Κοινωνικό μέρισμα: Τα κριτήρια και οι δικαιούχοι το Πάσχα

707
Σκέψεις από την κυβέρνηση για έκτακτο επίδομα, ίσως στη μορφή του κοινωνικού μερίσματος, πριν από το Πάσχα. Ποια θα είναι τα κριτήρια και ποιοι οι δικαιούχοι.

Η ακρίβεια που βάζει «φωτιά» στον οικογενειακό προϋπολογισμό και τινάζει στον αέρα τον προγραμματισμό των οικογενειών, οδηγεί την κυβέρνηση προς τη λήψη έκτακτης οικονομικής μερίσματος – κοινωνικό μέρισμα – μέσα στον Απρίλιο, πριν από το Πάσχα.

Στο επίκεντρο του κοινωνικού μερίσματος θα βρεθούν οι χαμηλοσυνταξιούχοι και οι άνεργοι. Προς το παρόν, σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα» δεν έχει καθοριστεί το ύψος της έκτακτης ενίσχυσης, με το ποσό να προσδιορίζεται μέσα στον Μάρτιο όταν θα έχει ξεκαθαριστεί η εικόνα για τις εξελίξεις στο μέτωπο των τιμών, την κρίση στην Ουκρανία, τα δημοσιονομικά περιθώρια και το ύψος της μεγέθυνσης της ελληνικής οικονομίας το 2021 που όλα δείχνουν πως το κοντέρ θα γράψει πάνω από 8,5%.

Αν και κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν πως δεν θα υπάρξουν οριζόντια μέτρα στήριξης στα νοικοκυριά, ωστόσο, σύμφωνα πάντα με «Τα Νέα», το επικρατέστερο σενάριο είναι η κυβέρνηση να ακολουθήσει για αυτή την έκτακτη ενίσχυση, το μοντέλο των Χριστουγέννων.

 

Δικαιούχοι και κριτήρια

Δηλαδή, δικαιούχοι να είναι συνταξιούχοι και οι δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.

Ωστόσο, υπάρχουν δυσκολίες, αφού θα πρέπει να εντοπιστούν εκείνα τα νοικοκυριά που αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες και έχουν ανάγκη το επίδομα.

Αυτός είναι και ο λόγος που θα πρέπει να υπάρχει ένα πλέγμα κριτηρίων, το οποίο θα λαμβάνει υπόψη όχι μόνο τις μηνιαίες αποδοχές αλλά και το σύνολο των εισοδημάτων και των περουσιακών στοιχείων.

Η καταβολή του επιδόματος στους δικαιούχους θα γίνει αυτόματα στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων.

Σε κάθε περίπτωση, όπως ξεκαθαρίζει στην εφημερίδα πηγή του οικονομικού επιτελείου, το κονδύλι που θα διατεθεί για το έκτακτο επίδομα δεν θα επηρεάσει τον φετινό στόχο του προϋπολογισμού για έλλειμμα 1,4%.

Υπενθυμίζεται πως τα Χριστούγεννα δόθηκε μέρισμα σε χαμηλοσυνταξιούχους, ΑμεΑ και υγειονομικούς και διπλό ποσό στους δικαιούχους του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, συνολικού ύψους 335 εκατ. ευρώ.