Ουκρανία: Τη Δευτέρα οι συνομιλίες με τη Ρωσία στη Λευκορωσία / πιέσεις από Ρωσία

426
O Κουλέμπα εξέφρασε την εκτίμηση ότι η εντολή του Ρώσου ηγέτη Βλαντιμίρ Πούτιν να θέσει σε επιφυλακή τις ρωσικές αποτρεπτικές δυνάμεις ήταν μια προσπάθεια να ασκηθεί πίεση στην ουκρανική αντιπροσωπεία στις προγραμματισμένες συνομιλίες της Δευτέρας

Τη Δευτέρα το πρωί θα διεξαχθούν οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε Ρωσία και Ουκρανία, στο Γόμελ στα σύνορα με τη Λευκορωσία, σύμφωνα με τον Ουκρανό υφυπουργό Εσωτερικών Εβγκένι Γενίν, τον οποίο επικαλείται το Reuters.

Νωρίτερα, η ουκρανική προεδρία ανέφερε πως αποδέχθηκε τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία, που θα πραγματοποιηθούν στα σύνορα με τη Λευκορωσία, κοντά στο Τσερνόμπιλ, μια απόφαση που ελήφθη μετά τη μεσολάβηση του προέδρου της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο.

“Η ουκρανική αντιπροσωπεία θα συναντηθεί με τη ρωσική, χωρίς να έχουν οριστεί προαπαιτούμενα, στα ουκρανο-λευκορωσικά σύνορα, στην περιοχή του ποταμού Πρίπιατ”, δήλωσε η προεδρία στα social media.

Στην ανακοίνωση του Γενίν σημειώνεται ακόμη ότι ο Αλεξάντερ Λουκασένκο “ανέλαβε την ευθύνη να διασφαλίσει ότι όλα τα αεροπλάνα, τα ελικόπτερα και οι πύραυλοι που σταθμεύουν στο έδαφος της Λευκορωσίας θα παραμείνουν στο έδαφος κατά τη διάρκεια της μετάβασης, συνάντησης και επιστροφής της ουκρανικής αντιπροσωπείας”.

Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών, Ντμίτρι Κουλέμπα, δήλωσε ότι θα ήταν καταστροφή για την Ουκρανία και τον κόσμο εάν δεχθεί η χώρα του πυρηνικό πλήγμα, διαμηνύει όμως ότι οι απειλές Πούτιν δεν θα κάμψουν την ουκρανική κυβέρνηση και την αποφασιστικότητα του λαού.

O Κουλέμπα εξέφρασε την εκτίμηση ότι η εντολή του Ρώσου ηγέτη Βλαντιμίρ Πούτιν να θέσει σε επιφυλακή τις ρωσικές αποτρεπτικές δυνάμεις ήταν μια προσπάθεια να ασκηθεί πίεση στην ουκρανική αντιπροσωπεία στις προγραμματισμένες συνομιλίες της Δευτέρας.