Netflix Nutrition: Τι προκαλεί το νέο διατροφικό “σύνδρομο” σε όλον τον πλανήτη

Η εικόνα είναι προσφιλής σε όλους μας: Είστε ξαπλωμένοι στον καναπέ, παρακολουθώντας μια συναρπαστική σειρά, όταν ξαφνικά σας πιάνει λιγούρα

385

Τότε είναι που ενδίδουμε όλοι σε κάποιο (πολύ) βραδινό σνακ. Αυτό ακριβώς ονομάζεται πλέον Netflix Nutrition!

Δυστυχώς, η επιθυμία συνήθως δεν είναι για… μπαστουνάκια σέλινου και χούμους, αλλά για πατατάκια και γλυκά. Φτιάχνουμε δηλαδή βραδινά σνακ από εξαιρετικά επεξεργασμένα, υψηλής ενέργειας και χαμηλής περιεκτικότητας σε θρεπτικά συστατικά τρόφιμα.

Το φταίξιμο στις… ορμόνες

Ο κιρκάδιος ρυθμός, γνωστός και ως “ρολόι του οργανισμού”, ελέγχει τον κύκλο ύπνου/αφύπνισης καθώς και πολλές διαδικασίες, που συμβαίνουν όταν κοιμάστε. Τότε το σώμα σας δίνει προτεραιότητα στην οξείδωση (κάψιμο) λίπους και διασπά τη γλυκόζη.

Εάν, ωστόσο, επιλέξετε να φάτε ένα μεγάλο γεύμα με υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες, ή υδατάνθρακες, ή ζάχαρη, λιπαρά κλπ αργά το βράδυ, το επίπεδο ινσουλίνης σας αυξάνεται (εκκρίνεται ως απόκριση από το πάγκρεας στο γεύμα σας). Η ινσουλίνη είναι μια ορμόνη που διευκολύνει την μετάβαση της γλυκόζης, των λιπαρών οξέων και των πρωτεϊνών από την κυκλοφορία του αίματός σας στα κύτταρα.

Επιπλέον, το σνακ τύπου Netflix Nutrition έχει επίσης ένα αποτέλεσμα ντόμινο: αυξάνει την όρεξή σας και την αποθήκευση λίπους και προκαλεί κατακράτηση υγρών.

Αυτό σημαίνει ότι όταν το σώμα μπαίνει λίγο μετά σε κατάσταση ύπνου και οξείδωσης λίπους (καύσεις), αναγκάζεται να λειτουργεί αντίστροφα και μεταβαίνετε σε λειτουργία αποθήκευσης λίπους.

Αναρωτηθείτε αν πραγματικά πεινάτε

Προτού φτιάξετε ένα σνακ, ακόμα και εγκεκριμένο από διαιτολόγο, κάντε μια παύση για να αξιολογήσετε πόσο πεινασμένοι πραγματικά είστε.

Πεινάτε ή υπάρχει ένα έναυσμα όπως η παρακολούθηση TV, η πλήξη, το άγχος, ή η ανάγκη ανταμοιβής (π.χ. για μια κουραστική μέρα, το… αξίζετε!) που σας παρακινεί να φάτε;

Δοκιμάστε μια απλή και γρήγορη τεχνική για να βαθμολογήσετε το επίπεδο πείνας σας σε κλίμακα του 10. Αν είναι κάτω από το 7, δεν χρειάζεται να φάτε. Αν είναι πάνω από επτά, κατευθυνθείτε στην κουζίνα για να φτιάξετε κάτι υγιεινό.

Διαχειριστείτε τα… ερεθίσματα που οδηγούν στο Netflix Nutrition

Αποφύγετε να τρώτε όταν δεν είστε πεινασμένοι, καθώς όχι μόνο παρακάμπτετε τις φυσικές ενδείξεις πείνας και κορεσμού του σώματός σας, αλλά ενισχύετε επίσης τις νευρικές οδούς του να τρώτε από συνήθεια ή ως απόκριση σε ένα έναυσμα.

Προσδιορίστε ποιο είναι το έναυσμά σας και δημιουργήστε νέες και βελτιωμένες συνήθειες αντικατάστασης, όπως η κατανάλωση υγρών χαμηλής περιεκτικότητας σε θερμίδες. Τέτοια είναι ένα τσάι από βότανα (συχνά είμαστε αφυδατωμένοι μέχρι το τέλος της ημέρας) ή ζεστή σοκολάτα χαμηλής περιεκτικότητας σε θερμίδες.

Είναι επίσης σημαντικό να αξιολογήσετε τα ερεθίσματα σας. Εάν η παρακολούθηση μιας σειράς στην TV είναι ένα τέτοιο για εσάς, σκεφτείτε να αλλάξετε αυτήν τη συμπεριφορά για να μειώσετε την παρόρμηση για φαγητό.

Οι χαλαρές συμπεριφορές που πρέπει να ενσωματωθούν τη νύχτα μπορεί να είναι το διάβασμα ενός βιβλίου, ή τα επιτραπέζια παιχνίδια.

Υπάρχει, λοιπόν, πολλή αλήθεια στο ρητό ότι πρέπει να τρως πρωινό σαν βασιλιάς, μεσημεριανό σαν πρίγκιπας και δείπνο σαν φτωχός.

Για τη βέλτιστη λειτουργία του σώματος και τον έλεγχο του βάρους, συνιστάται να διατηρείτε τα βραδινά σας γεύματα ελαφριά και να διαχειρίζεστε το σνακ σας μετά το δείπνο.