Μήνυμα της Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας για την Παγκόσμια Ημέρα  για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων

402

Η 21η Μαρτίου καθιερώθηκε το 1966 από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, ως η Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων, με αφορμή ένα τραγικό συμβάν που έλαβε χώρα στην Νότιο Αφρική το 1960, όπου έχασαν τη ζωή τους 70 άνθρωποι, οι οποίοι διαδήλωναν ειρηνικά κατά των ανισοτήτων των φυλών που είχε επιβληθεί από το καθεστώς της λευκής μειοψηφίας.

Σήμερα, οκτώ δεκαετίες σχεδόν αργότερα, ακόμα ταλανίζονται οι σύγχρονες κοινωνίες, από τις φυλετικές διακρίσεις. Ακόμα υπάρχουν έντονα φαινόμενα ρατσισμού, που πολλές φορές καταλήγουν σε βιαιοπραγίες ή  και θάνατο των θυμάτων. Ο ρατσισμός είναι ένα παγκόσμιο, βαθιά ριζωμένο κακό, που διαιωνίζει την ανισότητα, την καταπίεση και την περιθωριοποίηση.

Χρέος όλων μας αποτελεί η πάταξη τέτοιου είδους φαινομένων και η απερίφραστη καταδίκη κάθε είδους διάκρισης, με απώτερο στόχο τη δημιουργία μίας κοινωνίας που θα διέπεται από τις αρχές της ένταξης, της ενσωμάτωσης και της συμπερίληψης. Όπως επεσήμανε και ο κορυφαίος ειρηνιστής και ηγέτης του Αφροαμερικανικού Κινήματος, Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, “Έχω ένα όνειρο, ότι τα τέσσερα μικρά παιδιά μου θα ζήσουν μια μέρα σ’ ένα έθνος όπου δεν θα κρίνονται από το χρώμα του δέρματός τους, αλλά από το χαρακτήρα τους”.

Σοφία Μαυρίδου

Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Πιερίας