Σάββας Χιονίδης: Σε «στασιμότητα» ο Δήμος Κατερίνης

285

«Κλειστά χαρτιά» για το εάν θα παραμείνει στην κεντρική πολιτική σκηνή ή θα διεκδικήσει εκ νέου τη θέση του δημάρχου, κράτησε ο επικεφαλής του Συνδυασμού Πολίτες σε Δράση.

 Για «στασιμότητα» έργων στο Δήμο έκανε λόγο ο επικεφαλής του Συνδυασμού «Πολίτες σε Δράση» Σάββας Χιονίδης σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε το πρωί της Κυριακής. Ο κ. Χιονίδης, δεν άνοιξε τα χαρτιά του για το αν θα είναι εκ νέου υποψήφιος δήμαρχος, εμμένοντας στη θέση (που είχε εκφράσει το Φθινόπωρο του 2020) πως ο συνδυασμός του θα συνεχίσει να υπηρετεί τους δημότες «μέχρι τέλους».

Παρουσία των δημοτικών συμβούλων του συνδυασμού του, ο πρώην δήμαρχος Κατερίνης, τόνισε ότι ο ίδιος και ο συνδυασμός του είναι «εδώ» με αρχές και αξιοπρέπεια. «Δεν θα μείνω στο παρελθόν» είπε, αλλά θα εκφράσω την αγωνία όλων για την στασιμότητα που παρατηρείται στο Δήμο «από τα παγκάκια που μένουν χωρίς συντήρηση, έως την περιποίηση των δημοτικών χώρων».

Σύμφωνα με τον κ. Χιονίδη, η πανδημία ήταν μια ευκαιρία σημαντικής ενίσχυσης του δήμου Κατερίνης, αφού όπως υποστήριξε έλαβε περισσότερα χρήματα και ξόδεψε λιγότερα. «Θα συνεχίσουμε να είμαστε χρήσιμοι έως το τέλος της θητείας μας» είπε χαρακτηριστικά για τον συνδυασμό του, χωρίς ωστόσο παρά τις συνεχείς ερωτήσεις να αποσαφηνίσει τις προθέσεις του και το μέλλον του συνδυασμού. «Είναι κάτι που όταν έρθει η ώρα, θα το συζητήσουμε και θα το αποφασίσουμε συλλογικά» τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο επικεφαλής των Πολιτών σε Δράση, επικέντρωσε την κριτική του στη διοίκηση του Δήμου σε συγκεκριμένους τομείς, χωρίς να ανεβάσει τους τόνους της αντιπαράθεσης και αποφεύγοντας τους χαρακτηρισμούς. Άφησε αιχμές για πολιτικές (όπως αυτήν των αναθέσεων), ωστόσο απέφυγε να μιλήσει ευθέως για παρατυπίες ή πολύ περισσότερο για παρανομίες, υποστηρίζοντας πως αν αυτές υπήρξαν θα πρέπει να διερευνηθούν από άλλους.

Η μη ενίσχυση Πολιτιστικών και Αθλητικών Συλλόγων, όπως εδώ και πολλούς μήνες έχει προτείνει ο συνδυασμός του, ήταν το πρώτο πεδίο κριτικής προς τη διοίκηση του Δήμου.

Στη συνέχεια, εξέφρασε την αγωνία του για τη μη υλοποίηση έργων (ύψους 32 εκ. ευρώ) για τα οποία η διοίκησή του είχε εξασφαλίσει χρηματοδότηση, όπως η διάβρωση των ακτών Παραλίας, οι αγωγοί μεταφοράς νερού στην πόλη, η ενεργειακή αναβάθμιση του δημαρχείου, καθώς και το πολιτιστικό κέντρο, όπου έκανε λόγο για κωλυσιεργία εξαιτίας κάποιων «φαεινών ιδεών» για αλλαγές και προσθήκες.

Συνεχίζοντας, υποστήριξε ότι 3 χρόνια μετά δεν προχώρησαν οι αλλαγές χρήσης γης, δεν ολοκληρώθηκε η εργολαβία δημιουργίας 8 πάρκων σε γειτονιές της πόλης και αναρωτήθηκε αν αυτή η καθυστέρηση οφείλεται σε «άγνοια, αδιαφορία ή ανικανότητα». Παράλληλα, αναφέρθηκε στη διαχείριση του Προγράμματος των Γαλάζιων Σημαιών όπου φέτος ο Δήμος έχασε 5 σημαίες από τις ακτές του, κατηγόρησε τη διοίκηση για έλλειψη προτάσεων έργων στο ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ όπου έχουν εξασφαλιστεί 22 εκ. ευρώ, καθώς και για την εικόνα του πάρκου των χρωμάτων, που όπως είπε έγινε «πάρκο ερημιάς». Ειδική αναφορά, ασκώντας κριτική, έκανε και στο έργο του δικτύου ποδηλατοδρόμων, εκτιμώντας ότι «χάθηκε» ένα μεγάλο έργο ανάπλασης του κέντρου της πόλης, αφού η διοίκηση καθυστέρησε να ασχοληθεί 2 χρόνια. Όσο για την Αντιπεριφέρεια σε σχέση με το έργο, σημείωσε ότι «κάνει τη δουλειά της» και ο Δήμος θα έπρεπε να το ξέρει.

Ο κ. Χιονίδης αναφέρθηκε (σε πιο χαμηλούς τόνους σε σχέση με τη συνέντευξη τύπου το Φθινόπωρο του 2020) και στην πρακτική των αναθέσεων. Όπως υποστήριξε το ύψος των αναθέσεων του Δήμου έχει φτάσει τα 6,5 εκ. ευρώ, εκφράζοντας τις επιφυλάξεις του για τις εταιρείες που επιλέγονται. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα, η προμήθεια ηλεκτρολογικού υλικού από διαφημιστική εταιρεία, καθώς και η προμήθεια φωτοτυπικού μηχανήματος που ενώ στην αγορά η τιμή του είναι 480 ευρώ, ο Δήμος το προμηθεύτηκε 1.280. Ο πρώην δήμαρχος αν και τόνισε ότι δεν υποστηρίζει ότι έγινε κάτι παράνομο, είναι κάποια ζητήματα τα οποία χρήζουν διερεύνησης, από άλλους.

Συνεχίζοντας την κριτική του, υποστήριξε ότι δεν υπάρχει κάποιος τομέας της καθημερινότητας που να έχει γίνει καλύτερος και επικέντρωσε στην «επικοινωνιακή πολιτική» σημειώνοντας πως «η παραγωγή έργου, δεν γίνεται με την παραγωγή φωτογραφιών σε ήσσονος σημασία έργα.»

«Είμαστε πρώτοι στη συνείδηση των δημοτών και θα τιμήσουμε την εμπιστοσύνη τους μέχρι τέλους» είπε σε άλλο σημείο, ενώ αναφερόμενος στα περί συνεργασιών, για μια ακόμη φορά δήλωσε πως ο συνδυασμός του είναι «ανοιχτός» με την προϋπόθεση ότι οι συνεργασίες γίνονται υπό το φως του ήλιου και όχι κάτω από το τραπέζι.