Σταυρούλα Σδρόλια: Έρευνα, γνώση, πολιτιστική προσφορά

672

Η Σταυρούλα Σδρόλια είναι αρχαιολόγος, διδάκτωρ βυζαντινής αρχαιολογίας. Υπηρετεί από το 1982 στην αρχαιολογική υπηρεσία και σήμερα είναι προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λάρισας, ενώ προ ημερών ανέλαβε καθήκοντα προϊσταμένης και στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Πιερίας.

Ασχολήθηκε με την έρευνα πολλών βυζαντινών μνημείων της Θεσσαλίας, για τα οποία έχει δημοσιεύσει σχετικές μελέτες, κυρίως στον τομέα της ζωγραφικής, καθώς και με τον σχεδιασμό και επίβλεψη προγραμμάτων αναστήλωσης και συντήρησης.

Εργάσθηκε για αρκετά χρόνια στις περιοχές Καρδίτσας και Ευρυτανίας –πάντα με έδρα τη Λάρισα, στην 7η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, και από το 2006 στις περιοχές Λάρισας και Μαγνησίας, μέχρι το 2014, οπότε ιδρύθηκε η ενιαία Εφορεία Λάρισας.

Η διδακτορική της διατριβή είχε ως θέμα «Οι τοιχογραφίες του καθολικού της Μονής Πέτρας στο Καταφύγι Καρδίτσας (1625) και η ζωγραφική των ναών των Αγράφων του 17ου αιώνα» (Βόλος 2012).

Επιπλέον έχει δημοσιεύσει ανασκαφικές έρευνες με κυριότερες εκείνες για τις οχυρώσεις της Λάρισας και της Βελίκας, τα βυζαντινά μοναστήρια του Όρους των Κελλίων και τον αρχαιολογικό χώρο Τεμπών.

Το 2018 τιμήθηκε με τον Σταυρό της Μητροπόλεως Λαρίσης και Τυρνάβου από τον Μητροπολίτη Λαρίσας και Τυρνάβου Σεβ. κ. Ιερώνυμο για τη συνολική προσφορά της στον πολιτισμό, τη συντήρηση και διάσωση μνημείων και κειμηλίων της περιοχής.

Στη διάρκεια της θητείας της έδωσε έμφαση στη γνωριμία των πολιτών με τα μνημεία και στην ενθάρρυνση συλλόγων και φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης να εμπλακούν στη διαδικασία της προστασίας και της προβολής τους.

Τα τελευταία χρόνια ασχολείται ιδιαίτερα με την οργάνωση εκθέσεων, εκδηλώσεων και γενικότερα την προβολή του Διαχρονικού Μουσείου Λάρισας, το οποίο παρουσιάζει σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα από τη Θεσσαλία όλων των περιόδων.

Παράλληλα συνεχίζει -μαζί με συνεργάτες- την έρευνα για τα ευρήματα του Κάστρου της Βελίκας, που θεωρείται μια από πιο σημαντικές ανασκαφές των τελευταίων χρόνων στον τομέα των οχυρωμένων οικισμών της Ευρώπης στην ύστερη αρχαιότητα.

Τα ευρήματα αυτά έχουν εκτεθεί στο Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας, το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού της Θεσσαλονίκης και την Αρχαιολογική Συλλογή Μελιβοίας.