Τζο Μπάιντεν: Νεκρός ο αρχηγός του ISIS

427

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε πως η επιδρομή που πραγματοποίησαν σήμερα στη βορειοδυτική Συρία ειδικές δυνάμεις των ΗΠΑ κατά της τρομοκρατίας έθεσε στο στόχαστρο τον ηγέτη της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ISIS).

“Χάρη στην ικανότητα και τη γενναιότητα των Ενόπλων Δυνάμεών μας, βγάλαμε από το πεδίο της μάχης τον Αμπού Ιμπραχίμ αλ Χασίμι αλ Κουράισι — τον ηγέτη του ISIS. Όλοι οι Αμερικανοί επέστρεψαν με ασφάλεια από την επιχείρηση”, ανέφερε σε μια δήλωση ο Μπάιντεν.

Μάλιστα το θάνατο του αρχηγού του ISIS, Abu Ibrahim al-Hashemi al-Quraishi, επιβεβαίωσε και υψηλόβαθμος κυβερνητικός αξιωματούχος.

“Στην αρχή της επιχείρησης ο στόχος ενεργοποίησε μια βόμβα που σκότωσε τον ίδιο και μέλη της οικογένειάς του, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών”, δήλωσε ο αξιωματούχος της κυβέρνησης.

Ειδικές δυνάμεις των ΗΠΑ πραγματοποίησαν σήμερα με επιτυχία αποστολή κατά της τρομοκρατίας στη βορειοδυτική Συρία, ανέφερε το Πεντάγωνο.

Οι αμερικανικές δυνάμεις έφτασαν μέσω ελικοπτέρου στην Ατμέχ, μια συριακή πόλη στην ελεγχόμενη από τους αντάρτες επαρχία Ιντλίμπ, το βράδυ της Τετάρτης και αντάλλαξαν πυρά για δύο ώρες, αναφέρει το Forbes επικαλούμενο το Associated Press.

Σύροι διασώστες δήλωσαν πως τουλάχιστον 13 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων έξι παιδιά και τέσσερις γυναίκες, σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις και εκρήξεις που ξέσπασαν αφότου ξεκίνησε η επιδρομή, που έθεσε στο στόχαστρο ένα σπίτι στην περιοχή της Ατμέ κοντά στα σύνορα με την Τουρκία.

“Οι Ειδικές Δυνάμεις των ΗΠΑ υπό τον έλεγχο της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ διενήργησαν αποστολή κατά της τρομοκρατίας απόψε [σ.σ. ώρα ΗΠΑ] στη βορειοδυτική Συρία. Η αποστολή ήταν επιτυχής”, ανέφερε σε μια ανακοίνωση ο εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι.

“Δεν υπήρξαν απώλειες από την πλευρά των ΗΠΑ. Περισσότερες πληροφορίες θα δοθούν όταν θα είναι διαθέσιμες.”

Ο Quraishi διαδέχθηκε τον Abu Bakr al-Baghdadi, ο οποίος ηγήθηκε του ISIS όταν κατέλαβε εκτάσεις της Συρίας και του Ιράκ, κυβερνώντας εκατομμύρια ανθρώπους στο απόγειο δύναμης του αυτοανακηρυγμένου χαλιφάτου.

Ο al-Baghdadi σκοτώθηκε τον Οκτώβριο του 2019 από αμερικανικά στρατεύματα, επίσης σε επιδρομή στη βόρεια Συρία.

“Πήραμε όλα τα μέτρα για την αποφυγή απωλειών αμάχων”

Οι ΗΠΑ έλαβαν όλα τα μέτρα  τα οποία ήταν δυνατά προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι απώλειες μεταξύ του άμαχου πληθυσμού, τόνισε σε νέες δηλώσεις του για το θέμα ο κ. Μπάιντεν, το απόγευμα της Πέμπτης (ώρα Ελλάδος).

Ο al-Hashemi al-Quraishi επέλεξε να ανατιναχθεί, σε μια πράξη δειλίας, πρόσθεσε ο αρχηγός του αμερικανικού κράτους, προσθέτοντας ότι η κυβέρνησή του θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τους εταίρους της προκειμένου να συνεχίσει να ασκεί πίεση στο Ισλαμικό Κράτος.