ΑΔΕΔΥ Πιερίας: Ελλάδα της επίδοσης και όχι του επιδόματος

445

Η οικονομική κρίση, που μαστίζει εδώ και μία δεκαετία τουλάχιστον τον κόσμο, δεν έχει αφήσει, φυσικά, ανέπαφη τη χώρα μας, η οποία παρακολουθεί και βιώνει με δραματικό τρόπο τη φθίνουσα πορεία του βιοτικού επιπέδου της.

Οι επώδυνες περικοπές και το χρόνιο πάγωμα των μισθών, οι μειώσεις και η απουσία των εφάπαξ επιδομάτων σε πολλούς κλάδους, η μακροχρόνια ανεργία, οι διορισμοί με τη μέθοδο του “σταγονόμετρου”, οι συνεχώς αυξανόμενες τιμές των ειδών πρώτης ανάγκης και των διαφόρων κρίκων της εφοδιαστικής αλυσίδας, είναι μόνο, καθώς φαίνεται, η κορυφή του παγόβουνου.

Αν σε όλα τα προηγούμενα προσθέσει κανείς την ενεργειακή κρίση και την αύξηση της ηλεκτρικής ενέργειας, με αποτέλεσμα την αναποτελεσματική ενεργειακή απόδοση των νοικοκυριών, γίνεται ξεκάθαρο πως ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού διαβιεί σε συνθήκες ενεργειακής φτώχειας, αδυνατώντας να καλύψει τις βασικότερες των αναγκών του.

Στη σχετική ανάκαμψη της εξέλιξης της πανδημίας που -όμως- εξακολουθεί να αποτελεί πηγή αβεβαιότητας, ήρθε να προστεθεί ο πρόσφατος, απροσδόκητος και δυσοίωνος πόλεμος στην Ουκρανία, η διεξαγωγή και η διάρκεια του οποίου θα θολώσει περισσότερο το ήδη ζοφερό τοπίο της οικονομίας, πλήττοντας καίριους τομείς της, όπως τον ενεργειακό και τον τουριστικό. Η δραματική πορεία προς τη φτωχοποίηση του πληθυσμού αφήνει ήδη τα ίχνη της και κάνει ολοφάνερες τις επιπτώσεις της στο ανθρωπιστικό και ηθικό κομμάτι του κοινωνικού κορμού, γεννώντας παθογένειες που αντιμετωπίζονται ολοένα και δυσκολότερα.

Έχοντας διανύσει περισσότερο από μία δεκαετία στο ομιχλώδες αυτό οικονομικό τοπίο, καθίσταται πλέον σαφές ότι η ουσιαστική και οριζόντια αντιμετώπιση του προβλήματος, είναι επιτακτική ανάγκη. Η στήριξη των νοικοκυριών, των εργαζομένων, των συνταξιούχων, των ευπαθών οικονομικά και κοινωνικά ομάδων, των νέων μας, θα πρέπει να είναι αποτελεσματική στα πλαίσια ενός οργανωμένου σχεδίου δράσης ανάκαμψης της οικονομίας και όχι στηριζόμενη στην πρόχειρη λογική της εποχιακής ενίσχυσης.

Αξίζουμε την Ελλάδα της απόδοσης και ανταπόδοσης και όχι την Ελλάδα του επιδόματος.
Απαιτούμε άμεσα τη γενναία αύξηση εισοδημάτων προκειμένου να καλυφθεί μέρος των απώλειών των προηγούμενων χρόνων.

Δεν αποδεχόμαστε τη φτωχοποίησή μας.

Η Κυβέρνηση θα μας βρει απέναντι αν δεν προχωρήσει άμεσα στην οικονομική μας στήριξη.

ΔΙEKΔΙΚΟΥΜΕ

 • Αυξήσεις στους μισθούς μας, άμεσα, τουλάχιστον ίσες με την αύξηση του ΑΕΠ και του πληθωρισμού
 • Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης
 • Ξεπάγωμα της διετίας 2015 – 17
 • Αφορολόγητο στις 12.000 ευρώ
 • Επαναφορά 13ου – 14ου μισθού
 • Αύξηση και επέκταση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας. Καμία περικοπή του.
 • Θεσμοθέτηση του εργατικού ατυχήματος στο δημόσιο τομέα
 • Στήριξη του ΕΣΥ με γενναία χρηματοδότηση. Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας και στα σχολεία. Μείωση του αριθμού των μαθητών στο 1:15. Όχι στις απολύσεις και στις αναστολές εργασίας του προσωπικού.
 • Κατάργηση του Νόμου Χατζηδάκη (Ν4808/21) για τα εργασιακά, καθώς και κατάργηση όλων των νόμων που ιδιωτικοποιούν την κοινωνική ασφάλιση.
 • Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για να καλυφθούν τα χιλιάδες οργανικά κενά που υπάρχουν στο Δημόσιο, ιδιαίτερα στους τομείς της Υγείας, της Παιδείας, της Κοινωνικής Ασφάλισης κ.ά.
 • Όχι στις ιδιωτικοποιήσεις Δημόσιων οργανισμών και φορέων