«Φτάνει η κοροϊδία – STOP στην υγρασία»

Το 5ο ΓΕΛ Κατερίνης πραγματοποίησε πορεία έξω από το Δημαρχείο για την επικίνδυνη κατάσταση στην οποία βρίσκεται το κτήριο του σχολείου τα τελευταία χρόνια

471

Πορεία πραγματοποίησε το 5Ο ΓΕΛ Κατερίνης (πρώην πολυκλαδικό) έξω από το Δημαρχείο. Μαθητές, καθηγητές αλλά και ο Σύλλογος Γονέων, έδωσαν το «παρών» από νωρίς, φωνάζοντας συνθήματα, που συνδέονταν άμεσα με την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκεται το κτήριο του Λυκείου τα τελευταία χρόνια.

Έπειτα από λίγη ώρα ο Αντιδήμαρχος, Γιώργος Νταντάμης και ο γενικός γραμματέας του Δήμου, Κώστας Λιακόπουλος, κάλεσαν σε συνάντηση τη Διευθύντρια του σχολείου, Κορύτσα Μαρία, μαζί με την πρόεδρο του Συλλόγου, Γιαννακίδου Μαρία, ώστε να συζητήσουν αναλυτικά όλα τα θέμα που έχουν προκύψει.

Όπως αναφέρθηκε από την πλευρά του Δήμου και κατ’ επέκταση – δόθηκε σε έγγραφα στη διευθύντρια του Λυκείου, έχουν γίνει ενέργειες και έχουν κατατεθεί υπομνήματα προς τον Υπουργό μεταφορών και υποδομών, Κώστα Καραμανλή, αλλά και στον πρόεδρο της εταιρείας κτηριακών υποδομών, Τίμο Κατσίπο.

  • Έχει προηγηθεί προϋπολογισμός της μελέτης του έργου.
  • Έχει εκτιμηθεί ότι για την κατάσταση της στέγης και για την επιδιόρθωση των βλαβών που έχουν δημιουργηθεί εξαιτίας της εισροή τους νερού στο κτήριο θα απαιτηθεί το ποσό του 1.200.000 ευρώ με Φ.Π.Α και το ποσό αυτό το διεκδικεί ο Δήμος πιεστικά από το Υπουργείο.
  • Μόλις εξασφαλιστεί το ποσό μέσα σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα, θα μπορέσει να ξεκινήσει το έργο – Δεν υπάρχει χρονική διαβεβαίωση έως τώρα.
  • Αναφέρθηκαν και άλλα προγράμματα όσον αφορά την ενεργειακή αναβάθμιση του κτηρίου.

Το σχολείο, παρόλα αυτά, δεν εφησυχάζετε και θα είναι όλοι παρόντες στον αγώνα που θα συνεχιστεί εάν τα πράγματα καθυστερήσουν αρκετά.

«Δεν αντέχουμε άλλο να ζούμε σε ένα κτήριο σε αυτή την κατάσταση. Δεν είναι καλό ούτε για τους μαθητές, ούτε για τους εκπαιδευτικούς»

«Κάποια στιγμή χρειάστηκε να διώξουμε τα παιδιά, πρώτα από όλα για την ακεραιότητά τους, γιατί η ροή του νερού ήταν μεγάλη και έτρεχε σαν καταρράκτης. Ήταν τόση η ποσότητα, που κατέστη επικίνδυνη η παραμονή τους στο κτήριο».

«Τα επιχρίσματα έχουν καταρρεύσει. Καθόλη τη διάρκεια της θητείας μου, φέτος είναι η 5η χρονιά, συμβαίνουν αυτά. Έχουμε προβεί σε γραπτές και προφορικές υπομνήσεις στις αρμόδιες αρχές. Γίνανε κάποιες παρεμβάσεις τα περασμένα χρόνια, αλλά δίχως αποτέλεσμα».

«Κατανοούμε ότι ο προϋπολογισμός είναι ένα τεράστιο νούμερο για το Δήμο μας, αλλά κάτι πρέπει να γίνει. Η υπομονή μας έχει εξαντληθεί»

«Χρειαζόμαστε ένα περιβάλλον ασφαλές, υγιεινό για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε τα μαθήματά μας με καλή διάθεση» τόνισε η διευθύντρια κ. Κορύτσα.

Χώροι όπως: τα κεντρικά κτήρια, το γυμναστήριο, πολιτιστικές αίθουσες κ.α χρήζουν άμεση επίλυση και διόρθωση – λόγω της κακοτεχνίας της στέγης που στάζει νερά – μιας και εκτός των μαθητών και των εκπαιδευτικών του σχολείου, οι χώροι χρησιμοποιούνται κι από φοιτητές (του πανεπιστημίου) αλλά και από συλλόγους για τις πολιτιστικές τους εκδηλώσεις.

Γενικό πρόβλημα – Ανασκόπηση:

Τα προβλήματα  στη στεγάνωση των κτιρίων δεν έχουν αντιμετωπιστεί εδώ και χρόνια και έχουν δημιουργήσει μία επικίνδυνη κατάσταση που χρήζει άμεσης επίλυσης.

Η εισροή βρόχινου νερού στους χώρους του σχολείου έχει προκαλέσει την διάβρωση επιχρισμάτων και χρωματισμών, τη συσσώρευση μούχλας και φθορές στο ηλεκτρολογικό δίκτυο.

Το περιβάλλον σταδιακά και σταθερά καθίσταται ακατάλληλο για χρήση καθώς η υγρασία και τα εισπνεόμενα σωματίδια μούχλας αποτελούν υπαρκτό κίνδυνο για την υγεία των μαθητών και του διδακτικού προσωπικού. Σύμφωνα με το Δήμο Κατερίνης έχει υποβληθεί αίτημα προς το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών για έκτακτη χρηματοδότηση, βάσει και της εκπόνησης ειδικής μελέτης, για την επίλυση των παραπάνω χρόνιων προβλημάτων, την οποία ήδη εκπόνησε ο Δήμος.

Η εκτεταμένη επισκευή του 2ου – 5ου ΓΕΛ σύμφωνα με τη μελέτη, αφού προηγηθεί καθαίρεση της υπάρχουσας στέγης, περιλαμβάνει εργασίες ανακατασκευής – ξύλινης κεραμοσκεπής και αποκαταστάσεως έντονων φθορών στο κτίριο.