Τουρκία: Η εισαγγελία ζητά να επιβληθεί ποινή κάθειρξης 11 ετών στη δημοσιογράφο Σεντέφ Καμπάς

484

Οι τουρκικές εισαγγελικές αρχές ζητούν να επιβληθεί ποινή κάθειρξης 11 ετών στη γνωστή δημοσιογράφο Σεντέφ Καμπάς με την κατηγορία ότι προσέβαλε τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και δύο υπουργούς της κυβέρνησής του, μεταδίδουν τα τουρκικά ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Τον περασμένο μήνα δικαστήριο διέταξε την προφυλάκιση της 52χρονης Καμπάς, εν αναμονή της δίκης της για προσβολή του προέδρου. Η κατηγορία επισύρει ποινή φυλάκισης 1-4 ετών.

Ο εισαγγελέας ζητά επίσης να ασκηθεί δίωξη στην Καμπάς για προσβολή του υπουργού Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού και του υπουργού Μεταφορών Αντίλ Καραϊσμαήλογλου και να της επιβληθεί συνολικά ποινή κάθειρξης 11 ετών.

Συμμετέχοντας σε ένα τηλεοπτικό πάνελ σε εκπομπή του αντιπολιτευόμενου καναλιού Tele 1, η Καμπάς είπε μια παροιμία, την οποία επανέλαβε στη συνέχεια στο Twitter. Ο υπουργός Δικαιοσύνης και ο εκπρόσωπος του Ερντογάν καταδίκασαν τα λεγόμενά της, υποστηρίζοντας ότι ήταν προσβλητικά για τον πρόεδρο.

Νωρίτερα σήμερα, ο Συνασπισμός για τις γυναίκες στη δημοσιογραφία (CFWIJ) και άλλες 37 οργανώσεις που προασπίζονται την ελευθεροτυπία ζήτησαν από την Τουρκία να αποφυλακίσει την Καμπάς. “Η αβάσιμη φυλάκιση της εν λόγω δημοσιογράφου καταδικάστηκε ευρέως από τοπικές και διεθνείς δημοσιογραφικές οργανώσεις, καθώς και από οργανισμούς για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την ελευθερία του Τύπου”, ανέφεραν στην κοινή ανακοίνωσή τους. “Ωστόσο, η τουρκική κυβέρνηση και η δικαιοσύνη εμφανίζονται άκαμπτες και η Σεντέφ παραμένει στη φυλακή”, προστίθεται σε αυτό το κείμενο.