Αρχική Οικονομία Παράταση ασφαλιστικής ικανότητας έως το 2023 – Τι αλλάζει στο επίδομα ανεργίας...

Παράταση ασφαλιστικής ικανότητας έως το 2023 – Τι αλλάζει στο επίδομα ανεργίας για εποχιακούς

556

Το πρωί της Τετάρτης το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ανακοίνωσε τις κυριότερες ρυθμίσεις των τροπολογιών που κατατέθηκαν στο νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό του ΕΦΚΑ.

Η ρύθμιση για την παράταση της ασφαλιστικής ικανότητας μέχρι το 2023 χωρίς προϋποθέσεις σε ειδικές κατηγορίες ασφαλισμένων περιλαμβάνεται στις τροπολογίες ενώ παράλληλα διευκολύνεται η χορήγηση του επιδόματος ανεργίας σε εποχιακές επιχειρήσεις.

ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑΣ

Την 1η Μαρτίου ανανεώνεται η ασφαλιστική ικανότητα, δηλαδή η πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, όσων κατά το προηγούμενο έτος είχαν πραγματοποιήσει τουλάχιστον 50 ημέρες (ή δύο μήνες) ασφάλισης.

Με την προτεινόμενη ρύθμιση όμως παρατείνεται χωρίς προϋποθέσεις για ένα χρόνο η ασφαλιστική ικανότητα των ασφαλισμένων (και των μελών των οικογενειών τους), για τους οποίους η ασφαλιστική ικανότητα ανανεωνόταν με ειδικές διατάξεις μέχρι και το 2020.

Σε αυτούς περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων, οι μακροχρόνια άνεργοι ηλικίας 29-55 ετών και οι ανασφάλιστοι υπερήλικες. Επιπροσθέτως, με την ίδια διάταξη παρατείνεται η ασφαλιστική κάλυψη εργαζομένων οι οποίοι κατά το προηγούμενο έτος συνέχισαν να υφίστανται τις επιπτώσεις της πανδημίας και έλαβαν αποζημίωση ειδικού σκοπού από το Υπουργείο Εργασίας για χρονικό διάστημα τουλάχιστον 2 μηνών (όπως επαγγελματίες της τέχνης και του πολιτισμού, εποχικά εργαζόμενοι κλπ).

ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΣΕ ΠΡΟΝΟΙΑΚΕΣ ΔΟΜΕΣ

Παρατείνονται έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2022 οι συμβάσεις επικουρικού ιατρικού, νοσηλευτικού, λοιπού βοηθητικού και πάσης φύσεως προσωπικού που συνήφθησαν στο πλαίσιο της αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΤΗΣ ΕΝΝΟΙΑΣ ΕΠΟΧΙΚΟΤΗΤΑΣ ΓΙΑ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΑΝΕΡΓΙΑΣ

Ειδικά για το έτος 2021, για τον προσδιορισμό μιας εργασίας ως εποχιακής, τίθεται ως προϋπόθεση ότι για το χρονικό διάστημα του ημερολογιακού έτους κατά το οποίο δε λειτουργεί, δεν απασχολεί προσωπικό που υπερβαίνει το 27% του μέσου όρου του προσωπικού, το οποίο απασχολεί κατά την περίοδο αιχμής της δραστηριότητας της (αντί για 25% που είναι η γενική διάταξη).

Η τροποποίηση αυτή θεσπίζεται κατ’ εξαίρεση για το έτος 2021, καθώς οι ακραίες καιρικές συνθήκες και ιδίως ο παγετός που έλαβε χώρα πέρυσι την άνοιξη επέφερε την έλλειψη πρώτων υλών σε εποχικές επιχειρήσεις, όπως αυτές που σχετίζονται με την κονσερβοποίηση, μεταποίηση, συσκευασία και διαλογή αγροτικών προϊόντων κλπ, με αποτέλεσμα να απασχολήσουν λιγότερο εποχικό προσωπικό σε σχέση με τα προηγούμενα έτη και να κινδυνεύουν οι εργαζόμενοι να μην καταστούν δικαιούχοι επιδότησης ανεργίας, καθώς δεν υπερβαίνουν τόσο το μόνιμο προσωπικό που απασχολείται σε τέτοιου είδους επιχειρήσεις.


Η εταιρεία Tandem σε συνεργασία με τη δικηγορική εταιρεία «Μιχαήλος και συνεργάτες» ιδρύθηκε με στόχο να προσφέρει ολοκληρωμένες υπηρεσίες στον τομέα των εργατικών και συνταξιοδοτικών θεμάτων.

Με άρτια γνώση της εργατικής νομοθεσίας καλύπτει τις ανάγκες επιχειρήσεων και εργαζομένων. Οργανώνει την μισθοδοσία επιχειρήσεων σύμφωνα με την τρέχουσα νομοθεσία αξιοποιώντας τις νομοθετικές ρυθμίσεις για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας και το ευέλικτο ωράριο.

Στο τομέα της ασφαλιστικής νομοθεσίας παρέχει αξιόπιστες συμβουλές για τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, τον υπολογισμό του ποσού της σύνταξης, την υποβολή αίτησης συνταξιοδότησης και συμβουλεύει τις επιχειρήσεις για την ημερομηνία συνταξιοδότησης των εργαζομένων τους.

Η εταιρεία διατηρεί γραφείο σε 5 πόλεις, ενώ επιδίωξη είναι να επεκτείνει το δίκτυό της και σε νέες περιοχές.

Διευθύνσεις

Θεσσαλονίκη, Φράγκων 6-8, T 2310 242 217

Κατερίνη, Π.Π. Γερμανού 29, Τ 23510 78488

Πολύκαστρο, Μεγάλου Αλεξάνδρου 67, Τ 2343024005

Σέρρες: Υψηλάντου 1, Τ 23210 20377

Νάουσα, Ζαφειράκη 57, T 2332 503 170

www.tandem.business