Σε πάρα πολύ υψηλό επιχειρησιακό συναγερμό η Πιερία για την αντιμετώπιση του έντονου καιρικού φαινομένου με την κωδική ονομασία «ΦΙΛΙΠΠΟΣ»

με κύρια χαρακτηριστικά τις έντονες χιονοπτώσεις και τον παγετό που πλήττουν την περιοχή από τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα.

224

ΣΟΦΙΑ ΜΑΥΡΙΔΟΥ: Η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας για ακόμα μία φορά αντιμετωπίζει με όλα της τα μέσα (ανθρώπινα και μηχανικά) την παγωμένη κακοκαιρία που πλήττει όλο το νομό. Όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς (ένστολοι και Δήμοι) βρίσκονται σε αγαστή συνεργασία για την αντιμετώπιση των έντονων φυσικών φαινομένων. Κύριο μέλημα όλων μας, η εξασφάλιση της ασφαλούς διεξαγωγής της κίνησης των πεζών και των οχημάτων.

Με εντολή της Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας, κ. Σοφίας Μαυρίδου, η Υποδιεύθυνση Τεχνικών Έργων πρώτα με αυτοψίες και παράλληλα με τον μηχανολογικό εξοπλισμό για τον καθαρισμό των οδών ευθύνης της από τα χιόνια αλλά και ρίψη άλατος για τον παγετό.

Το γενικευμένο φαινόμενο αντιμετωπίζεται από τις πρώτες πρωινές ώρες, σε όλους τους οδικούς άξονες ευθύνης της ΠΕ Πιερίας:

  • Κατερίνη – Άγιο Δημήτριο (Εθνική Οδός 13)
  • Κατερίνη – Ελατοχώρι (Επαρχιακή Οδός 15 & Κοινοτική 28)
  • Ρυάκια – Καστανιά – Κολινδρός (Επαρχιακή Οδός 13)
  • Λεπτοκαρυά – Καρυά (Επαρχιακή Οδός 8)
  • Κατερίνη – Νέα Έφεσος – Καρίτσα – Δίον (Επαρχιακή Οδός 5)
  • Επίσης, πρώτιστη μέριμνα δίνεται για την εξασφάλιση της ασφαλούς μετακίνησης προς το Γενικό Νοσοκομείο Κατερίνης αλλά και σε όλες τις μονάδες υγείας.
  • Καθώς και σε όλους τους παράπλευρες και δευτερεύουσες οδικές διελεύσεις του Νομού.

Σημειώνεται ότι μετά από επικοινωνία με την Αστυνομική Διεύθυνση Πιερίας, τα οχήματα που κινούνται σε όλο το ορεινό οδικό δίκτυο απαιτείται να είναι εφοδιασμένα με αντιολισθητικές αλυσίδες και να τις χρησιμοποιήσουν, για την ασφαλέστερη μετακίνησή τους στο δρόμο.

Διακόπτονται τα μαθήματα των σχολικών μονάδων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, βάση των αποφάσεων των Δημάρχων των οικείων Δήμων της Πιερίας. Λόγω του έντονου και εκτεταμένου φαινομένου, όπως αυτό καταγράφεται και αφορά περισσότερους από δύο Δήμους, εκδίδεται αντίστοιχη απόφαση Αντιπεριφερειάρχη.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να αναφέρουμε την άμεση ετοιμότητα και ανταπόκριση όλων των Πιστοποιημένων στο Μητρώο Εθελοντών της Γ.Γ.Π.Π., Ομάδων της Πιερίας, που είναι έτοιμες να συνδράμουν επιχειρησιακά στο έργο του ευρύτερου μηχανισμού της Πολιτικής Προστασίας.

Με αφορμή το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού που εξέδωσε η ΕΜΥ, απευθύνονται συστάσεις προς τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση έντονων φαινομένων.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων χιονοπτώσεων αλλά και παγετού, το τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, ενόψει της κακοκαιρίας «ΦΙΛΙΠΠΟΣ» συνιστά στους πολίτες:

Αν πρόκειται να μετακινηθούν με το αυτοκίνητο:

  • Να ενημερωθούν για τον καιρό και για την κατάσταση του οδικού δικτύου
  • Να έχουν στο όχημά τους αντιολισθητικές αλυσίδες και το ρεζερβουάρ γεμάτο καύσιμα
  • Να ταξιδεύουν, εφόσον είναι αναγκαίο, κατά προτίμηση στη διάρκεια της ημέρας προτιμώντας τους κεντρικούς δρόμους
  • Να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσουν
  • Να μεταβάλλουν το πρόγραμμα των μετακινήσεών τους ώστε να αποφεύγουν την αιχμή των καιρικών φαινομένων
  • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κ.λπ.

Αν μετακινούνται πεζή:

  • Να ντύνονται με πολλά στρώματα από ελαφριά ρούχα, αντί για ένα βαρύ ρούχο, και να φορούν κατάλληλα παπούτσια ώστε να αποφύγουν τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας
  • Να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις κατά τη διάρκεια αιχμής των φαινομένων (έντονη χιονόπτωση, συνθήκες παγετού)

Η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας, υπενθυμίζει στους οδηγούς, που πρέπει αποδεδειγμένα να ταξιδέψουν, θα πρέπει να οδηγούν με προσοχή, να τηρούν τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, να διατηρούν ασφαλείς αποστάσεις με τα προπορευόμενα οχήματα και να τηρούν τις παρακάτω συμβουλές ασφαλούς οδήγησης. Να παρακολουθούν και να τηρούν τις υποδείξεις της σταθερής και ηλεκτρονικής σήμανσης και να τηρούν τις υποδείξεις της τροχαίας. Ακόμα, κατά τη διάρκεια εργασιών αποχιονισμού, να μην προσπερνούν τα αποχιονιστικά μηχανήματα, ακόμη και αν η κυκλοφορία διεξάγεται με χαμηλή ταχύτητα.

Οι πολίτες που κινούνται με τα πόδια, θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί λόγω της πιθανής ολισθηρότητας των πεζοδρομίων ή/και των οδοστρωμάτων μέσα στους αστικούς ιστούς.

Σε κάθε περίπτωση συστήνεται ο περιορισμός των μετακινήσεων με κάθε τρόπο και μέσο, για να αποφευχθούν μικροατυχήματα, μεταβάλλοντας το πρόγραμμα μετακίνησής μας ώστε να αποφύγουμε την αιχμή των καιρικών φαινομένων. Ενημερώνουμε τους οικείους μας για τη διαδρομή που θα ακολουθήσουμε. Μεριμνούμε για τα παιδιά, τους ηλικιωμένους, τους ασθενείς και τα άτομα με αναπηρίες, διευκολύνοντας το έργο των Αρχών καθώς και τα συνεργεία διάσωσης.

Υπενθυμίζεται επίσης, ότι καλό θα ήταν να ελαχιστοποιούνται οι μετακινήσεις των πολιτών στις απολύτως απαραίτητες και απαιτούμενες, για να αποφευχθούν μικροατυχήματα, ενώ σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης μπορούν να επικοινωνούν στο τηλέφωνο 112.

Περισσότερες λεπτομέρειες στα καθημερινά τακτικά και έκτακτα δελτία καιρού, μπορείτε να συμβουλεύεστε και το επίσημο site της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας [ www.emy.gr ] και το λογαριασμό της ΕΜΥ στο twitter (@EMY_HNMS), το επίσημο site της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας [ www.civilprotection.gr ], στην ιστοσελίδα και στους επίσημους λογαριασμούς του Πυροσβεστικού Σώματος, στο Facebook και στο Twitter. Ωστόσο, για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και τη βατότητα του οδικού δικτύου λόγω χιονοπτώσεων και παγετού, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. www.astynomia.gr.