ΗΠΑ: Αποφύγαμε πυρηνική καταστροφή στη Ζαπορίζια – Βομβαρδισμών συνέχεια και νέες διαπραγματεύσεις

314

Τη στιγμή που η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία εισέρχεται στη δέκατη ημέρα από την εκκίνησή της, η ανησυχία που προκάλεσε στη διεθνή κοινότητα η φωτιά στον πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο στη διεθνή διπλωματική σκηνή, με φόντο τον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο.

Η αμερικανική πλευρά, διά της αντιπροσώπου της στα Ηνωμένα Έθνη, Λίντα Τόμας – Γκρίνφιλντ, έκανε λόγο για «παράτολμες κι επικίνδυνες ενέργειας από την πλευρά της Ρωσίας».

«Με τη χάρη του Θεού, ο κόσμος απέτρεψε στο “παρά πέντε” μια πυρηνική καταστροφή χθες το βράδυ. Όλοι περιμέναμε να ανασάνουμε, καθώς παρακολουθούσαμε τη φοβερή εξέλιξη της κατάστασης σε πραγματικό χρόνο», δήλωσε η κυρία Τόμας – Γκρίνφιλντ.

Ωστόσο, τα όσα μεσολάβησαν έως τη δήλωση αυτή, δείχνουν μια «προσεκτική στροφή» της Ουάσινγκτον σε ό,τι αφορά τα πραγματικά γεγονότα στη Ζαπορίζια.

Είχε προηγηθεί το tweet της αμερικανικής πρεσβείας στο Κίεβο, το οποίο χαρακτήριζε την επίθεση στο πυρηνικό εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας «πιθανό έγκλημα πολέμου».

Κι ενώ το επίμαχο tweet έκανε ήδη το γύρο του Διαδικτύου, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ με ανακοίνωσή του, λίγη ώρα αργότερα, αποφάσισε να «σβήσει» τα όσα είχε γράψει η πρεσβεία των ΗΠΑ στην ουκρανική πρωτεύουσα, καλώντας, μάλιστα, όλες τις διπλωματικές υπηρεσίες της χώρας ανά τον κόσμο να μην αναπαράγουν τη συγκεκριμένη ανάρτηση.

«Προς όλους: Μην κάνετε retweet το tweet της πρεσβείας στο Κίεβο [που ανέφερε] ότι ο βομβαρδισμός της εγκατάστασης [στη Ζαπορίζια] είναι πιθανό έγκλημα πολέμου. Εάν το έχετε retweet, σβήστε το συντομότερο δυνατό», ανέφερε στη σχετική οδηγία του το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Επί της ουσίας, όπως εκτιμούν διεθνείς αναλυτές, η Ουάσινγκτον αποφάσισε να «μαζέψει» τα όσα έγραφε η πρεσβεία στο Κίεβο και να φανεί πιο προσεκτική απέναντι στην επίθεση στη Ζαπορίζια.

Από την πλευρά του, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατηγόρησε τη Ρωσία για «πυρηνική τρομοκρατία», ότι ήθελε να «επαναληφθεί» η καταστροφή στο Τσερνόμπιλ, λίγη ώρα αφού ενημέρωσε τον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν για την φωτιά στο Ζαπορίζια.

Όλα αυτά συμβαίνουν καθώς οι ρωσικοί βομβαρδισμοί συνεχίζονται με αμείωτη ένταση, σε πόλεις όπως το Χάρκοβο, το Κίεβο και η Μαριούπολη. Μάλιστα, στην ουκρανική πρωτεύουσα οι σειρήνες ήχησαν για ακόμα μία φορά τη νύχτα της Παρασκευής.

Κομισιόν: Αυτή η σύγκρουση απέχει πολύ από το να τελειώσει

Την ίδια στιγμή, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, εμφανίστηκε απαισιόδοξη για την εξέλιξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, στις κοινές δηλώσεις της με τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Άντονι Μπλίνκεν.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να επιβάλει περισσότερες κυρώσεις κατά της Ρωσίας εάν ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δεν σταματήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία, δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Αναφερόμενη στον συντονισμό μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ, υπογράμμισε ότι σχεδιάστηκε σε χρόνο ρεκόρ, «ένα σύνολο κυρώσεων που δείχνουν την αποφασιστικότητά μας να κάνουμε τον Πούτιν να πληρώσει το τίμημα».