Μπάιντεν: “Πιθανή” μια ρωσική εισβολή στην Ουκρανία – ΗΠΑ και ΝΑΤΟ δεν είναι απειλή για τη Ρωσία

458

“Πολύ πιθανή” χαρακτήρισε μία ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν σε ομιλία που έκανε το βράδυ της Τρίτης.

Ο Μπάιντεν υποστήριξε ότι υπάρχουν “πραγματικοί τρόποι”, που μπορεί η διεθνής κοινότητα να κατευνάσει τις ρωσικές ανησυχίες για την ασφάλεια, και είπε ότι “η διπλωματία θα έπρεπε να έχει κάθε πιθανότητα επιτυχίας”.

Παράλληλα διευκρίνισε ότι οι ΗΠΑ προτείνουν στη Ρωσία νέους ελέγχους όπλων και άλλα συναφή μέτρα.

Ανταποκρινόμενος στους ισχυρισμούς της Ρωσίας και επαναλαμβάνοντας σχόλιο της Αμερικανίδας πρέσβη στην ΕΕ, ο Μπάιντεν είπε ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν ακόμα πληροφορίες για αποχωρήσεις ρωσικών στρατευμάτων από τα σύνορα με την Ουκρανία.

Απευθυνόμενος προς τη Ρωσία, ο Μπάιντεν επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ δεν αποτελούν απειλή για τη Ρωσία, διαβεβαίωσε ότι ούτε οι ΗΠΑ ούτε το ΝΑΤΟ διαθέτουν πυραύλους στην Ουκρανία και δεν σκοπεύουν να εγκαταστήσουν στο ουκρανικό έδαφος, ενώ υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν στόχο να πλήξουν Ρώσους πολίτες ή τη σταθερότητα.

“Δεν είμαστε εμείς ο εχθρός”, είπε απευθυνόμενος στους Ρώσους πολίτες.

Εκτός αυτών σχολίασε ότι αν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία το κόστος σε ανθρώπινες ζωές θα είναι αδιανόητα υψηλό, ενώ σχολίασε ότι η Ρωσία δεν έχει ούτε αιτία ούτε δικαιολογία για μια τέτοια εισβολή.

Όσο για το ΝΑΤΟ, Αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι είναι πιο ισχυρό από ποτέ, ενώ απείλησε ότι αν η Ρωσία εισβάλει στο ουκρανικό έδαφος θα τις επιβάλουν “δυνατές κυρώσεις και έλεγχο εξαγωγών”.