Ουκρανική κρίση: Πυκνώνουν τα μαύρα σύννεφα του πολέμου – Εισβολή στις 16 Φεβρουαρίου αναμένει η CIA

406

Σε «κόκκινο» συναγερμό βρίσκεται η Δύση καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για άμεση  ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, με το ΝΑΤΟ να μιλά ανοιχτά για υπαρκτό κίνδυνο σύγκρουσης στην Ευρώπη.

Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους έχουν νέες πληροφορίες από τις μυστικές υπηρεσίες τους που υποδηλώνουν ότι η Ρωσία θα μπορούσε να εξαπολύσει επίθεση στην Ουκρανία ακόμη και πριν από τη λήξη των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων που διεξάγονται στο Πεκίνο, δηλαδή πριν από τις 20 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με διαφορετικές πηγές που επικαλείται το CNNi.

Μετά την τηλεδιάσκεψη του Αμερικανού προέδρου, Τζο Μπάιντεν, με τους βασικούς συμμάχους των ΗΠΑ, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ανέφερε σε δήλωσή του ότι «ο κίνδυνος σύγκρουσης στην Ευρώπη είναι υπαρκτός». «Οι συμμετέχοντες κατέστησαν σαφές ότι οποιαδήποτε περαιτέρω ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας θα είχε υψηλό κόστος, ενώ επανέλαβαν ότι είναι έτοιμοι να συνεχίσουν τον διάλογο με τη Ρωσία», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΝΑΤΟ.

Στην τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Αμερικανού προέδρου, συμμετείχαν ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό, ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, οι ηγέτες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Σε δήλωσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, υπογράμμισε την υποστήριξή της προς την Ουκρανία και την τελική υιοθέτηση ενός πακέτου έκτακτης οικονομικής βοήθειας ύψους 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ. Η επικεφαλής της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν ανέφερε ότι οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας θα αφορούν τους χρηματοοικονομικούς και ενεργειακούς τομείς, καθώς και τις εξαγωγές προϊόντων υψηλής τεχνολογίας. Η Φον ντερ Λάιεν τόνισε επίσης «την ανάγκη να συνεχιστεί η καταπολέμηση της ρωσικής παραπληροφόρησης μέσω αποτελεσματικών στρατηγικών προσπαθειών επικοινωνίας».

Πρεσβείες σε όλο τον κόσμο συμβουλεύουν τους πολίτες τους να απομακρυνθούν από την Ουκρανία. Εκτιμάται ότι 130.000 Ρώσοι στρατιώτες, πλήρως εξοπλισμένοι και συνοδευόμενοι από άρματα μάχης και αεροπορική δύναμη, βρίσκονται κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας, εκ των οποίων οι περίπου 30.000 συμμετέχουν σε κοινές στρατιωτικές ασκήσεις Ρωσίας – Λευκορωσίας.

Σε συνέντευξη Τύπου στον Λευκό Οίκο, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν, επανέλαβε την εκτίμηση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν  ότι μια ρωσική εισβολή στην Ουκρανία «θα μπορούσε να ξεκινήσει ανά πάσα στιγμή».

«Υπάρχει μια πολύ ευδιάκριτη πιθανότητα η Ρωσία να ενεργήσει στρατιωτικά» είπε ο Σάλιβαν, χωρίς όμως να προσδιορίζει το πότε και το πώς, ενώ κάλεσε όλους τους Αμερικανούς που παραμένουν στην Ουκρανία «να αναχωρήσουν αμέσως» διευκρινίζοντας ότι δεν προβλέπεται αμερικανική στρατιωτική επιχείρηση εκκένωσης «σε περίπτωση ρωσικής εισβολής».

«Θέλουμε να είμαστε ξεκάθαροι σε αυτό το σημείο. Οποιοσδήποτε Αμερικανός στην Ουκρανία θα πρέπει να φύγει το συντομότερο δυνατό και σε κάθε περίπτωση, τις επόμενες 24 έως 48 ώρες», είπε ο Σάλιβαν.

Παράλληλα, το Πεντάγωνο στέλνει άλλους 3.000 μάχιμους στρατιώτες στην Πολωνία για να προστεθούν στους 1.700 που ήδη βρίσκονται εκεί, «σε μια επίδειξη της αμερικανικής δέσμευσης προς τους συμμάχους του ΝΑΤΟ ανησυχώντας για την προοπτική εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία», δήλωσε την Παρασκευή ανώτερος αμυντικός αξιωματούχος. Ο αξιωματούχος, ο οποίος έδωσε τις πληροφορίες υπό τον όρο της ανωνυμίας, είπε ότι οι επιπλέον στρατιώτες θα αναχωρήσουν από τη θέση τους στο Φορτ Μπραγκ της Βόρειας Καρολίνας τις επόμενες δύο ημέρες και θα πρέπει να βρίσκονται στην Πολωνία στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Der Spiegel: Ρωσική εισβολή στις 16 Φεβρουαρίου

H CIA αναμένει ρωσική επίθεση εναντίον της Ουκρανίας την επόμενη Τετάρτη και οι ΗΠΑ έχουν ενημερώσει σχετικά τους συμμάχους τους, μετέδωσε το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.

Σύμφωνα με το περιοδικό, η CIA εξέδωσε την πλέον επείγουσα μέχρι τώρα προειδοποίηση προς τους συμμάχους του ΝΑΤΟ για επικείμενη επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία. Τόσο η αμερικανική υπηρεσία πληροφοριών όσο και οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις ενημέρωσαν σήμερα την ομοσπονδιακή κυβέρνηση και άλλα κράτη – μέλη του ΝΑΤΟ ότι, με βάση νέες πληροφορίες, υπάρχει ο φόβος ότι μια επίθεση θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί ήδη την ερχόμενη Τετάρτη, 16 Φεβρουαρίου.

Το Spiegel ανέφερε ακόμη ότι οι ΗΠΑ έδωσαν πολλές λεπτομέρειες για τα στοιχεία τους, περιγράφοντας από τις διαδρομές μιας ρωσικής εισβολής έως και τα καθήκοντα που θα αναλάβει κάθε ρωσική μονάδα και σημειώνει ότι δυτικοί στρατιωτικοί και διπλωμάτες μετέφεραν στοιχεία ότι η ρωσική ηγεσία έχει προετοιμάσει τον στρατό για την ερχόμενη Τετάρτη, χωρίς όμως να μπορεί να ειπωθεί με βεβαιότητα αν αυτό συνιστά απόφαση επίθεσης.

Όπως αναμετέδωσε το Αθηναϊκο-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η γερμανική κυβέρνηση δεν γνώριζε σήμερα σε ποιες πληροφορίες βασίζεται η αμερικανική εκτίμηση, ωστόσο η παρουσίαση των Αμερικανών ήταν πολύ λεπτομερής και υποστηριζόταν από πολλές πηγές. Παρόλα αυτά, δεν είναι εύκολο να εκτιμήσει και να προβλέψει κανείς μόνος του εάν επίκειται οπωσδήποτε επίθεση, επισημαίνεται, αν και, όπως μετέφερε το Spiegel, μια χρονική στιγμή γύρω στα μέσα Φεβρουαρίου θεωρείτο από καιρό εύλογη. Παράγοντες που γνωρίζουν το θέμα «πιστεύουν πάντως και ότι είναι πιθανό οι ΗΠΑ να διέδωσαν συνειδητά την πληροφορία προκειμένου να τορπιλίσουν τα ρωσικά σχέδια επίθεσης», γράφει το περιοδικό.

Διαψεύδει η Μόσχα τα περί εισβολής

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Παρασκευής ότι οι δυτικές χώρες, με τη βοήθεια μέσων ενημέρωσης, διαδίδουν παραπληροφόρηση υποδηλώνοντας ότι η Μόσχα μπορεί να σχεδιάζει να εισβάλει στην Ουκρανία.

Το υπουργείο ανέφερε σε ανακοίνωση που ανάρτησε στην ιστοσελίδα του ότι οι δυτικές χώρες προσπαθούν να αποσπάσουν την προσοχή από τις δικές τους επιθετικές ενέργειες.

Νέος γύρος διπλωματικών επαφών κορυφής

Πληροφορίες που επικαλείται το CNNi, κάνουν λόγο για νέες συνομιλίες ανάμεσα στον Τζο Μπάιντεν και τον Βλαντιμίρ Πούτιν αύριο, Σάββατο, κάτι που επιβεβαίωσε το πρακτορείο RIA, επικαλούμενο τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ.

Ο Πεσκόφ είπε ότι το τηλεφώνημα γίνεται με πρωτοβουλία των ΗΠΑ.

Οι τελευταίες συνομιλίες των δύο ηγετών πραγματοποιήθηκαν στα τέλη Δεκεμβρίου.

H γαλλική προεδρία από την πλευρά της, ανακοίνωσε ότι Εμανουέλ Μακρόν και Βλαντιμίρ Πούτιν θα μιλήσουν το μεσημέρι του Σάββατου, μόλις πέντε ημέρες μετά την επίσκεψη του Γάλλου προέδρου στη Μόσχα. Ο Μακρόν συναντήθηκε με τον Πούτιν τη Δευτέρα, λέγοντας ότι ο ίδιος και ο Ρώσος πρόεδρος κατάφεραν να βρουν «σημεία σύγκλισης» για την ουκρανική κρίση.