156 “όχι” στην πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ εναντίον της Κυβέρνησης

409

Με 156 “όχι” καταψηφίστηκε η πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ εναντίον της Κυβέρνησης μετά από τριήμερη συζήτηση στη Βουλή η οποία πραγματοποιήθηκε σε κλίμα ακραίας πόλωσης, προσωπικών αντεγκλήσεων ακόμη και “θερμών” επεισοδίων στους διαδρόμους και το εντευκτήριο της Βουλής. Υπέρ της πρότασης ψήφισαν οι 142 βουλευτές της αντιπολίτευσης, “παρών” δήλωσε ο διαγραφείς από τη Ν.Δ Κ. Μπογδάνος ενώ δεν ψήφισε  η Μαριέττα Γιαννάκου, η οποία νοσηλεύεται στο νοσοκομείο.

Της ψηφοφορίας προηγήθηκαν δύο σφοδρές αντιπαραθέσεις, χθες και σήμερα,  του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και σφυροκόπημα του ΚΙΝΑΛ δια του επικεφαλής της Κ.Ο του, Μιχάλη Κατρίνη τόσο στην Κυβέρνηση όσο και στον ΣΥΡΙΖΑ.

Κ. Μητσοτάκης: Η πρόταση δυσπιστίας είναι μία πρόταση απελπισίας

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για μια πρόταση δυσπιστίας– πυροτέχνημα , η οποία υπαγορεύτηκε στον Αλέξη Τσίπρα από απελπισία και πολιτικά αδιέξοδα. Αδιέξοδα τα οποία συνέδεσε ευθέως με την κακή δημοσκοπική πορεία του κόμματός του, τις εσωκομματικές “φουρτούνες” αλλά και τον “εξωκομματικό ανταγωνισμό” , όπως είπε χαρακτηριστικά, τον οποίο αντιμετωπίζει εσχάτως λόγω της αλλαγών στο ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ.

Ο πρωθυπουργός , έκανε εκτενή αναφορά σε όλους τους άξονες του κυβερνητικού έργου των 2,5 αυτών χρόνων, για τα οποία είπε πως:  Είναι αλήθεια ότι όλες οι δράσεις μας αναπτύχθηκαν σε συνθήκες πρωτοφανών κρίσεων χωρίς να υπάρχει πρόσφατο ιστορικό προηγούμενο. Αναφέρομαι στη χειρότερη παγκόσμια πανδημία, στην δευτερογενή κρίση στην αγορά ενέργειας, στα ακραία καιρικά φαινόμενα, στους σεισμούς, στον καύσωνα και τις πυρκαγιές, στην υβριδική επίθεση που δέχτηκε η χώρα μας στον Έβρο και στα γεγονότα στην ανατολική Μεσόγειο”, σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Επέλεξε μάλιστα και μια φράση του Λένιν σε επίρρωση όσων ανέφερε: πως υπάρχουν χρόνια που δεν συμβαίνει τίποτα και εβδομάδες που χωράνε χρόνια. “Εμείς μπορούμε να πούμε ότι καταφέραμε να περάσουμε με τις λιγότερες απώλειες μέσα από αυτές τις θύελλες”, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Της κριτικής του του πρωθυπουργού δεν διέλαθε ούτε το Κίνημα Αλλαγής, το οποίο εγκάλεσε για στοίχηση πίσω από τον ΣΥΡΙΖΑ στην πρόταση δυσπιστίας παρότι, όπως είπε, είχε και άλλες επιλογές, χωρίς να χρειαστεί να στηρίξει την κυβέρνηση. Καυστική ήταν και μια αναφορά του για τον Νίκο Ανδρουλάκη:

“Δε θα μπορείτε να μείνετε για πολύ στον εξώστη, με τον αρχηγό σας να δίνει συνεντεύξεις επιτήδειας ασάφειας”.

Α. Τσίπρας: Έχετε τελειώσει πολιτικά, αποτύχατε

Σκληρή επίθεση επί προσωπικού στον Κυριάκο Μητσοτάκη και την Κυβέρνηση εξαπέλυσε από πλευράς του,  ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής , καλώντας ξανά τον πρωθυπουργό να παραιτηθεί γιατί έχει μπει ” σε ολισθηρό δρόμο”, έχει “τελειώσει πολιτικά” γιατί απέτυχε.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ταυτόχρονα ωστόσο, κάλεσε τις προοδευτικές δυνάμεις να συνταχθούν με το κόμμα του και στο αίτημα για εδώ και τώρα εκλογές, αφήνοντας και αιχμές για το ΚΙΝΑΛ, χωρίς να το κατονομάσει: Κάποιοι, είπε, προσπαθούν να ξεφύγουν από το δίλημμα των εκλογών αλλά δεν θα μπορούν για πολύ.

Κατά τα λοιπά, αναφερόμενος στον πρωθυπουργό και την κυβέρνησή του, ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για αποτυχία σε όλα τα πεδία , χαρακτήρισε “ανέκδοτο” το επιτελικό κράτος, πέρασε στην αντεπίθεση για το Μάτι, εγκαλώντας τη Ν.Δ ότι μετέτρεψε ένα συλλογικό τραύμα σε “εκλογικό σκαλοπάτι” της ενώ αναφέρθηκε και στους νεκρούς από την πανδημία, ζητώντας από τον κ. Μητσοτάκη να ζητήσει 23.275 συγγνώμες.

Εκτενής ήταν η αναφορά και με ερωτήματα στον πρωθυπουργό για την υπόθεση των επαφών του Μ. Φουρθιώτη με τον Γ. Γεραπετρίτη και άλλα στελέχη της Κυβέρνησης:  “Ξέρετε ποιος κυβερνάει αυτή τη χώρα; Κυβερνάτε εσείς ή οι Φουρθιώτηδες;”.

Μιχάλης Κατρίνης: Ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Τσίπρας δεν παίζουν μόνοι τους

Ηχηρό “παρών” από το ΚΙΝΑΛ εκφώνησε ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, Μιχάλης Κατρίνης, ο οποίος εξήγησε ότι υπερψηφίζει το κόμμα του την πρόταση δυσπιστίας διότι καταδικάζει την Κυβέρνηση, αλλά λέει “όχι” σε μικροκομματικά παιχνίδια.

“Το Κίνημα Αλλαγής είναι εδώ. Ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Τσίπρας δεν παίζουν μόνοι τους. Ψηφίζουμε υπέρ της πρότασης δυσπιστίας με ευθύνη και συνέπεια. Λέμε όμως όχι σε μικροκομματικά παιχνίδια” είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κατρίνης, εξηγώντας ότι τις εκλογές θα τις επιβάλει η κοινωνία: “Εμείς είμαστε έτοιμοι αλλά δεν θα μιμηθούμε ούτε τον κ. Μητσοτάκη που ζητούσε εκλογές επί τρία χρόνια ούτε τον κ. Τσίπρα που κάθε μέρα κάνει το ίδιο” είπε ο κ. Κατρίνης.