Δεν αρκεί το βούρτσισμα: Τι να τρώτε για γερά και υγιή δόντια

323

Η κατανάλωση ποικιλίας τροφών πλούσιων σε θρεπτικά συστατικά από όλες τις ομάδες τροφίμων προάγει την υγεία των δοντιών και των ούλων.

Ένα ισορροπημένο διατροφικό πρόγραμμα που περιλαμβάνει φρούτα, λαχανικά, πρωτεϊνούχα τρόφιμα, δημητριακά και γαλακτοκομικά παρέχει βασικά θρεπτικά συστατικά για τη βέλτιστη στοματική υγεία καθώς και τη γενική υγεία.

 

Τι να τρώτε για υγιή δόντια

Τροφές πλούσιες σε ασβέστιο, όπως το γάλα με χαμηλά λιπαρά (ή χωρίς λιπαρά), το γιαούρτι και το τυρί και το εμπλουτισμένο γάλα συμβάλλουν στην ενίσχυση των γερών δοντιών και των οστών. Άλλες πηγές ασβεστίου περιλαμβάνουν το τόφου (φτιαγμένο με θειικό ασβέστιο), τον κονσερβοποιημένο σολομό, τα αμύγδαλα και μερικά σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά.

Ο φώσφορος, ένα μέταλλο που βρίσκεται στα αυγά, τα ψάρια, το άπαχο κρέας, τα γαλακτοκομικά, τους ξηρούς καρπούς και τα όσπρια είναι καλό για γερά δόντια.

Η βιταμίνη C προάγει την υγεία των ούλων, γι’ αυτό τρώτε εσπεριδοειδήντομάτεςπιπεριέςμπρόκολοπατάτες και σπανάκι.

Ο έξυπνος τρόπος των καθημερινών σνακ παίζει σημαντικό ρόλο στα γερά δόντια

Εκτός από την υγιεινή διατροφή, τα προβλήματα στοματικής υγείας μπορούν να προληφθούν με την άσκηση καλής στοματικής υγιεινής, όπως το βούρτσισμα των δοντιών με φθοριούχο οδοντόκρεμα δύο φορές την ημέρα, το οδοντικό νήμα μία φορά την ημέρα, την κατανάλωση φθοριούχου νερού και την τακτική επίσκεψη στον οδοντίατρο.