Καθαρά Δευτέρα: Πόσο θα κοστίσει το Σαρακοστιανό τραπέζι – Οι τιμές των νηστήσιμων

359

Οι μεγάλες ανατιμήσεις στην παραδοσιακή λαγάνα, στα νωπά λαχανικά, στις πατάτες, στις ελιές, ελέω πληθωριστικών πιέσεων, αλλά και σχετικά μικρότερες στους χαλβάδες και στα θαλασσινά ανεβάζουν εφέτος το κόστος του Σαρακοστιανού τραπεζιού.

Με βάση τις εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς «τσιμπημένες» σε σχέση με πέρυσι εμφανίζονται οι τιμές στα περισσότερα σαρακοστιανά εδέσματα που συνθέτουν το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας, με τις αυξήσεις να κινούνται σε ένα φάσμα από 5% έως 30%.

Ειδικότερα, η τιμής της λαγάνας αναμένεται 15% υψηλότερη εφέτος σε σχέση με πέρυσι, με τους αρτοποιούς να δηλώνουν αδυναμία ν’ απορροφήσουν τις αυξήσεις σε πρώτες ύλες και ενέργεια.

Οι τιμές στους συσκευασμένους χαλβάδες ποικίλουν, ενώ όλες οι μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ μέσω ενεργειών προώθησης κάνουν προσφορές. Άλλωστε οι πωλήσεις του εν λόγω προϊόντος συγκεντρώνονται κατά 70% στην περίοδο της νηστείας.

Κατά μέσο όρο η τιμή του χαλβά κινείται γύρω στα 12 ευρώ το κιλό, «τσιμπημένη» κατά 5% σε σχέση με πέρσι, ωστόσο στο ράφι μπορεί κάποιος να βρει χαλβάδες από 5,75 ευρώ το κιλό έως και 20 ευρώ το κιλό.

Ελαφρώς αυξημένες σε σχέση με πέρσι είναι οι τιμές και στα θαλασσινά. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η τιμή λιανικής σήμερα Παρασκευή 4/3 στα δημοφιλή θαλασσινά διαμορφώνονται ως εξής: στις γαρίδες (γάμπαρη) στα 3,9 ευρώ το κιλό, στο φρέσκο χταπόδι (ελληνικό) 16,9 – 18,9 ευρώ, στις καραβίδες στα 9,9 ευρώ οι μικρές ενώ οι μεγάλες αγγίζουν μέχρι και τα  42 ευρώ. Το καλαμάρι (ελληνικό) πωλείται μεταξύ 17 έως και 22,5 ευρώ, ενώ οι γυαλιστερές στα 19,5 ευρώ και τα κυδώνια στα 18,9 ευρώ. Τα ελληνικά μύδια πωλούνται 4,9 ευρώ, ενώ οι σουπιές κυμαίνονται από 9,80 έως 13,80.

Τα τουρσιά πωλούνται 4,3 ευρώ το κιλό, ενώ το εύρος τιμής στον λευκό ταραμά κυμαίνεται από 5,9 ευρώ μέχρι και 20 ευρώ. Ελαφρώς αυξημένες είναι και οι τιμές στα όσπρια.

Όσο για  τα ποτά που συνοδεύουν το Σαρακοστιανό τραπέζι, αυξημένες έναντι του 2021 εμφανίζονται οι τιμές σε μπύρα, ούζο και τσίπουρο.

Οι φουσκωμένοι λογαριασμοί ρεύματος και φυσικού αερίου δεν επιτρέπουν σε καμία περίπτωση «λουκούλλεια» γεύματα.

Τα αρτοποιεία μένουν επίσης ανοιχτά για την παραδοσιακή λαγάνα, αλλά και τα ζαχαροπλαστεία. Κανονικά λειτουργούν και τα μίνι μάρκετ και τα ιχθυοπωλεία.