλα

Επίσης αναφέρεται ότι ο αριθμός των γαλακτοπαραγωγικών επιχειρήσεων στην Τουρκία μειώνεται σταδιακά τα τελευταία τρία χρόνια λόγω της συμπίεσης των τιμών του γάλακτος και της αύξησης του κόστους παραγωγής.

Εκτιμάται ότι οι γαλακτοπαραγωγοί που ζημιώνονται βρίσκουν τη λύση σφάζοντας τα ζώα τους και έτσι μειώνεται ο αριθμός των θηλυκών βοοειδών και μειώνεται η παραγωγή νέων ζώων.

Κόβουν το κρέας από τα εστιατόρια

Η αύξηση της τιμής του κρέατος έφερε επίσης σε πολύ δύσκολη θέση τους εστιάτορες στην Τουρκία, οι οποίοι βγάζουν τα πιάτα με κρέας από το μενού τους. “Δεν μαγειρεύουμε με κρέας. Είναι πραγματικά ακριβό. Πρέπει να πουλήσεις ένα πιάτο με κρέας τουλάχιστον 70 λίρες για να μην έχεις ζημιά. Καθώς οι τιμές αυξήθηκαν αφαιρέσαμε τα πιάτα με κρέας από το μενού”, είπε η Αζιμε Κεσκίν, εστιάτορας στη Σμύρνη.

Ο Ομέρ Ερτζάν επίσης στη Σμύρνη είπε ότι για το περίφημο τουρκικό σάντουιτς με κοκορέτσι ότι “αγοράζουμε κρέας για 150 λίρες. Δεν μπορείς να πουλήσεις ένα σάντουιτς για πάνω από 40 λίρες. Οπότε κόψαμε το κρέας”.