Αρχική Χωρίς κατηγορία 8 Μαρτίου: Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

8 Μαρτίου: Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

354
Μπορείτε να τις δείτε; Οι γυναίκες εξακολουθούν να είναι αφανείς. Ήρθε η ώρα να εστιάσουμε στην έμφυλη ισότητα.

8 Μαρτίου: Σαν σήμερα, την όγδοη ημέρα του Μαρτίου του έτους  1977 ήταν μια σημαδιακή μέρα καθώς με απόφαση του ΟΗΕ θεσπίστηκε η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

Τις τελευταίες δεκαετίες έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος, από την κατάργηση νόμων που επέβαλαν διακρίσεις μέχρι την αύξηση του ποσοστού των κοριτσιών στα σχολεία. Τώρα όμως αντιμετωπίζουμε μία μεγάλη οπισθοδρόμηση. Η νομική προστασία ενάντια στο βιασμό και την ενδοοικογενειακή βία εξασθενίζει σε ορισμένες χώρες ενώ τα σεξουαλικά και αναπαραγωγικά δικαιώματα της γυναίκας απειλούνται.

Όλο αυτό συμβαίνει επειδή η ισότητα των φύλων είναι κατά κύριο λόγο ζήτημα ισχύος. Αιώνες διακρίσεων και βαθιά ριζωμένης πατριαρχίας έχουν δημιουργήσει ένα μεγάλο χάσμα ισχύος μεταξύ των φύλων στις οικονομίες, τα πολιτικά συστήματα, τις επιχειρήσεις μας και τον πολιτισμό μας. Αυτό μας επηρεάζει όλους σοβαρά και αποτελεί φραγμό στην αντιμετώπιση πολλών προκλήσεων και απειλών, από τη παγκοσμιοποίηση που λειτουργεί για όλους, μέχρι τον τερματισμό της βίας κατά των γυναικών και την οικοδόμηση ειρηνικών και ασφαλών κοινωνιών. Πρέπει επίσης να αντιμετωπίσουμε επειγόντως το ψηφιακό χάσμα μεταξύ των φύλων το οποίο απειλεί να εδραιώσει την ανισότητα στις κοινωνίες και στις οικονομίες μέσα στις επόμενες δεκαετίες.

8 Μαρτίου: Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας – Η ιστορική διαδρομή

Η ιστορική διαδρομή της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας δεν ξεκινά με την υιοθέτησή από τον ΟΗΕ το 1977. Πρωτογιορτάστηκε στις 28 Φεβρουαρίου 1909 στην Νέα Υόρκη, ως Εθνική Ημέρα της Γυναίκας, με πρωτοβουλία του Σοσιαλιστικού Κόμματος των ΗΠΑ, σε ανάμνηση μιας μεγάλης εκδήλωσης διαμαρτυρίας που έγινε στις 8 Μαρτίου 1857 από εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη, οι οποίες ζητούσαν καλύτερες συνθήκες εργασίας. Το περιστατικό αυτό αμφισβητείται σήμερα από μερίδα αμερικανών ιστορικών και χαρακτηρίζεται μύθος.

Με αφετηρία τις ΗΠΑ, ο εορτασμός διεθνοποιήθηκε τον επόμενο χρόνο, κατά την διάρκεια δευτέρου συνεδρίου του γυναικείου τμήματος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς (2η Διεθνής), που έγινε στην Κοπεγχάγη (26-27 Αυγούστου 1910). Οι 100 σύνεδροι από 17 χώρες υιοθέτησαν την πρόταση τριών γερμανίδων (Λουίζ Τσιτς, Κλάρα Τσέτκιν και Κέτε Ντούνκερ) να γιορτάζεται κάθε χρόνο η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας,ως ένα βήμα για την προώθηση της ισότητας των δύο φύλων, που θα περιλάμβανε και το εκλογικό δικαίωμα, που ήταν τότε το καθολικό ζητούμενο για τις γυναίκες όλου του κόσμου.

Μετά την επικράτηση της Οκτωβριανής Επανάστασης στη Ρωσία (1917), η φεμινίστρια Αλεξάνδρα Κολοντάι έπεισε τον Λένιν να καθιερώσει την 8η Μαρτίου ως επίσημη αργία. Αργία μόνο για τις γυναίκες καθιερώθηκε στην Κίνα μετά την επικράτηση των κομμουνιστών του Μάο Τσε Τουνγκ. Γρήγορα, όμως, η Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας έχασε το πολιτικό και διεκδικητικό της υπόβαθρο και εορτάζεται ως έκφραση συμπάθειας και αγάπης των ανδρών προς τις γυναίκες, με προσφορά λουλουδιών και δώρων.

Η άνοδος του φεμινιστικού κινήματος στη Δύση τη δεκαετία του ’60 αναζωογόνησε τη Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, η οποίας από το 1977 διεξάγεται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, με αιχμή του δόρατος την ανάδειξη των γυναικείων προβλημάτων και δικαιωμάτων.

 

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας 2022

Η τηλεργασία, η ισότητα των φύλων, η ψυχική υγεία και η μη αμειβόμενη εργασία φροντίδας βρίσκονται στο επίκεντρο των εκδηλώσεων γύρω από την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας για το 2022.

Με τον κόσμο να ορθοποδεί, σιγά-σιγά, από την πανδημία του κοροναϊού, ο αντίκτυπός της στην προσωπική ζωή και στην εργασία βρίσκεται ψηλά στην ημερήσια διάταξη. Αποτέλεσαν αντικείμενο διακοινοβουλευτικής συνεδρίασης που πραγματοποιήθηκε στις 3 Μαρτίου, ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας για την Γυναίκα 2022, με τίτλο “Ένα φιλόδοξο μέλλον για τις γυναίκες στην Ευρώπη μετά τον Covid-19: ψυχικό φορτίο, ισότητα των φύλων στην τηλεργασία και μη αμειβόμενη εργασία φροντίδας μετά την πανδημία”.

Η συζήτηση διοργανώνεται από την επιτροπή δικαιωμάτων των γυναικών και ισότητας των φύλων (FEMM) σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Σχέσεων με τα Εθνικά Κοινοβούλια. Η πρόεδρος του Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μετσόλα, η υπουργός της Γαλλίας για την ισότητα των φύλων, τη διαφορετικότητα και την ισότητα των ευκαιριών Ελίζαμπεθ Μορένο και η επίτροπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις Αξίες και τη Διαφάνεια Βιέρα Γιούροβα θα εγκαινιάσουν την εκδήλωση. Η πρωθυπουργός της Ισλανδίας Κατρίν Γιακομπσντόντιρ θα εκφωνήσει την κεντρική ομιλία.

Την εκδήλωση συντόνησε ο πρόεδρος της επιτροπής για τα Δικαιώματα των Γυναικών Ρόμπερτ Μπιετρόν. 

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας θα εορταστεί κατά τη διάρκεια της συνόδου ολομέλειας στο Στρασβούργο στις 8 Μαρτίου.