Δήμος Πύδνας-Κολινδρού: Σχολιασμός κ. Ε. Λαγδάρη επί του απολογισμού του Δημάρχου κ. Α. Μανώλα

461

Σε πρόσφατο δημοσίευμα ο δήμαρχος Πύδνας Κολινδρού Α. Μανώλας επαίρεται γιατί, όπως τονίζει, για πρώτη φορά ο ισολογισμός του 2020 είναι πλεονασματικός. Αναφέρει μάλιστα ότι, σύμφωνα με τον εν λόγω ισολογισμό, η ταμειακή ρευστότητα αυξήθηκε με αποτέλεσμα να προκύψει πλεόνασμα 402.082,68 €, ενώ το σύνολο των υποχρεώσεων προς προμηθευτές μειώθηκε κατά 358.489,87 €.

Η αλήθεια είναι ότι το πλεόνασμα αυτό προκύπτει, από διάφορες επιχορηγήσεις που έλαβε ο Δήμος  το 2020 που έφτασαν στο ποσό των 947.00 €. (537.000 € λόγω covid, 360.000 € για ληξιπρόθεσμες οφειλές και 50.000 € για οφειλές δικαστικών αποφάσεων).

Επίσης από τις μειωμένες  δαπάνες λόγω Covid και από την ανικανότητα της δημοτικής αρχής να εκτελέσει τον προϋπολογισμό του συγκεκριμένου έτους.

Το πλεόνασμα είναι η διαφορά εσόδων και εξόδων σε συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Το 2019 ο Δήμος έκανε συντηρήσεις και επισκευές σε πάγιες εγκαταστάσεις καθώς και αγορά υλικών, σε αντίθεση με το 2020 που δεν έγινε απολύτως τίποτα !!

Λογικό, λοιπόν, να έχει πλεόνασμα, αλλά ο δήμος δεν είναι κερδοσκοπική επιχείρηση, πρέπει χωρίς να δημιουργεί χρέη να προσφέρει υπηρεσίες στους δημότες και να λύνει προβλήματα.

Η παρουσίαση του ισολογισμού όμως, γίνεται από την πλευρά του Δημάρχου με στόχο να καταδείξει τάχα το «οικονομικό νοικοκύρεμα» της σημερινής δημοτικής αρχής σε σχέση με τη «σπάταλη» διοίκηση των παρελθόντων ετών. Δεν αντιλαμβάνεται, ωστόσο, ότι μια τέτοια γραμμική παρουσίαση αριθμών και μάλιστα με πανηγυρικούς τόνους δε λέει τίποτε στους αναγνώστες και συνδημότες μας οι οποίοι απορούν γιατί, αφού υπάρχουν τόσοι διαθέσιμοι πόροι, δεν υπάρχει καμιά αναπτυξιακή δραστηριότητα ή βελτίωση των υποδομών και της ποιότητας της ζωής τους.  Πίσω από τα νούμερα δυστυχώς υπάρχουν άνθρωποι και τοπικές κοινότητες που υποφέρουν. Τι νόημα έχει, αναρωτιούνται, η «συσσώρευση χρημάτων» χωρίς να γίνεται τίποτα.

Όταν υπάρχει τέτοια απραξία και γενικευμένη παραίτηση , όταν δεν γίνονται προσπάθειες, δράσεις και παρεμβάσεις που θα μπορούσαν να αλλάζουν τη γκρίζα και μίζερη πραγματικότητα του δήμου μας, τι περιμένει να αυξηθούν οι δαπάνες και τα καύσιμα ; (Έχουμε απαντήσει για αυτά με δελτίο τύπου).

Όταν για μεγάλο διάστημα είναι κλειστά τα σχολεία, οι παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί, τα ΚΔΑΠ, τα ΚΑΠΗ, και δεν γίνονται εκδηλώσεις, δεν αντιλαμβάνεται ότι θα περιοριστούν τα έξοδα ;

Όταν δεν πληρώνει τόκους για δάνεια, ενώ εισρέουν έκτακτες επιχορηγήσεις περιμένει μείωση των ταμειακών αποθεμάτων ;

Τα ταμειακά διαθέσιμα οφείλονται στην ανικανότητά του να απορροφήσει θεσμικούς πόρους, που μας δίνει η πολιτεία κάθε χρόνο, για τη βελτίωση του επιπέδου ζωής των συνδημοτών μας και για την αντιμετώπιση μικρών και μεγάλων προβλημάτων του δήμου μας.

Γιατί αφήνει να διαιωνίζονται προβλήματα που ταλαιπωρούν καθημερινά τους κατοίκους; Αδιάψευστη μαρτυρία είναι τα ανεξέλεγκτα πεταμένα σκουπίδια που υποβαθμίζουν το περιβάλλον και εγκυμονούν κινδύνους για την υγεία των ανθρώπων, τα χόρτα που πνίγουν τους κοινόχρηστους χώρους και τους καθιστούν αισθητικά απαράδεκτους και απρόσιτους λειτουργικά, η ερήμωση και εγκατάλειψη των τοπικών κοινοτήτων κ.α.. Εξάλλου και ο μηχανολογικός στόλος του δήμου στέκει αδρανής και ανεκμετάλλευτος, ιδίως το 2020, την ώρα που τα προβλήματα πολλαπλασιάζονται. (Ας είναι καλά η Αντιπεριφέρεια).

Ανικανότητα, έλλειψη σχεδιασμού, αδυναμία αξιοποίησης προγραμμάτων και δράσεων και πρακτικής αντιμετώπισης των αναγκών

Όταν λοιπόν ο δήμος υπολειτουργεί και δεν παρουσιάζει έργο, είναι εύλογο ότι οι δαπάνες μειώνονται. Σκοπός είναι να μειώνει κανείς τα ταμειακά ελλείματα και τις δαπάνες, χωρίς να στερεί από τους δημότες ποιοτικές και ποσοτικές υπηρεσίες.

Το παράδοξο είναι ότι, ενώ προβάλλει την οικονομική ευρωστία του δημοτικού ταμείου, από την άλλη στα αιτήματα των προέδρων των κοινοτήτων, των τοπικών φορέων και των πολιτών λέει ότι δεν υπάρχουν χρήματα. Πώς λοιπόν μπορεί κανείς να δικαιολογήσει τέτοιες αντιφάσεις και σε τι συμπεράσματα καταλήγει για τη διαχειριστική και πολιτική ικανότητα του δημάρχου;

Επανειλημμένως τον ζητήσαμε να μας φέρει ανάλυση εσόδων – εξόδων για τον Covid, αλλά ακόμα την περιμένουμε λέγοντας αόριστα ότι τα έξοδα είναι περισσότερα. Γνωρίζουμε, ωστόσο, ότι στο ταμείο του δήμου μέχρι και 31/10/21 υπήρχαν αδιάθετα περίπου 349.000€ από επιχορηγήσεις για τον Covid.

Γι’ αυτό και χαριτολογώντας τον είπαμε ότι η «πανδημία είναι ευλογία» για τα οικονομικά του δήμου μας.

Εμείς στη δυσκολότερη περίοδο στην ιστορία της αυτοδιοίκησης (χρεοκοπία της χώρας, capital controls, μειώσεις των θεσμικών πόρων), με χρέη και δάνεια, αντέξαμε και παραδώσαμε έναν δήμο σε πολύ καλύτερη κατάσταση από ό,τι τον παραλάβαμε, με καινούργια απορριμματοφόρα και χρηματοδοτήσαμε έργα τα οποία σήμερα υλοποιούνται, αν και προσπαθεί με την αποσιώπησή τους ανενδοίαστα να τα οικειοποιηθεί .

Τέλος, μας αφήνει αδιάφορους αν ο κ Μανώλας απαξιοί να απαντήσει σε όλα αυτά, όπως προκαταβολικά δηλώνει, αφού φαίνεται να πιστεύει ότι αποτελεί την επιτομή της αλήθειας , ενώ οι άλλοι είμαστε «διαστρεβλωτές» της και υπονομευτές του έργου του. Η στάση του απλώς αποκαλύπτει τον αυταρχισμό και την αλαζονεία του, στοιχεία που ασφαλώς βλέπουν, αξιολογούν και κρίνουν οι συνδημότες μας.

Γραφείο Τύπου της δημοτικής παράταξης.