Γιατί ο ληγμένος εθνικολαϊκισμός του ΣΥΡΙΖΑ είναι επικίνδυνος

512

Του Φώντα Μπαραλιάκου*

Όταν η κυβέρνηση έφερνε στη βουλή τη συζήτηση για την ενίσχυση της αμυντικής θωράκισης της χώρας, δεν διανοούνταν ότι αυτή θα απέβαινε τελικά συνεχή επικοινωνιακά αυτογκόλ και πολιτικό χαρακίρι του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η Άμυνα δεν είναι αυτοσκοπός» δήλωσε ο Γιώργος Τσίπρας. Ενώ ο Αλέξης Τσίπρας υπερθεμάτισε ότι την ώρα που ο λαός δεν έχει να πληρώσει το ρεύμα, ξοδεύονται δισεκατομμύρια για «περιττές αμυντικές δαπάνες». Αλλά ο αρχηγός της μείζονος αντιπολίτευσης, η οποία καταψήφισε την προμήθεια των έξι Ραφάλ, ενώ το συνολικό πακέτο της αμυντικής συνεργασίας το είχε προσπεράσει με ένα «παρών», θέλησε να προσδώσει ιδεολογικό βάθος στη διαφωνία του με την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης, καταγγέλλοντάς τη για μία εν γένει ταύτιση με τις ΗΠΑ και τη Δύση και αλιεύοντας επιχειρήματα για μία ακόμη φορά από το απώτερο ιστορικό παρελθόν. Τάδε έφη, εκείνος που είχε υπουργό Άμυνας τον ένστολο και πάντα ετοιμοπόλεμο Πάνο Καμμένο.

Αλλά ο κακοκουρδισμένος μηχανισμός του ΣΥΡΙΖΑ δεν σταμάτησε εκεί. Σε αφελείς και άτοπες δηλώσεις εντός κοινοβουλίου. Ανέλαβαν οι πιο ικανοί. Εκείνοι που «το έχουν» με τον λόγο. Έτσι, τη δεδομένη συγκυρία ο πρώην επικεφαλής του Γραφείου Τύπου του Μαξίμου επί πρωθυπουργίας, Αλέξη Τσίπρα, Θανάσης Κρατερός, θεώρησε πρόσφορο να δημοσιεύσει άρθρο στην Αυγή με τίτλο «Επί προσωπικού και αναλαμβάνω την ευθύνη», μέσα στο οποίο καθύβριζε τον πρωθυπουργό της χώρας με σκαιούς χαρακτηρισμούς και πραγματοποιούσε ένα salto mortale στα θολά μετεμφυλιακά νερά.

O ΣΥΡΙΖΑ βουλιάζει δημοσκοπικά, σταθερά και επίμονα. Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση της Opinion Poll, η αντιπολιτευτική τακτική του ΣΥΡΙΖΑ κρίνεται ικανοποιητική από μόλις το 11,2% των ερωτηθέντων και το 26,1% μεταξύ των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ. Η μείζων αντιπολίτευση δεν πρόκειται να ανακτήσει τα ποσοστά της όσο ζει, επιχειρηματολογεί και μισεί μέσα στο παρελθόν.

Πορεύεται δίχως να αλλάζει ούτε εν ιώτα, ούτε μιαν κεραία από μία ρητορική και μία πολιτική τροχιά που κρίθηκε, απέτυχε και καταδικάστηκε από τον ελληνικό λαό σε τρεις διαδοχικές εκλογικές διαδικασίες.

Αυτός ο παρωχημένος εθνικολαϊκισμός του ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να χαρακτηριστεί απλώς ως γραφικός, αν στην απέναντι πλευρά του Αιγαίου τα πράγματα δεν ήταν επικίνδυνα. Απέναντι στον «αυτοσκοπό» και τις «περιττές δαπάνες» του ΣΥΡΙΖΑ, φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ στην Τουρκία προτάσσουν την «αποστρατικοποίηση» των νησιών του Αιγαίου και περιγράφουν το πότε θα είναι η καλύτερη χρονική συγκυρία προκειμένου να εισβάλλει η Τουρκία στα ελληνικά νησιά.

Φυσικά και η κυβέρνηση απάντησε πάραυτα με Διάβημα του Υπουργείου Εξωτερικών, για κλιμάκωση της τουρκικής συμπεριφοράς, κατά τις πρόσφατες δηλώσεις Τούρκων Αξιωματούχων. Γιατί και οι πατρίδες και οι θάλασσες και το εθνικό καθήκον έχουν σύνορα αδιαπραγμάτευτα.

 

* Ο Ξενοφών Μπαραλιάκος είναι Βουλευτής Πιερίας της Νέας Δημοκρατίας