Πόλεμος στην Ουκρανία: Τρόμος σε Κίεβο, Οδησσό, Mαριούπολη – Ανηφορικός ο δρόμος της διπλωματίας

296

Ο πόλεμος στην Ουκρανία κλείνει την τρίτη εβδομάδα εχθροπραξιών χωρίς να διαφαίνεται αχτίδα ελπίδας για εκεχειρία. Στο πεδίο της μάχης, συνεχίζονται αμείλικτοι βομβαρδισμοί, με τους αμάχους να μπαίνουν όλο και πιο συχνά στο στόχαστρο, ενώ στο διπλωματικό «μέτωπο» δεν έχει σημειωθεί κάποια απτή πρόοδος.

Ο τέταρτος γύρος συνομιλιών μεταξύ Ρωσίας – Ουκρανίας ολοκληρώθηκε το βράδυ της Τρίτης με τους διαπραγματευτές του Κιέβου να κάνουν λόγο για δύσκολη διαδικασία, που προχωρά μετ’ εμποδίων. Υπάρχουν θεμελιώδεις διαφορές, επισήμαναν, ωστόσο τόνισαν ότι σίγουρα υπάρχει περιθώριο συμβιβασμού. Ο νέος γύρος συνομιλιών ορίστηκε για την Τετάρτη.

Ωστόσο, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κατά τη συνομιλία που είχε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ έσπευσε να κατηγορήσει το Κίεβο ότι «δεν επιδεικνύει σοβαρή στάση για την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτών λύσεων».

Την ίδια ώρα, η Ρωσία απαντά στις κυρώσεις της Δύσης, που εντείνονται, με «αντίποινα», επιβάλλοντας τις δικές της κυρώσεις εναντίον του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν και άλλων Αμερικανών αξιωματούχων.

Από την πλευρά του, πάντως, ο Τζο Μπάιντεν προετοιμάζεται για το ταξίδι του στην Ευρώπη. Στις 24 Μαρτίου θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες, όπου θα πραγματοποιηθούν οι Σύνοδοι Κορυφής ΝΑΤΟ και ΕΕ σε μια νέα ένδειξη αδιάσπαστης ενότητας των δυτικών χωρών έναντι της Ρωσίας. Ο Αμερικανός πρόεδρος θα συμμετάσχει στις Συνόδους Κορυφής, επιβεβαίωσε σήμερα ο Λευκός Οίκος, αν και απέφυγε να δώσει διευκρινίσεις για το εάν ο Τζο Μπάιντεν θα επισκεφθεί την Πολωνία, ή εάν θα συναντηθεί με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο Ουκρανός πρόεδρος συνέχισε για ακόμη μία ημέρα τις «σκληρές» εκκλήσεις για ενεργότερη δραστηριοποίηση του ΝΑΤΟ στον πόλεμο της Ουκρανίας, ενώ έφθασε στο σημείο να αμφισβητήσει τη δέσμευση της Συμμαχίας στο άρθρο 5.

Σε μια προσπάθεια να αποδείξει η Ευρώπη την δέσμευσή της έναντι της Ουκρανίας, σε μια κίνηση υψηλού συμβολισμού, οι πρωθυπουργοί της Πολωνίας, Ματέους Μοραβιέτσκι,  Τσεχίας, Πετρ Φιάλα και Σλοβενίας, Γιάνεζ Γιάνσα, ταξίδεψαν στο Κίεβο με τραίνο, και συναντήθηκαν με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

«Ο σκοπός της επίσκεψης είναι να επιβεβαιωθεί η αδιαμφισβήτητη υποστήριξη σύσσωμης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην εθνική κυριαρχία και στην ανεξαρτησία της Ουκρανίας. Ο σκοπός αυτής της επίσκεψης είναι επίσης να παρουσιαστεί ένα ευρύ πακέτο στήριξης για την Ουκρανία και τους Ουκρανούς», ανέφερε ο Φιάλα σε ανακοίνωση, που εκδόθηκε και από την πολωνική κυβέρνηση.

Το Κίεβο υποδέχθηκε τους Ευρωπαίους πρωθυπουργούς σε μια από τις πιο δύσκολες ημέρες από την έναρξη του πολέμου. Στην ουκρανική πρωτεύουσα επιβλήθηκε 35ωρη απαγόρευση κυκλοφορίας για τους κατοίκους της μετά από τις ρωσικές επιδρομές που έπληξαν έναν από τους σταθμούς του μετρό -που από την έναρξη της εισβολής χρησιμοποιούνται ως καταφύγια- αλλά και κτήρια κατοικιών, με τις τοπικές αρχές να ανακοινώνουν τουλάχιστον τέσσερις νεκρούς.

Στην ουκρανική πρωτεύουσα, που αδειάζει ολοένα και περισσότερο από κατοίκους, το κύριο συναίσθημα είναι ο τρόμος για αυτό που έρχεται. Αν και οι Αμερικανοί αναλυτές εκτιμούν ότι η Ρωσία δεν σημειώνει πρόοδο στις στρατιωτικές επιδιώξεις της επί του εδάφους, εντούτοις τα χτυπήματα εναντίον αμάχων εντείνονται -έστω και από μακριά.

Διαβάστε τη συνέχεια εδώ