Ο Πολιτισμός και η Γυναίκα σήμερα

Το Φεστιβάλ Ολύμπου με αφορμή την Ημέρα της Γυναίκας

525

Ο πολιτισμός αποτελεί τη βάση κάθε κοινωνίας και προάγει αξίες όπως η ισότητα, η δικαιοσύνη και ο σεβασμός. Η ιδιαίτερα σημαντική πολιτιστική κληρονομιά της Ελλάδας και της Ευρώπης, δημιούργησε προϋποθέσεις συνεργασίας, διαλόγου, πολυμορφίας και πλουραλισμού.

 

Στο βαρύ κλίμα απαισιοδοξίας που βιώνουμε σήμερα, ο πολιτισμός μπορεί να μας βοηθήσει να αναζητήσουμε τη θετική προοπτική στην Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας (8 Μαρτίου), στην οποία φέτος, έχει ξεχωριστή θέση η γυναίκα-πρόσφυγας που μάχεται σε αντίξοες συνθήκες.

Οι μετακινήσεις πληθυσμών, ακόμη και εκείνες που οφείλονται σε βίαιο εξαναγκασμό, οι ροές προσφύγων, είναι και ροές πολιτισμών που ταξιδεύουν μαζί με τους λαούς, οι οποίοι μετατρέπονται σε φορείς ιδεών. Η μουσική, το θέατρο, οι διαφορετικές κουλτούρες έχουν ιστορικά αφήσει το ξεχωριστό τους αποτύπωμα, συν-διαμορφώνοντας και εξελίσσοντας τον πολιτισμό και την κοινωνία.

 

Οφείλουν οι φορείς του πολιτισμού να ενσωματώσουν στην πολιτιστική τους δραστηριότητα και την προσφυγική πολιτιστική διαφορετικότητα, δίνοντας ξεχωριστή θέση στην πρόσφυγα γυναίκα επιστήμονα, καλλιτέχνιδα, που επωμίζεται εκτός των ευθυνών της μάνας, της συζύγου και την ευθύνη διάσωσης της πολιτιστικής κουλτούρας της χώρας της.

Το Φεστιβάλ Ολύμπου, εξελίσσοντας το θεσμό της τιμώμενης χώρας, με τον οποίο δημιουργήθηκαν σχέσεις γνωριμίας και ανταλλαγής διαφορετικών πολιτισμών, θα θέσει ως προτεραιότητα συνεργασίας και ανάδειξης της πολιτιστικής κουλτούρας προσφυγικών λαών, με πρωταγωνιστές τις πρόσφυγες γυναίκες.