Φωτορεπορτάζ από τις εορταστικές εκδηλώσεις με την ευκαιρία της επετείου της επαναστάσεως 22α Φεβρουαρίου 1878 στον Κολινδρό Πιερίας Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2022

634

Από κείμενο του κ. Δημητρίου Χλεμέ

Στον Κολινδρό, ο Επίσκοπος Νικόλαος Λούσης, κήρυξε στη θέση «Φούντα» την 22α Φεβρουαρίου 1878, την επανάσταση  που ονομάστηκε και «ανταρσία». Μη μπορώντας όμως να κρατήσει  την ευκολοπρόσβλητη   αυτή θέση από την επικείμενη επίθεση των Τούρκων, έκαψε το κτίριο της Επισκοπής  τη νύχτα της 25/26 Φεβρουαρίου 1878 και την επομένη οδήγησε τα γυναικόπαιδα του Κολινδρού  και των άλλων χωριών  στην Μονή των Αγίων  Πάντων. Ο Ασάφ πασάς, που ανέλαβε να καταπνίξει την επανάσταση,  ανενόχλητος αφού κατέλαβε τον Κολινδρό, κινήθηκε προς την Κατερίνη και κατευθυνόμενος νοτιότερα πυρπόλησε και λεηλάτησε το Λιτόχωρο.

Αργότερα, αφού ολοκλήρωσε την επιχείρηση καταστολής του επαναστατικού κινήματος στην Πιερία, στράφηκε εναντίον της Μονής των Αγίων Πάντων όπου κρύβονταν οι επαναστάτες του Κολινδρού και της ευρύτερης περιοχής. Η αντίσταση που προέβαλαν οι λιγοστοί άνδρες,  δεν ήταν αρκετή να σταματήσει την Τουρκική εκδίκηση. Γυναικόπαιδα συνελήφθησαν και αφού λεηλατήθηκαν αφέθηκαν αργότερα ελεύθερα, να επιστρέψουν στα χωριά τους. Αλλά γύρω στο τελευταίο αυτό οχυρό  και καταφύγιο δύο και πλέον χιλιάδων γυναικόπαιδων, στο μοναστήρι των Αγίων Πάντων, (Μονή που βρίσκεται κοντά στη Βεργίνα)  γράφτηκε ο επίλογος της ανταρσίας, με μια πράξη αυτοθυσίας και ηρωισμού, που θυμίζει το αιώνιο Ζάλογγο. Εφτά γυναίκες Βλάχων κτηνοτρόφων από το Σέλι Βερμίου, ρίχτηκαν σ’ ένα γκρεμό κοντά στο μοναστήρι των Αγίων  Πάντων, για να μην πέσουν στα χέρια των Τούρκων.

Την επέτειο της επανάστασης του Κολινδρού τίμησαν σήμερα Κυριακή 20/02 ο Περιφερειάρχης Κ.Μ. κος Τζιτζικώστας, η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας κα Μαυρίδου, Βουλευτές της Πιερίας, οι Δήμαρχοι Πύδνας-Κολινδρού και Δίου-Ολύμπου, εκπρόσωποι των ενόπλων δυνάμεων, άλλοι τοπικοί φορείς και πλήθος κόσμου.

Δείτε παρακάτω φωτογραφίες από τις εκδηλώσεις:

 

 

Ευχαριστούμε τον κ. Χασαπέτη για το φωτογραφικό υλικό που μας προώθησε.