Πόλεμος στην Ουκρανία! Η Ευρώπη σε κίνδυνο?

405

Όσο οι επιχειρήσεις των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων συνεχίζονται στην Ουκρανία, η Δύση επιχειρεί  να αντιδράσει. Η Μόσχα χρησιμοποιεί απειλές που έχουν ψυχολογικό αλλά και πραγματικό αντίκτυπο. Προειδοποίησε την Σουηδία και τη Φινλανδία ότι θα βρεθούν αντιμέτωπες με πολιτικές και στρατιωτικές επιπτώσεις σε περίπτωση που παραβιάσουν την ουδετερότητά τους και ενταχθούν στο ΝΑΤΟ.

Η Σχολή Γονέων – Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κατερίνης επιχειρεί σε μία έκτακτη ενημερωτική διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα: “Πόλεμος στην Ουκρανία. Μετά τί…?” να αναλύσει τα συγκλονιστικά γεγονότα των ημερών αυτών.

Καλεσμένοι ο Ομότιμος Καθηγητής «Οικονομικής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής θεωρίας» στη Σχολή Πολιτικών και Οικονομικών Επιστημων, ΕΚΠΑ. κ. Ιωαννης Θ. Μάζης και  ο πρώην Αντινομάρχης Πιερίας και Δικηγόρος  LLM του Εμπορικού και Διεθνούς Εμπορικού Δικαίου κ. Χρήστος Γκουγκουρέλας.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ

Ιωάννης Μάζης

Kαθηγητής Οικονομικής Γεωγραφίας και Γεωπολιτικής Θεωρίας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

Ο καθηγητής Ι. Θ. Μάζης είναι διπλωματούχος Α.Τ. Μηχανικός του Εθνικού Μετσοβείου Πολυτεχνείου. Είναι επίσης Δρ. Γεωγράφος/Γεωπολιτικός, ο οποίος ολοκλήρωσε τις σπουδές του στην Οικονομική Γεωγραφία με τετραετείς σπουδές στο Ανώτατο Μεταπτυχιακό Ινστιτούτο Γεωγραφίας του Universite Aix-Marseille II στο Aix en Provence της Γαλλίας.

Είναι εταίρος της Βασιλικής Εταιρείας Τεχνών του Λονδίνου, μέλος της International Society of Intercommunication of New Ideas (U.S.A.), μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Εταιρείας Οικονομικής Ιστορίας, Αντιπρόεδρος της Εταιρείας Κερκυραϊκών Σπουδών-Μουσείο Σολωμού, μέλος της Ελληνικής Γεωγραφικής Εταιρείας, μέλος της Αναγνωστικής Εταιρείας Κερκύρας, μέλος του Διαπανεπιστημιακού Κέντρου Αναγνωρίσεως Τίτλου Σπουδών Αλλοδαπής (1994-2000), Σύμβουλος Σπουδών της Σχολής Εθνικής Αμύνης, Πρόεδρος του Τμήματος Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου, το οποίο διοικεί για 16 συνεχή έτη, και ex officio μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Ιονίου Πανεπιστημίου επί οκτώ έτη, μέχρι σήμερα. Έχει συμμετάσχει και οργανώσει πολυάριθμα διεθνή και ελληνικά διεθνολογικά, γεωπολιτικά και γεωγραφικά συνέδρια και έχει ορισθεί ως εκπρόσωπος της ελληνικής πλευράς σε σημαντικές φάσεις του ευρωϊσλαμικού διαλόγου.

Το συγγραφικό του έργο καλύπτει τα ειδικά γνωστικά πεδία της Περιφερειακής Ανάπτυξης όπως και της Γεωπολιτικής με ειδίκευση στη Γεωπολιτική της Μέσης Ανατολής και της Ν/Α Μεσογείου. Είναι ο κατ’ εξοχήν ειδικός στη Γεωπολιτική του Ισλαμιστικού Κινήματος και των πολιτικο-πολιτισμικών των εκφάνσεων στο διεθνές περιβάλλον.

 

ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΚΟΥΓΚΟΥΡΕΛΑΣ

Πτυχιούχος Σχολής Νομικών και Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ

Κάτοχος Μεταπτυχιακού στο Πανεπιστήμιο ΚΕΝΤ της Αγγλίας με αντικείμενο το Διεθνές Εμπορικό Δίκαιο

Μεταπτυχιακού με  Τίτλο (Master) ‘’Magister Artium’’ στο Δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ευρωπαϊκό Δίκαιο Ανταγωνισμού).

Ήταν Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Κατερίνης (Ψ.Ν.Π.Ο) από 1-7-2005 έως και το 2009.

Νομαρχιακός Σύμβουλος Πιερίας από 1-1-2007 έως και τις 31-12-2010. Κατά τη θητεία μου υπηρέτησα ως Γραμματέας του Νομαρχιακού Συμβουλίου Πιερίας και το 2009 τέλεσα Αντινομάρχης Πιερίας, αρμόδιος για τα θέματα Υγείας

Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Κατερίνης από 1-1-2011 έως και τις 31-8-2019.

Κατά τα έτη 2013-2014 διετέλεσα Αντιδήμαρχος Κατερίνης στην Αντιδημαρχία Περιβάλλοντος και Πρασίνου.

Αρθρογραφεί για πολιτικά, οικονομικά και νομικά θέματα στον Τύπο και σε ηλεκτρονικές σελίδες (τοπικού και πανελλήνιου