Πρωτοβουλία του Δήμου Κατερίνης για την εξοικείωση των μαθητών & μαθητριών με την αναπηρία

394

Το αδειοδοτημένο πρόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας “Δες τη Ζωή Με Άλλα Μάτια”, έρχεται για πρώτη φορά στην Κατερίνη με πρωτοβουλία του Δήμου με συνεργασία της ΔΗΚΕΔΗΚ και της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Την Πέμπτη 17 και την Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2022, θα επισκεφτεί την Κατερίνη ο τυφλός δικηγόρος και Πρόεδρος της ΑΜΚΕ “Με Άλλα Μάτια”*, Βαγγέλης Αυγουλάς.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης, θα λάβει χώρα σε σχολεία του Δήμου η υλοποίηση του εκπαιδευτικού προγράμματος εξοικείωσης με την αναπηρία, με στόχο οι μαθητές και οι μαθήτριες να έρθουν βιωματικά σε επαφή με την καθημερινότητα ενός ανάπηρου ατόμου. Ο κ. Αυγουλάς ο οποίος έχει γεννηθεί τυφλός, θα μιλήσει στους μαθητές και στις μαθήτριες για τη χρήση του λευκού μπαστουνιού, το σκύλο-οδηγό τυφλών, τη χρησιμότητα των νέων τεχνολογιών στη ζωή των τυφλών, την ανάγλυφη γραφή Braille και θα δείξει τεχνικές συνοδείας τυφλού από βλέποντα οδηγό. Οι μαθητές και οι μαθήτριες θα μπορούν να ρωτήσουν ελεύθερα ό,τι τους φαίνεται “περίεργο” ή “διαφορετικό” και μαζί θα ανακαλύψουν τις έννοιες της προσβασιμότητας, της διαφορετικότητας και της συμπερίληψης.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα υλοποιηθεί σε 140 μαθητές και μαθήτριες σε σχολεία της πόλης  και στο ΚΔΑΠ Σβορώνου.

Δείτε περισσότερα για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα εξοικείωσης με την αναπηρία στα σχολεία “Δες τη Ζωή Με Άλλα Μάτια“.

Παράλληλα, με την ιδιότητα του ως Μέλος της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής της ΚΕΔΕ, θα συναντηθεί με τον Δήμαρχο της πόλης, Κώστα Κουκοδήμο, ενώ ως νεοεκλεγείς στο ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών – θέση που καταλαμβάνεται πρώτη φορά από ανάπηρο άτομο – θα συναντηθεί με την Ασημίνα Στρίμπα, Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Κατερίνης. Επίσης, έχει προγραμματισθεί συνάντηση με τον Μητροπολίτη Κίτρους, Κατερίνης & Πλαταμώνος κ. Γεώργιο.

*Η ΑΜΚΕ Με Άλλα Μάτια ιδρύθηκε το 2018 από μία αυτοοργανωμένη ομάδα αναπήρων, με σκοπό τη δράση για διεκδίκηση συμπερίληψης και προσβασιμότητας. Υλοποιήθηκε ως συνέχεια του προσβάσιμου portal meallamatia.gr με όραμα την εξάλειψη της υποεκπροσώπησης των αναπήρων στον δημόσιο λόγο.

Περισσότερα στο διαδίκτυο:

 YouTube
 Facebook 
 Instagram
 LinkedIn
 TikTok