Euroferry Olympia: Aνακοίνωση της Grimaldi για τη φωτιά στο πλοίο της / Αγνοούνται 12 άτομα, ανάμεσά τους τρεις Έλληνες – Δύο οι εγκλωβισμένοι στο πλοίο

433

Η εταιρεία Grimaldi Group αναφέρει ότι χθες βράδυ ξέσπασε φωτιά στο πλοίο Euroferry Olympia τύπου ro-pax ενώ βρισκόταν 10 μίλια από τα βόρεια του νησιού της Κέρκυρας. Στις 4.12 (τοπική ώρα) ο καπετάνιος του πλοίου επικοινώνησε με τα κεντρικά γραφεία της εταιρίας και μας πληροφόρησε ότι ξέσπασε φωτιά στο κατάστρωμα 3. Αμέσως το πλήρωμα έσπευσε να σβήσει τη φωτιά με τον εξοπλισμό του πλοίου.

Εν τω μεταξύ, ο καπετάνιος και ο επικεφαλής του πληρώματος μέσω της «ομάδας επείγουσας αντιμετώπισης» ενημέρωσε για το περιστατικό τις αρμόδιες Ιταλικές και Ελληνικές αρχές και πήρε όλα τα αναγκαία μέτρα να διαχειριστεί το ατύχημα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Για την ασφάλεια των ανθρώπων στο πλοίο ο καπετάνιος αποφάσισε ότι όλοι πρέπει να το εγκαταλείψουν. Σύμφωνα με τις αρχικές πληροφορίες οι επιβαίνοντες σώθηκαν από ένα πλοίο της Ιταλικής Οικονομικής Αστυνομίας και ένα πλοίο της Ελληνικής Ακτοφυλακής που ήταν στην περιοχή. Και τα δύο κατευθύνθηκαν στο λιμάνι της Κέρκυρας όπου η εταιρία παρείχε βοήθεια στους διασωθέντες.

Στο πλοίο επέβαιναν 239 επιβάτες, διαφορετικών εθνικοτήτων, όπως 51 Έλληνες και Ιταλοί μέλη του πληρώματος. Επιπροσθέτως, το πλοίο μετέφερε 153 εμπορικά οχήματα (φορτηγά και νταλίκες) όπως και 32 οδηγούς.

Δεν έχει εντοπιστεί καμία πετρελαιοκηλίδα στη θάλασσα, ούτε η σταθερότητα του πλοίου φαίνεται να διακυβεύεται. Ρυμουλκά κατευθύνθηκαν προς Euroferry Olympia για να προσφέρουν βοήθεια και να συντονίσουν την επείγουσα κατάσταση.

Το πλοίο (κατασκευής 1995) έχει ιταλική σημαία και αναπτύσσεται από την εταιρία Grimaldi Group Grimaldi Euromed S.p.A. στη γραμμή Πρίντιζι – Ηγουμενίτσα. Έφυγε από το λιμάνι της Ηγουμενίτσας στις 01.20 π.μ (τοπική ώρα) χθες το βράδυ και είχε προγραμματιστεί να φτάσει στο Πρίντιζι σήμερα το πρωί στις 9.

Η ανώτατη διοίκηση της εταιρείας εκφράζει τη λύπη της για το ατύχημα και θα συνεργαστεί πλήρως με τις αρμόδιες αρχές για να δοθεί άπλετο φως στις συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε.

 

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από το υπουργείο Ναυτιλίας, 276 επιβάτες του πλοίου Euroferry Olympia έχουν ταυτοποιηθεί, ενώ υπήρχε και ένας μετανάστης που ήταν λαθρεπιβάτης. Αγνοούνται 12 άτομα, μεταξύ των οποίων τρεις Έλληνες. Επίσης, δύο οδηγοί, ένας Βούλγαρος και ένας Τούρκος είναι εγκλωβισμένοι στο γκαράζ του πλοίου και είναι σε εξέλιξη η επιχείρηση απεγκλωβισμού τους.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι υπήρχε επικοινωνία των ανδρών του Λιμενικού με τους δύο εγκλωβισμένους οδηγούς. Η προσπάθεια διάσωσής τους βρίσκεται σε εξέλιξη καθώς το πλοίο συνεχίζει να φλέγεται.

Στη θαλάσσια περιοχή επιχειρούν τρία ελικόπτερα και γίνονται προσπάθειες για τον απεγκλωβισμό τους από τη γέφυρα του πλοίου. Σε αυτό το πλαίσιο προσπαθούν να τους καθοδηγήσουν για να προσεγγίσουν το κατάστρωμα.

Στο λιμάνι της Κέρκυρας, όπου καταφτάνουν σκάφη που μεταφέρουν επιβάτες, πραγματοποιείται η καταμέτρηση και η ταυτοποίηση.