Μπ.Σκούφα: «Απαιτείται άμεση παρέμβαση για την επισκευή του Δικαστικού Μεγάρου Κατερίνης»

453

Ερώτηση προς τον  Υπουργό Δικαιοσύνης

Την ανάγκη άμεσης παρέμβασης στο Δικαστικό Μέγαρο Κατερίνης, του οποίου σημεία έχουν καταστεί επικίνδυνα για τον κόσμο, εξαιτίας πτώσης διακοσμητικών μαρμάρων, επισημαίνει σε ερώτησή της η βουλεύτρια Πιερίας ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Ελισσάβετ (Μπέττυ) Σκούφα, την οποία συνυπογράφει ο βουλευτής, Τομεάρχης Δικαιοσύνης  Θεόφιλος Ξανθόπουλος. Η κοινοβουλευτική παρέμβαση της κ. Ε. Σκούφα ήταν  αποτέλεσμα της επίσκεψής της στο Δικηγορικό Σύλλογο Κατερίνης και της ενημέρωσής της από τα μέλη του Δ.Σ, αλλά και τον Πρόεδρο του Συλλόγου Δικαστών Υπαλλήλων, σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στο Δικαστικό Μέγαρο.

Πτώσεις μαρμάρων με αποτέλεσμα τη  διακινδύνευση της σωματικής ακεραιότητας

Είναι χαρακτηριστικό πως στην πρόσοψη του κτιρίου έχουν μπει περιοριστικές κορδέλες προκειμένου να αποφευχθούν ατυχήματα.  Όπως επισημαίνεται στην ερώτηση, στο Δικαστικό Μέγαρο Κατερίνης, σημειώνονται από το  2017 και μετά, πτώσεις των διακοσμητικών μαρμάρων του κτιρίου, γεγονός που έχει επισημανθεί αρμοδίως και επανειλημμένα για τον επικείμενο κίνδυνο πτώσης αυτών, αν και το Δικαστικό Μέγαρο Κατερίνης είναι σχετικά πρόσφατη κατασκευή.

Όπως χαρακτηριστικά τονίζουν, «καθημερινά επισκέπτονται το Μέγαρο δεκάδες Δικαστών, Δικαστικών υπαλλήλων και λοιπών εργαζομένων και βεβαίως εκατοντάδες πολιτών, άρα η διακινδύνευση της σωματικής ακεραιότητας ή της ζωής αυτών αφορά  πληθώρα ανθρώπων και αυξάνεται κατακόρυφα ο κίνδυνος ατυχήματος».

Ενημέρωση για τις προθέσεις του υπουργείου Δικαιοσύνης

Οι βουλευτές ζητούν ενημέρωση από την ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης εάν  γνωρίζει το σοβαρό πρόβλημα που υπάρχει, και εάν έχει ενημερωθεί  και πότε το αρμόδιο Ταμείο Χρηματοδοτήσεως Δικαστικών Κτιρίων και  σε ποιες ενέργειες έχει προβεί. Επίσης, εάν έχει  συνταχθεί τεχνική μελέτη για την επισκευή και έγκριση κονδυλίου, όπως επίσης και εάν ερευνάται το ενδεχόμενο για περεταίρω παρεμβάσεις όπως η ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου και η δυνατότητα συγχρηματοδότησης του έργου ή των επισκευών από κονδύλια του ΕΣΠΑ.