Νεκροί από το ψύχος 12 άνθρωποι στα ελληνοτουρκικά σύνορα – Τι απαντά η Αθήνα στον Ερντογάν

468

Νεκροί εντοπίστηκαν 12 μετανάστες στην τουρκική πόλη Ύψαλα, κοντά ελληνοτουρκικά σύνορα και τον Έβρο, μια εβδομάδα μετά τη σφοδρή χιονόπτωση που έπληξε Ελλάδα και Τουρκία, με τους λόγους εγκλωβισμού τους σε συνθήκες ψύχους να παραμένουν ασαφείς.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για τις επικρίσεις Ερντογάν για το θέμα είπε πως πρόκειται «για τελείως ανυπόστατους και ψευδείς χαρακτηρισμούς, ενταγμένους στο συνολικό σχέδιο της τουρκικής προπαγάνδας».

«Το να βλέπεις 12 ανθρώπους να πεθαίνουν από παγωνιά δεν είναι κάτι που μπορεί να το χωνέψεις εύκολα. Δεν είναι όμως η πρώτη φορά που βιώνουμε αυτή την εθιμική στάση της Ελλάδας. Μάλιστα, δεν ήταν λίγοι οι άνθρωποι, των οποίων τρύπησαν τις βάρκες, και καταδικάστηκαν στο θάνατο» είχε δηλώσει ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Η Τουρκία έχει τεράστιες ευθύνες για την εργαλειοποίηση και τη διαχείριση του μεταναστευτικού και προσφυγικού θέματος. Αντίθετα, η χώρα μας έχει αποδείξει πολλές φορές με τη διάσωση ανθρώπων και στο Αιγαίο αλλά και στον Έβρο -με πιο πρόσφατο παράδειγμα την 1η Δεκεμβρίου όταν Έλληνες συνοριοφύλακες έσωσαν 17 ανθρώπους- ότι είναι ένα κράτος δικαίου. Η Ελλάδα έχει αποδείξει ότι σέβεται τον ανθρωπισμό και ότι είναι πάντοτε έτοιμη να συνδράμει για τη διάσωση ανθρώπινων ζωών» σημείωσε, απαντώντας στον Τούρκο πρόεδρο, ο κ. Οικονόμου.

«Η χώρα ασκεί και ακολουθεί μία αυστηρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική και δεν υπάρχει περίπτωση αυτού του είδους προπαγάνδας και οι ψευδείς ισχυρισμοί να δικαιολογήσουν ή να κρύψουν τις τεράστιες ευθύνες της Τουρκίας και τη διαρκή της επιδίωξη να εργαλειοποιήσει το θέμα του μεταναστευτικού» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Σοϊλού, είχε δηλώσει την Τετάρτη ότι οι μετανάστες πάγωσαν μέχρι θανάτου στην Ύψαλα, μια συνοριακή πόλη που χρησιμοποιείται συχνά από μετανάστες που επιδιώκουν να εισέλθουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σημειώνεται ότι ο Τούρκος υπουργός σε ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα ανέφερε ότι 12 μετανάστες «από 22 που απωθήθηκαν από τους Έλληνες συνοριοφύλακες» εντοπίστηκαν νεκροί από το ψύχος στην Τουρκία δίπλα στα ελληνικά σύνορα.

Μηταράκης: Εντελώς ανυπόστατες οι κατηγορίες Σοϊλού

«Εντελώς ανυπόστατες» χαρακτήρισε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, τις κατηγορίες που διατύπωσε ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών.

Κάνοντας λόγο για «τραγωδία», διευκρίνησε ότι «η αλήθεια πίσω από αυτό το περιστατικό δεν έχει καμία σχέση με την ψευδή προπαγάνδα που δημοσιεύθηκε από τον ομόλογό μου υπουργό, κ. Σοϊλού».

Σύμφωμα με τον Έλληνα υπουργό Μετανάστευσης «οι συγκεκριμένοι μετανάστες δεν έφτασαν ποτέ στα σύνορα. Όποια υπόνοια υπάρχει ότι όντως έφτασαν, ή ότι επαναπροωθήθηκαν στην Τουρκία είναι εντελώς ανυπόστατη».

Ο κ. Μηταράκης σημείωσε ότι η Τουρκία «αντί να προωθεί αβάσιμους ισχυρισμούς πρέπει να τηρήσει τις υποχρεώσεις της και να εργαστεί για να αποτρέψει αυτά τα επικίνδυνα ταξίδια» και «αντί να κατηγορεί άλλους, πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της εάν θέλουμε να αποτρέψουμε τέτοιες τραγωδίες από το να επαναληφθούν».