Ζελένσκι: Αν πέσει η Ουκρανία, η Ρωσία θα κυνηγήσει χώρες της Βαλτικής και της Ανατολικής Ευρώπης

426

Εάν πέσει η Ουκρανία, η Ρωσία θα κυνηγήσει χώρες της Βαλτικής και της Ανατολικής Ευρώπης, δηλώνει ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο Ουκρανός πρόεδρος δήλωσε ότι θέλει να διαπραγματευτεί απευθείας με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν, που είναι ο “μόνος τρόπος να σταματήσει ο πόλεμος” μεταξύ Κιέβου και Μόσχας.

“Πρέπει να μιλήσω με τον Πούτιν (…) γιατί είναι ο μόνος τρόπος να σταματήσει αυτός ο πόλεμος”, δήλωσε ο Ζελένσκι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, λέγοντας ότι είναι “ανοιχτός” και “έτοιμος να απαντήσει σε όλες τις ερωτήσεις” του Πούτιν.

Εκείνο που χρειάζεται η Ουκρανία, εάν είναι αδύνατο να επιβληθεί ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στον εναέριο χώρο της, είναι η Δύση να της παράσχει μαχητικά αεροσκάφη, ανέφερε ο κ. Ζελένσκι, σημειώνοντας ότι μέρος της διεθνούς κοινότητας δεν ήταν αποφασιστικό ως προς τη βοήθειά του προς το Κίεβο.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας εξήρε την βοήθεια που λαμβάνει από την Τουρκία του Ταγίπ Ερντογάν, λέγοντας ότι η τελευταία βοηθά την χώρα του “με διάφορους τρόπους”.

Ο Ουκρανός πρόεδρος πρόσθεσε ότι τα ρωσικά στρατεύματα που έχουν εμπλακεί στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας έχουν φέρει μαζί τους κινητά κρεματόρια, μεταδίδει το ουκρανικό πρακτορείο Ukrinform.

“Το ξέρετε ότι (τα ρωσικά στρατεύματα –σ.σ.) έχουν φέρει μαζί τους κρεματόρια; Απλά έφεραν μαζί τους κρεματόρια. Δηλαδή δεν ετοιμάζονται να δείξουν στις οικογένειες τους, στις μητέρες, ότι τα παιδιά τους σκοτώθηκαν, ότι τα σκότωσαν, ότι ήρθαν στην Ουκρανία για να μας σκοτώσουν και εμείς υπερασπιζόμαστε τους εαυτούς μας, την ελευθερία μας, τα σπίτια μας, για αυτό πεθαίνουν… Αυτά τα παιδιά μεταφέρουν αυτά τα κρεματόρια… Καταλαβαίνουν ότι μεταφέρουν κάτι που είναι για τα ίδια… Αυτό είναι απλά φοβερό… Δεν καταλαβαίνω… Αυτές είναι πράξεις γενοκτονίας και φασισμού”, δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Ο Ζελένσκι είπε ότι οι Ουκρανοί δεν θέλουν να σκοτώνουν Ρώσους στρατιώτες και υπογράμμισε ότι οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας και οι Ουκρανοί γιατροί δείχνουν ανθρωπιά, σώζοντας τους Ρώσους αιχμαλώτους τραυματίες.

Ο Ουκρανός πρόεδρος, απαντώντας στο ερώτημα για την υποστήριξη που έχει η Ουκρανία εκ μέρους του Ισραήλ, είπε ότι έχει καλές σχέσεις με το Ισραήλ, αλλά δεν νιώθει ότι αυτό έχει “τυλιχθεί με την ουκρανική σημαία” ενώ ευχαρίστησε τους Εβραίους για τις προσευχές τους στο τείχος των δακρύων στην Ιερουσαλήμ.

Αναφερόμενος στις σχέσεις με την Τουρκία ο Ουκρανός πρόεδρος είπε ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βοηθάει την Ουκρανία με πολλούς τρόπους.

Ο Ζελένσκι τόνισε οι συνομιλίες που διεξάγονται μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας πρέπει να βρουν συμβιβασμούς, σε κάποια θέματα, αλλά όχι σε κάθε τι.

Είπε επίσης ότι όλα τα θέματα μπορούν να επιλυθούν αν οι συνομιλίες που κάνει η Ρωσία με την Ουκρανία γίνονται σε ισότιμη βάση.

Ο Ουκρανός πρόεδρος παραδέχθηκε ότι έχουν χάσει μερικές μικρές πόλεις.

Ο Ουκρανός πρόεδρος κάλεσε επίσης τις μητέρες των Ρώσων στρατιωτών να πάρουν τα παιδιά τους που πολεμούν στην Ουκρανία, μεταδίδει το ουκρανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ukrinform.

“Θέλω πολύ οι ρωσίδες μητέρες, που έστειλαν αυτά τα παιδιά …18-19 ετών.. Εγώ είμαι 45 και έχω κόρη σ’ αυτήν την ηλικία. Είναι φοβερό! Δεν μπορώ ακόμη να φανταστώ ότι αυτά τα αγόρια που θα μπορούσαν να ήταν δικά μου παιδιά ή παιδιά άλλων στην ηλικία μου, της γενιάς μας, ότι ήρθαν για να σκοτώσουν. Θέλω οι μητέρες αυτές να καταλάβουν και να έρθουν να τα πάρουν. Ακόμα και τα παιδιά, που έχουν ήδη σκοτωθεί εδώ, και είναι πολλά. Ας έρθουν εδώ. Παρακαλώ, για όλες τις μητέρες θα εξασφαλίσουμε την πρόσβαση. Ας έρθουν να πάρουν τα παιδιά τους”. δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Όπως έχει ανακοινωθεί οι συνολικές απώλειες της Ρωσικής Ομοσπονδίας από τις 24 Φεβρουαρίου έως τις 3 Μαρτίου είναι περίπου 9.000 στρατιώτες.