Τυρί και καρδιακή νόσος: Τι έδειξε έρευνα για τον ρόλο της χοληστερόλης στα τυριά

354
Wooden table with a delicious variety of cheeses. Cheeses included in the composition are Manchego cheese, goat cheese, emmental cheese, Roquefort cheese, Parmesan cheese and Cheddar cheese. Predominant colors are yellow and brown. High resolution 42Mp studio digital capture taken with Sony A7rii and Sony FE 90mm f2.8 macro G OSS lens

Μια μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν αυξάνεται ο κίνδυνος για καρδιακές παθήσεις που σχετίζονται με τη χοληστερόλη από την κατανάλωση σημαντικών ποσοτήτων τυριού.

Ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Δουβλίνου (UCD) εξέτασαν τον αντίκτυπο που είχαν τα γαλακτοκομικά τρόφιμα στην υγεία 1.500 Ιρλανδών.

Διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων τυριού ΔΕΝ οδηγεί σε αυξημένα επίπεδα LDL χοληστερόλης

Γνωστή και ως “κακή χοληστερόλη”, η LDL χοληστερόλη είναι ένας κοινός παράγοντας καρδιακών παθήσεων λόγω της ιδιότητάς της να προκαλεί συσσώρευση πλάκας στις αρτηρίες.

“Αυτό που παρατηρήσαμε ήταν ότι οι εκείνοι που έτρωγαν πολλά τυριά είχαν σημαντικά υψηλότερη πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών σε σύγκριση με εκείνους που έτρωγαν λίγο ή καθόλου τυρί, αλλά δεν υπήρχε διαφορά στα επίπεδα LDL χοληστερόλης τους, είπε η επικεφαλής της έρευνας, δρ. Emma Feeney του UCD.

“Πρέπει να λάβουμε υπόψη όχι μόνο τα καθαυτά θρεπτικά συστατικά αλλά και το γενικό πλαίσιο διατροφής στο οποίο τα τρώμε. Επομένως δεν παίζει ρόλο μόνο η κάθε τροφή ξεχωριστά, αλλά και οι υπόλοιπες τροφές που τρώμε, πρόσθεσε η ίδια.

Επιπλέον, η μελέτη έδειξε ότι όσοι έτρωγαν γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλά λιπαρά είχαν παραδόξως υψηλότερη χοληστερόλη από εκείνους που δεν έτρωγαν!

Μάλιστα, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η υψηλότερη πρόσληψη γαλακτοκομικών συνδέθηκε με:

  • χαμηλότερο δείκτη μάζας σώματος
  • χαμηλότερο ποσοστό σωματικού λίπους
  • μικρότερη περιφέρεια μέσης
  • χαμηλότερη αρτηριακή πίεση

Ο λόγος γι’ αυτό θα μπορούσε να είναι επειδή όταν οι ερευνητές εξέτασαν τα διατροφικά πρότυπα των συμμετεχόντων, διαπίστωσαν ότι τα άτομα που κατανάλωναν τακτικά γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλών λιπαρών έτειναν να έχουν υψηλότερα επίπεδα πρόσληψης υδατανθράκων.

Η εργασία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nutrition and Diabetes.