Κοροναϊός: Χαλαρώνουν τα μέτρα όμως οι θάνατοι αυξάνονται διεθνώς

172

Κλίμα αισιοδοξίας απλώνεται σε όλον τον πλανήτη, το οποίο βέβαια ενισχύεται και από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, έπειτα από τις δηλώσεις ειδικών ότι οδηγούμαστε σε μια ενδημική κατάσταση της νόσου σταδιακά. Παρ’ όλα αυτά, αυξάνονται οι μολύνσεις και οι θάνατοι από κοροναϊό παγκοσμίως, την ώρα που πολλά ευρωπαϊκά κράτη, Καναδάς και Αυστραλία χαλαρώνουν τα περιοριστικά μέτρα.

Ποιες χώρες αίρουν τα περιοριστικά μέτρα

Η Δανία έγινε η πρώτη χώρα μέλος της ΕΕ που ήρε όλους τους περιορισμούς που είχαν επιβληθεί για την πανδημία, στηριζόμενη στην μεγάλη εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού της και στην μικρότερη σοβαρότητα της παραλλαγής Όμικρον.

Το Ισραήλ κατήργησε την Πέμπτη “το πράσινο πάσο” για την είσοδο σε κάποιους δημόσιους χώρους, χαλαρώνοντας κι άλλο τους περιορισμούς που είχε επιβάλει καθώς παρατηρείται μείωση του αριθμού των νέων κρουσμάτων της covid-19.

Η Πορτογαλία ανακοίνωσε ότι πρόκειται να άρει τους εναπομείναντες περιορισμούς, μεταξύ των οποίων και την υποχρεωτική επίδειξη ψηφιακού εμβολιαστικού πάσου για την παραμονή σε ξενοδοχείο.

Προς άρση όλων των περιορισμών οδεύει η Ολλανδία από τις 25 Φεβρουαρίου. Μπαρ, εστιατόρια και νυχτερινά κέντρα θα επιστρέψουν στο ωράριο λειτουργίας πριν από την πανδημία ενώ οι μάσκες δεν θα είναι πλέον υποχρεωτικές στα περισσότερα μέρη.

Η κυβέρνηση στη Γαλλία καταργεί την υποχρεωτική χρήση μάσκας στους κλειστούς δημόσιους χώρους, στους οποίους για να μπει κανείς απαιτείται εμβολιαστικό πάσο.

Η Ελβετία ήρε από την Πέμπτη σχεδόν όλους τους περιορισμούς της πανδημίας. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι μόνο η υποχρέωση για χρήση μάσκας στις δημόσιες συγκοινωνίες και τις υγειονομικές υποδομές θα παραμείνει σε ισχύ. Τα καταστήματα, τα εστιατόρια και οι πολιτιστικοί χώροι θα είναι ελεύθερα προσβάσιμοι.

Ο Καναδάς ανακοίνωσε την άρση των υγειονομικών περιορισμών στα σύνορά του και κυρίως την υποχρεωτική διενέργεια PCR τεστ για την είσοδο στη χώρα την ώρα που το Κεμπέκ θα καταργήσει σταδιακά το πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Στην Αυστραλία στο Σίδνεϊ και σε άλλες πόλεις της Νέας Νότιας Ουαλίας οι κλειστοί χώροι θα επιτρέπουν την είσοδο σε όσους πελάτες θέλουν και θα απαιτείται η επίδειξη εμβολιαστικού πάσου μόνο σε χώρους υψηλού κινδύνου. Οι μάσκες θα είναι υποχρεωτικές μόνο στα δημόσια μέσα μεταφοράς και στους εσωτερικούς χώρους των νοσοκομείων και των αεροδρομίων αρχής γενομένης από τις 25 Φεβρουαρίου.

Από την άλλη…

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι η κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη χώρα που κηρύχθηκε τον Μάρτιο του 2020 λόγω της πανδημίας της COVID-19 θα παραταθεί και πέραν της 1ης Μαρτίου καθώς ο νέος κοροναϊός συνεχίζει να αποτελεί κίνδυνο για τη δημόσια υγεία. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο, ως την Πέμπτη οι ΗΠΑ είχαν καταγράψει 933.749 θανάτους λόγω επιπλοκών της Covid-19.

Ο αριθμός των επίσημα καταγεγραμμένων κρουσμάτων του νέου κοροναϊού στην Αφρική έφθασε το βράδυ της Πέμπτης τα 11.077.105, ανακοίνωσαν τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών της Αφρικής (ACDC) χθες Παρασκευή. Κατά τα στοιχεία που συγκεντρώνουν τα ACDC, η υπηρεσία δημόσιας υγείας της Αφρικανικής Ένωσης, ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας σε όλη την ήπειρο έχει φθάσει ως αυτό το στάδιο τους 245.451 νεκρούς.

Στη Γερμανία επιβεβαιώθηκαν 189.105 κρούσματα του SARS-CoV-2 τις προηγούμενες 24 ώρες, με το σύνολό τους να φθάνει τα 13.445.094, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ. Οι θάνατοι 210 ασθενών εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19 αύξησαν τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του νέου κοροναϊού στη χώρα στους 121.202 νεκρούς, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Το Υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 121.027 κρούσματα του SARS-CoV-2 και υπέκυψαν 1.127 ασθενείς εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19.

Το Υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 21.449 κρούσματα του SARS-CoV-2 και υπέκυψαν 457 ασθενείς εξαιτίας επιπλοκών της COVID-19. Επισήμως, ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας του νέου κοροναϊού στο κράτος των 126 εκατομμυρίων κατοίκων έχει φθάσει μέχρι τώρα τους 315.055 νεκρούς επί συνόλου 5.387.854 μολύνσεων.