Ασυγχώρητες επιλογές

568

Του Ηλία Χρυσικού*

Ως Έλληνες, επ’ ουδενί δεν θέλουμε πόλεμο. Σήμερα όμως μία είναι η φράση που κυριαρχεί στα ελληνικά social media.

Μία φράση: “είμαστε όλοι Ουκρανοί”, που κάποιοι είχαν και ενδεχομένως να έχουν…την αυθόρμητη τάση, ν΄ αλλάζουν την φωτογραφία στο προφίλ τους, για να συμπαρασταθούν στον Ουκρανικό λαό.

Και φυσικά κανείς δεν χειροκροτεί την εισβολή της Ρωσίας ως αυτοτελή πράξη παραβίασης του Διεθνούς Δικαίου, χωρίς δηλ. να βάζει στο τραπέζι όσα έγιναν στη Γιουγκοσλαβία και αλλού, τότε που η “πεφωτισμένη” Δύση είχε τις πιο σκοτεινές στιγμές της, τις τελευταίες δεκαετίες.

Ζούμε σε συνθήκες πολέμου και όσα γράφω είναι εξακριβωμένα, ωστόσο όμως δεν πρέπει να υποτιμούμε τα ιστορικά μεγέθη.

Οι Ουκρανοί, με τους οποίους “είμαστε όλοι” -σήμερα-, υπήρξαν συνεργάτες των ναζιστικών τεράτων της φασιστικής χιτλερικής Γερμανίας, στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και προσπάθησαν ν΄ αλλάξουν τον χαρακτήρα της Ελληνικότητας των συμπατριωτών μας στην χώρα τους, με αποτέλεσμα την μείωση του αριθμού των Ελλήνων.

Επίσης δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είναι σύμμαχοι της Τουρκίας.

Και εάν ψάξει κανείς σήμερα, θα διαπιστώσει ότι δεν ήταν μονάχα η ηγεσία τους, αλλά και οι ίδιοι οι πολίτες.

Φυσικά, η διαδοχή των γενεών, οδηγεί σε αλλαγή νοοτροπίας, ωστόσο όμως κάποιες ηθικές επιλογές είναι ασυγχώρητες.

Ναι, ασυγχώρητες επιλογές, ειδικά όταν ναζιστικές νοοτροπίες και συμπεριφορές επικράτησαν & επικρατούν στη σημερινή Ουκρανία.

Η προσωπική μου άποψη είναι -και λυπάμαι γι΄ αυτό-, ένα έθνος παραδομένο, ίσως και σε συμμορίες…που θέλουν σήμερα να οικοδομήσουν μια Δημοκρατία με πρότυπο τις δυτικές, ανοιχτές και ελεύθερες κοινωνίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η θέση της Ουκρανίας δεν είναι στο ΝΑΤΟ. Είναι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ανάλογη με αυτή της Αυστρίας στον ευρωπαϊκό χάρτη.

Έτσι αναρωτιέμαι με ποιους είμαστε τελικά; Με τους Ρώσους ή με τους Ουκρανούς;

 

* Ο Ηλίας Χρυσικός είναι δημοσιογράφος – δ/ντης του ρ/σ Ενημέρωση Ν. Πιερίας 92,2 στα fm & αρθρογράφος του pierianews.gr