“Παράθυρο” από Βρυξέλλες για μέτρα-αντίδοτο στην ακρίβεια

357

Πόλεμος στην Ουκρανία. Ημέρα 3η. Με το σκηνικό να καταγράφει ώρα με την ώρα την κλιμάκωση της ρωσικής επιθετικότητας, η Αθήνα συντονίζει τον βηματισμό της με εταίρους και συμμάχους στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ. Ο πρωθυπουργός, μετά τη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, το πρωί της Πέμπτης, έδωσε το “παρών” στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής των “27” ηγετών και χθες ενημέρωσε την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, για τα αποτελέσματά της, συμμετέχοντας, αμέσως μετά, στη μέσω τηλεδιάσκεψης έκτακτη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Οι “Συμπληγάδες”

Η κυβέρνηση έχει εξακολουθητικά στα… ραντάρ της τις δραματικές εξελίξεις στο ουκρανικό μέτωπο, με τον… συναγερμό στο Μέγαρο Μαξίμου να ηχεί για τις επιπτώσεις στην οικονομία και για το ενεργειακό σύστημα της χώρας. Η “έκρηξη” των τιμών στο φυσικό αέριο και το γεγονός ότι η τιμή του αργού έσπασε, για πρώτη φορά μετά το 2014, το φράγμα των 100 δολαρίων το βαρέλι φέρνουν στον ορίζοντα ένα νέο κύμα ανατιμήσεων, το οποίο θα θέσει σε… Συμπληγάδες τον προϋπολογισμό νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Το κυβερνητικό επιτελείο εξετάζει συνεχώς σενάρια στήριξης, με τον προβληματισμό για ένα ενδεχόμενο τσουνάμι ακρίβειας να είναι διάχυτος και να συνοδεύεται από την ανησυχία όχι για τον αντίκτυπο στο ενεργειακό μέτωπο, αλλά και από τους τυχόν κραδασμούς στην τουριστική περίοδο, ελέω της διεθνούς ρευστότητας. Παράλληλα, εκπέμπει το μήνυμα ότι έχει εξασφαλιστεί η ενεργειακή επάρκεια της χώρας, ενώ εξετάζονται συνεχώς σενάρια που θα αφορούν στην όσο το δυνατόν καλύτερη αντιμετώπιση και απορρόφηση των διακυμάνσεων στις τιμές. Στο πλαίσιο αυτό:

-Έχει ληφθεί πρόνοια για περαιτέρω προμήθειες με LNG και φυσικό αέριο.

-Θα εξαντληθούν όλες οι δυνατότητες του αγωγού που έρχεται και από το Αζερμπαϊτζάν.
-Θα αξιοποιηθεί η δυνατότητα τα εργοστάσια διπλού καυσίμου να παράξουν ρεύμα και με φυσικό αέριο και με πετρέλαιο.

Η ώρα της κοινής απάντησης

Αυτό που κυβερνητικά στελέχη, αλλά και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης τονίζουν εδώ και εβδομάδες, ότι, δηλαδή, η θωράκιση πολιτών (κυρίως των ευάλωτων ομάδων της κοινωνίας) και επιχειρήσεων θα συνεχιστεί για όσο διάστημα διαρκεί η κρίση βρίσκεται πάντα στην πρώτη γραμμή και των τελευταίων παρεμβάσεων. “Όλο το προηγούμενο διάστημα υπάρχουν μέτρα στήριξης σε ό,τι αφορά στην ενέργεια και προφανώς οφείλουμε να προσαρμόσουμε την πολιτική μας, να προσαρμοστούμε στις εξελίξεις, έτσι όπως διαμορφώνονται μετά τη ρωσική εισβολή και ενδεχομένως την επιδείνωση της ήδη βεβαρημένης κατάστασης”, επισημαίνεται.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση επεξεργάζεται νέο κύμα στήριξης το αμέσως επόμενο διάστημα, με στόχο να απορροφηθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι κραδασμοί από την ουκρανική κρίση, με τον πρωθυπουργό να διαμηνύει, την ίδια στιγμή, ότι ήρθε η ώρα μίας κοινής ευρωπαϊκής απάντησης σε μία ακόμα μείζονα κρίση. Και η Αθήνα σημειώνει ότι η ευρωπαϊκή οικογένεια πρέπει να δράσει ενιαία και συντονισμένα, προκειμένου να μην είναι όμηρος της Ρωσίας, με τη λογική της αντίδρασης, ώστε να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις που θα έχει η κρίση για τους Ευρωπαίους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις να είναι αντίστοιχη με αυτή της πανδημίας.

Προκειμένου να… τρέξει ο επόμενος γύρος των παρεμβάσεων στήριξης απαιτείται και η συμβολή από την πλευρά των Βρυξελλών. Για αυτό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε το όλο ζήτημα στο ραντεβού των “27”. Και με το… πέσιμο της αυλαίας της έκτακτης Συνόδου, η Κομισιόν καλείται πλέον να προετοιμάσει μέτρα έκτακτης ανάγκης για το κόστος της ενέργειας. Όπως σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη, η αναφορά των συμπερασμάτων στην ανάγκη υιοθέτησης παρεμβάσεων, προκειμένου, όπως τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, να υποστηριχθούν τα κράτη-μέλη απέναντι σε ενδεχόμενες απότομες αυξήσεις, συμπεριλήφθηκε κατόπιν πρότασης και ενεργειών της ελληνικής πλευράς. “Η χώρα μας ήταν αυτή που επέμεινε στην ανάγκη να υπάρξει κοινή ευρωπαϊκή απάντηση στο πλήγμα που δέχονται τα ευάλωτα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις από τις αυξήσεις των τιμών της ενέργειας και το πληθωριστικό κύμα που προκαλούν”, έλεγαν.

Οι τρόποι αντίδρασης

Ο πρωθυπουργός, πριν ακόμα φτάσει στις Βρυξέλλες, είχε προετοιμάσει τη στρατηγική των κινήσεών του, προκειμένου να θέσει τα ζητήματα της ακρίβειας στο ανώτατο επίπεδο και ενώπιον των ομολόγων του. Από το Βουκουρέστι, όπου βρέθηκε για επίσημη επίσκεψη ανακοίνωσε, για πρώτη φορά, την πρόθεσή του να θέσει το θέμα των μέτρων στήριξης στη Σύνοδο Κορυφής. Το ίδιο επανέλαβε και στην τηλεδιάσκεψη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Σύμφωνα, μάλιστα, με πληροφορίες, με την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη συμφώνησαν αρκετοί ηγέτες, γεγονός που δείχνει ότι τα… βήματα προς την κατεύθυνση υλοποίησης παρεμβάσεων από την πλευρά των Βρυξελλών μπορεί να μην απέχουν πολύ.

Μία από τις σκέψεις που προωθεί η Αθήνα σε αυτόν τον… αγώνα δρόμου για να αντιμετωπιστεί το ράλι των τιμών της ενέργειας και οι μεγάλες επιπτώσεις σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις είναι η δρομολόγηση ενός Ταμείου, το οποίο θα χρηματοδοτείται από τα έσοδα που προέρχονται από τους ρύπους, χωρίς με αυτό τον τρόπο να επιβαρύνονται οι προϋπολογισμοί των κρατών-μελών της Ένωσης. Με δεδομένο, πάντως, ότι μία τέτοια κίνηση απαιτεί χρόνο, ένας πιο άμεσος δρόμος θα ήταν η παροχή επιπλέον δημοσιονομικού χώρου, με στόχο να εξαιρούνται από το έλλειμμα. Οι δαπάνες που θα κάνουν οι χώρες της Ε.Ε., για να θωρακίσουν τους πολίτες. Κάτι, δηλαδή, ανάλογο με τις δαπάνες για τον πανδημικό ιό, προκειμένου οι κυβερνήσεις να προχωρήσουν σε μέτρα, τα οποία θα θέσουν αναχώματα στις σημαντικές αυξήσεις βασικών προϊόντων.

“Η γεωπολιτική αναταραχή, η οποία θα προκληθεί θα έχει και οικονομικές επιπτώσεις… Αυτή τη στιγμή θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για αναταράξεις σημαντικές στην αγορά ενέργειας, εξού και χαίρομαι που η πρότασή μου για να επεξεργαστεί και να καταθέσει άμεσα η Επιτροπή προτάσεις για το πώς μπορούμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο να στηρίξουμε τους καταναλωτές έγινε αποδεκτή”, ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, στο διάλογο που είχε χθες με την κ. Σακελλαροπούλου. Ο ίδιος θα ενημερώσει την Τρίτη τη Βουλή για τις εξελίξεις στο Ουκρανικό, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, οι προτάσεις που θα καταθέσει η Κομισιόν θα βρεθούν στο… τραπέζι των “27” στο επόμενο ευρωπαϊκό συμβούλιο.