Ουκρανοί καταφεύγουν στην Πολωνία για να γλυτώσουν από τον πόλεμο

371

Οι Ουκρανοί που διαφεύγουν από τη ρωσική εισβολή άρχισαν να εισέρχονται στην Πολωνία, με δεκάδες να καταφεύγουν στη χώρα σήμερα, ορισμένοι με αποσκευές και συνοδευόμενοι από παιδιά, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Αξιωματούχοι σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συνορεύουν με την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της Ρουμανίας και της Σλοβακίας, δήλωσαν ότι προς το παρόν δεν υπάρχει μεγάλη εισροή προσφύγων, αλλά τα τοπικά μέσα ενημέρωσης και μάρτυρες αναφέρουν ότι η κίνηση αυξάνεται.

Ο Alexander Bazhanov εγκατέλειψε το σπίτι του στην ανατολική Ουκρανία με τη σύζυγό του και το μικρό του παιδί, παίρνοντας μαζί τους μόνο ό,τι μπορούσαν να μεταφέρουν και περπατώντας το τελευταίο μέρος του ταξιδιού τους προς την Πολωνία.

Ο 34χρονος από τη Μαριούπολη, 113 χιλιόμετρα από το Ντονέτσκ, αποφάσισε να περάσει στην Πολωνία όταν έμαθε από έναν συνάδελφό του ότι είχε ξεκινήσει ο πόλεμος.

“Δεν έχω κανένα άλλο συναίσθημα εκτός από το ότι είμαι πολύ φοβισμένος”, δήλωσε ο Bazhanov. “Θα επισκεφθώ τον πατέρα μου στην Ισπανία, αλλά δεν έχω χρήματα και δεν ξέρω πώς θα το κάνω αυτό”.

Οι ρωσικές δυνάμεις εισέβαλαν στην Ουκρανία από ξηράς, αέρος και θαλάσσης την Πέμπτη.

Τα κράτη της Κεντρικής Ευρώπης που συνορεύουν με την Ουκρανία προετοιμάζονται εδώ και εβδομάδες για ένα αναμενόμενο κύμα προσφύγων που θα αναζητούσαν καταφύγιο εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι ουρές για την είσοδο στην πολωνική συνοριακή πόλη μεγάλωσαν κατά τη διάρκεια του πρωινού. Ορισμένοι άνθρωποι δήλωσαν ότι φοβούνται ότι η Ρωσία θα μπορούσε να εισχωρήσει βαθιά στην Ουκρανία.

“Όλοι πίστευαν ότι η δυτική Ουκρανία ήταν ασφαλής επειδή ήταν κοντά σε χώρες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ”, δήλωσε η Μαρία Παλίς, 44 ετών, η οποία ταξίδευε με την οικογένειά της και την οικογένεια του αδελφού της. “Φαίνεται ότι δεν είναι η σωστή προστασία”.

Η Ρωσία έχει απαιτήσει τον τερματισμό της επέκτασης του ΝΑΤΟ προς ανατολάς και ο Πούτιν επανέλαβε τη θέση του ότι η ένταξη της Ουκρανίας στη στρατιωτική συμμαχία υπό την ηγεσία των ΗΠΑ θα ήταν απαράδεκτη.

Ο Πούτιν δήλωσε ότι ενέκρινε τη στρατιωτική δράση αφού η Ρωσία δεν είχε άλλη επιλογή από το να υπερασπιστεί τον εαυτό της απέναντι σε αυτό που χαρακτήρισε ως απειλές από τη σύγχρονη Ουκρανία, ένα κράτος 44 εκατομμυρίων ανθρώπων.

Η είδηση της εισβολής ώθησε την Olga Pavlusik και τον φίλο της Bohdan Begey να σπεύσουν στα σύνορα, αφήνοντας τον σκύλο τους στο σπίτι στην πόλη τους στη δυτική Ουκρανία. Δεν έχουν κανένα προορισμό στο μυαλό τους. “Οπουδήποτε ασφαλές θα είναι μια χαρά”, δήλωσε στο Reuters.

Έτοιμη να δεχτεί πρόσφυγες από την Ουκρανία δηλώνει η Φινλανδία

Η Φινλανδία είναι έτοιμη να δεχτεί πρόσφυγες από την Ουκρανία, δήλωσε σήμερα η πρωθυπουργός Σάνα Μάριν καταδικάζοντας σφόδρα την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Η Μάριν εκτίμησε ότι πιθανόν να υπάρξει ένας μεγάλος αριθμός προσφύγων από την Ουκρανία που ενδεχομένως να επιχειρήσει να διαφύγει προς την ΕΕ.

“Το υπουργείο Εσωτερικών της Φινλανδίας, από την πλευρά του, είναι έτοιμο να δεχτεί πρόσφυγες από την Ουκρανία”, είπε η πρωθυπουργός στους δημοσιογράφους.

Τόσο η Μάριν όσο και ο φινλανδός πρόεδρος Σάουλι Νιινίστο καταδίκασαν σφόδρα την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

“Παρά τις προηγούμενες προειδοποιήσεις σήμερα το πρωί (η επίθεση) μας σόκαρε όλους και συμπάσχουμε με τον ουκρανικό λαό”, είπε ο πρόεδρος.

Ο Νιινίστο απέκλεισε την πιθανότητα να αντιδράσει η Φινλανδία στις εξελίξεις υποβάλλοντας άμεσα αίτημα ένταξής της στο ΝΑΤΟ.

“Στην Φινλανδία βλέπουμε σχόλια για αίτημα σήμερα και ένταξη αύριο. Αυτές οι ευαίσθητες αντιδράσεις είναι κατανοητές, αλλά δεν μπορούν στ΄αλήθεια να λειτουργήσουν στον πραγματικό κόσμο”, είπε ο πρόεδρος.