“Επωάζεται το αβγό του φιδιού”

616

Του Ηλία Χρυσικού*

Έχω την εντύπωση, -μπορεί να κάνω και λάθος-, ότι μέσα στην καθημερινότητα μας, “επωάζεται το αβγό του φιδιού” και αναρωτιέμαι μήπως υπάρχει διάκριση του σοβαρού από το γελοίο και της εντιμότητας από τον “τυχοδιωκτισμό”.

Το γράφω αυτό, διότι, -εκτός από τα άλλα- κάποιοι θεσμικοί άρχοντες, νομίζουν ότι η “επιχείρηση” να προσπεραστούν ορισμένα θέματα, -χωρίς να δοθεί η ανάλογη σημασία-, ότι θα κριθούν από τα ρουσφέτια που παρέχουν στους πολίτες και που οδηγεί συχνά – πυκνά σε επικίνδυνες ατραπούς…

Mε σαφήνεια και αμεσότητα, διατυπώνω δύο αράδες Κυριακάτικα, πιστεύοντας ότι είναι “τροφή” για σκέψη.

Δυστυχώς, κάποιοι πολιτικοί, αυτό που πράττουν τόσα χρόνια, είναι να κινούνται στο όριο της νομιμότητας, έχοντας υπερβεί λίγο ή πολύ κάθε ηθικό φραγμό.

Με δύο τυπικά αμαρτήματα, την απληστία και την αλαζονεία,

“δοκιμάζονται” οι ασκούντες εξουσία, όχι μόνο στην κεντρική πολιτική σκηνή, αλλά και στον 1ου βαθμού Αυτοδιοίκησης.

Ιδιαίτερα στον 1ο βαθμό Αυτοδιοίκησης η απληστία είναι εμφανέστατη. Άλλωστε ζούμε σε μικρές κοινωνίες, πολλά λέγονται και πολλά ακούγονται…

Φυσικά, η κατάχρηση εξουσίας μπορεί να έχει χίλιες μορφές, -δεν προβλέπεται εύκολα από τον στατικό νόμο-, γίνεται αντιληπτή όμως από τον κάθε πολίτη, ως ηθική παρεκτροπή και ως βάναυση πρόκληση του κοινού αισθήματος.

Αυτά που επικαλούνται προεκλογικά, -για να πάρουν την εξουσία- είναι η ηθική, μετεκλογικά όμως επικαλούμενοι την νομιμότητα, ενεργούν αντίστροφα.

Και αφού έχουν καβαλήσει το “καλάμι” με την αλαζονεία και την έπαρση, -που τους διακρίνει-, χωρίς ηθικό γνώμονα, χωρίς την ατομική ευθύνη, χωρίς πάλη κατά των τυπικών “θανάσιμων αμαρτημάτων”, χωρίς αίσθηση του κοινού και του κύριου, η Δημοκρατία να μή λειτουργεί και δυστυχώς να μεταπίπτει σε μπίζνες, νομιμοφανείς μεν, ανήθικες δε.

 

* Ο Ηλίας Χρυσικός είναι δημοσιογράφος – δ/ντης του ρ/σ Ενημέρωση Ν. Πιερίας 92,2 στα fm & αρθρογράφος του pierianews.gr