10 απλές αλλαγές για πετυχημένο αδυνάτισμα

336

Το αδυνάτισμα δεν έχει τη φήμη του πιο εύκολου πράγματος. Χρειάζεται υπομονή και δουλειά, αλλά πολλά άτομα που έχουν καταφέρει να χάσουν κιλά ανακάλυψαν λίγους μήνες μετά ότι ήταν πολύ εύκολο να τα ξανακερδίσουν.

Γιατί το αδυνάτισμα είναι λοιπόν τόσο δύσκολο για να δούμε μακροπρόθεσμα αποτελέσματα; Η πιο πιθανή απάντηση είναι επειδή εμείς σιγά-σιγά το ξεχνάμε. Το αδυνάτισμα σαν όρος μπορεί να σημαίνει απώλεια περιττών κιλών, αλλά το βάρος που θα φτάσουμε πρέπει να διατηρείται, και αυτή είναι μια συνεχής διαδικασία. Αν δεν βρίσκουμε τρόπους να μένουμε πιστοί στη διαδικασία, είναι πολύ πιθανό να ξαναβάλουμε τα κιλά που χάσαμε.

Ας δούμε λοιπόν μερικές πολύ απλές που μπορούμε να κάνουμε στην καθημερινότητά μας για να κρατάμε το βάρος μας σταθερό.

  • Είναι καλή ιδέα αν χρησιμοποιούμε μέσα μαζικής μεταφοράς για τις καθημερινές μας συγκοινωνίες να κατεβαίνουμε μία-δύο στάσεις νωρίτερα, ώστε να χωράμε με έξυπνο τρόπο 10-15 λεπτά περπατήματος, άρα και χαλαρής γυμναστικής.
  • Προσπαθήστε το συνοδευτικό του φαγητού σας να είναι πάντα σαλάτα – ειδικά αν τρώτε έξω. Πέραν του ότι θα χορτάσετε με λιγότερες θερμίδες, είναι ένας καλός τρόπος να τρώτε τις απαραίτητες ποσότητες λαχανικών καθημερινά.
  • Περιορίστε τα αναψυκτικά, αν συνηθίζετε να πίνετε αρκετά. Οι χυμοί, επίσης, είναι κατά βάση κενές θερμίδες. Προτιμήστε νερό ή σόδα με στυμμένο λεμόνι μέσα, και αφήστε χυμούς και αναψυκτικά για πιο σπάνια.
  • Αν πίνετε καπουτσίνο, δοκιμάστε να το γυρίσετε σε εσπρέσο. Θα γλυτώσετε έξτρα θερμίδες από τον καφέ σας. Προφανώς, ο πιο υγιεινός καφές από άποψη θερμίδων είναι ο σκέτος. Δοκιμάστε και διαλέξτε την πιο υγιεινή επιλογή που να συμφωνεί με τη… γεύση σας.
  • Αν μαγειρεύετε με λάδι, δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε το μισό από όσο συνήθως, ή από όσο ζητάει η συνταγή. Μια κουταλιά σούπας ελαιόλαδο περιέχει κάτι παραπάνω από 100 θερμίδες, συνεπώς είναι ένα καλό μέρος για να γλυτώσετε μερικές ακόμα μέσα στην ημέρα σας.
  • Το επιδόρπιο δεν είναι αναγκαστικά εκτός προγράμματος. Δοκιμάστε όμως να φάτε το μισό και να αφήσετε το υπόλοιπο για την επόμενη μέρα.
  • Αν έχετε πατάτες στο φαγητό σας, προτιμήστε να φάτε λιγότερες, να τις ψήσετε και να τις τρώτε με την φλούδα, για να λαμβάνετε περισσότερες φυτικές ίνες.
  • Όταν μιλάτε στο τηλέφωνο, αντί να κάθεστε, κάντε βόλτες στο χώρο. Για παράδειγμα, αν για ένα μισάωρο τηλεφώνημα επιλέξετε να περπατάτε, θα κάψετε περί τις 100 έξτρα θερμίδες.
  • Αποφύγετε τα γλυκά. Προσπαθήστε να μην το παρακάνετε με επεξεργασμένες τροφές και να λέτε «όχι» στη ζάχαρη τις περισσότερες φορές. Μακροπρόθεσμα, το να ελαττώσετε τη  ζάχαρη θα σας γλυτώσει μέχρι και 250 θερμίδες την ημέρα.
  • Αν έχετε σκύλο, αυξήστε τον χρόνο της βόλτας για 30 λεπτά. Θα κάνετε περισσότερη γυμναστική, αλλά θα περάσετε και περισσότερο χρόνο με τον σκύλο σας.