Πήρε το “πράσινο φως” να αγωνιστεί η 15χρονη Καμίλα Βαλίεβα μετά το σκάνδαλο ντόπινγκ

418

Η Ρωσίδα αθλήτρια του καλλιτεχνικού πατινάζ Καμίλα Βαλίεβα έλαβε τελικά την άδεια να συνεχίσει να αγωνίζεται στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου έπειτα από την έφεση που άσκησε σχετικά με την προσωρινή απαγόρευση της όταν απέτυχε σε τεστ ντόπινγκ πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Η απόφαση από το Διαιτητικό Αθλητικό Δικαστήριο, που βγήκε νωρίς το πρωί, επιτρέπει στη Ρωσική Ολυμπιακή Επιτροπή να διατηρήσει το χρυσό της μετάλλιο στο ομαδικό της περασμένης εβδομάδας. Η 15χρονη αθλήτρια, που χαρακτηρίστηκε ως φαινόμενο οδήγησε την ομάδα της Ρωσίας στη νίκη, αφού έγινε η πρώτη γυναίκα που προσγειώθηκε σε τετραπλό άλμα στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Η απόφαση ανοίγει επίσης τον δρόμο για την έφηβη σκέιτερ και την ROC να διεκδικήσει ένα ακόμη χρυσό στην επόμενη προγραμματισμένη Ολυμπιακή της διοργάνωση σε λιγότερο από 24 ώρες – τον ατομικό αγώνα των γυναικών – στην οποία είναι το μεγάλο φαβορί, ακολουθούμενη από τις δύο Ρωσίδες συμπαίκτριές της.

Τρεις δικαστές στο Διαιτητικό Αθλητικό Δικαστήριο άκουσαν τη μαρτυρία της Βαλίεβα κατά τη διάρκεια της κατάθεσής της σχετικά με το σκάνδαλο ντόπινγκ την Κυριακή.

 

Ποια είναι η 15χρονη που βρέθηκε θετική στην ΤΜΖ – Το τετραπλό άλμα και τα ρεκόρ της

Η είδηση για την αθλήτρια, η οποία έγινε στο Πεκίνο η πρώτη γυναίκα του καλλιτεχνικού πατινάζ που πέτυχε τετραπλή περιστροφή στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων, διέρρευσε την περασμένη εβδομάδα, ενώ η Ρωσική Ολυμπιακή Επιτροπή αρνήθηκε να σχολιάσει ότι η 15χρονη, μέλος του «χρυσού» συνόλου στο ομαδικό του καλλιτεχνικού πατινάζ, βρέθηκε θετική στο τεστ.

Η τριμεταζιδίνη περιλαμβάνεται στον κατάλογο μεταβολικών ρυθμιστών του Παγκόσμιου Οργανισμού Αντιντόπινγκ (WADA) και απαγορεύεται τόσο εντός όσο και εκτός διοργανώσεων.
Η απονομή των χρυσών στην ρωσική ομάδα έχει αναβληθεί για νομικούς λόγους. Οι ρωσικές εφημερίδες RBC και  Kommersant αναφέρουν η 15χρονη ήταν μία από τις Ρωσίδες αθλήτριες που δεν εμφανίστηκαν στις προπονήσεις την Τετάρτη.

Η τριμεταζιδίνη ή ΤΜΖ, δρα αυξάνοντας τη ροή του αίματος στην καρδιά και περιορίζοντας τις γρήγορες μεταβολές της αρτηριακής πίεσης. Το φάρμακο δεν έχει εγκριθεί για χρήση στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η TMZ μπορεί να χρησιμοποιηθεί από αθλητές για τη βελτίωση της απόδοσής τους, ειδικά σε αθλήματα αντοχής.

Γεννήθηκε στις 26 Απριλίου του 2006 στο Καζάν της Ρωσίας. Πριν η Καμίλα γίνει πέντε ετών, η μητέρα της την είχε εγγράψει σε μαθήματα γυμναστικής, μπαλέτου και καλλιτεχνικού πατινάζ, και σε ηλικία πέντε ετών μεταπήδησε πλήρως στο πατινάζ. Σύμφωνα με μια συνέντευξη που παρουσιάστηκε στα ISU Skating Awards 2021, η 15χρονη ελπίζει να γίνει ψυχολόγος.

Είναι πρωταθλήτρια Ευρώπης του 2022, πρωταθλήτρια Rostelecom Cup το 2021, πρωταθλήτρια Skate Canada International το 2021 και πρωταθλήτρια Ρωσίας το 2022.

Καμίλα Βαλίεβα
Το σκυλάκι της το έκαναν δώρο οι θαυμαστές της

Έκανε ντεμπούτο τη σεζόν 2019-2020 σε διεθνείς διαγωνισμούς, σε ηλικία μόλις 13 ετών σε διεθνείς διαγωνισμούς, στην πίστα του Junior Grand Prix στη Γαλλία. Εκεί πραγματοποίησε μια σπουδαία εμφάνιση, αλλά λόγω πτώσης κατέκτησε την τρίτη θέση.

Παρόλα αυτά, συνέχισε ακάθεκτη και τη σεζόν 2020-2021 έκανε την πρώτη της εμφάνιση σε εθνικό επίπεδο με ενήλικους.

Η Καμίλα Βαλίεβα είναι η τρέχουσα κάτοχος του παγκόσμιου ρεκόρ για το πρόγραμμα μικρού μήκους γυναικών, το ελεύθερο πατινάζ και τη συνολική βαθμολογία. Κατά τη διάρκεια της καριέρας της έχει σημειώσει εννέα παγκόσμια ρεκόρ.

Είναι η πρώτη γυναίκα σκέιτερ που έσπασε τα όρια των 250, 260 και 270 πόντων στο συνολικό σκορ, μέσα σε μία σεζόν, η πρώτη που έσπασε τα όρια των 170 και 180 πόντων στο ελεύθερο πατινάζ και η πρώτη που έσπασε τα κατώφλια των 90 μονάδων στο σύντομο πρόγραμμα.

Είναι η δεύτερη γυναίκα που καταφέρνει το τετραπλό άλμα μετά την προπόνηση, η τέταρτη γυναίκα που προσγειώνει ένα τετραπλό άλμα οποιουδήποτε είδους, η 16η γυναίκα που προσγειώνει ένα τριπλό Άξελ και η τρίτη γυναίκα που προσγειώνει ένα τριπλό Άξελ και Τετραπλό άλμα στο ίδιο πρόγραμμα μετά την Alysa Liu και την προπονητική συνεργάτιδα και συμπαίκτρια Sofia Akateva.