Μεταβυζαντινή αγιογραφία του Οσίου Εφραίμ του Σύρου

508

Του Ιωάννη Τζιόλα*

Σήμερα γιορτάζει ο Όσιος Εφραίμ ο Σύρος. Έχουμε την ιδιαίτερη τιμή, να βρίσκεται  στην περιοχή μας, η «Ιερά Γυναικεία Κοινοβιακή Μονή του Οσίου Εφραίμ του Σύρου», στην Κονταριώτισσα Πιερίας, η οποία είναι και η μοναδική Μονή στον Ορθόδοξο κόσμο, που τιμά τον θαυματουργό  Όσιο Εφραίμ.

Στην εικόνα παρουσιάζουμε για πρώτη φορά στο ευρύτερο κοινό της Πιερίας, την μεταβυζαντινή αγιογραφία του Οσίου Εφραίμ του Σύρου, που βρίσκεται στο   “παρεκκλήσι του Αγ. Δημητρίου”, της ιεράς Μονής  Κανάλων Ολύμπου και χρονολογείται το έτος 1681.

Ο Όσιος Εφραίμ γεννήθηκε στη Νίσιβη της Μεσσοποταμίας, πιθανώς το 308 μ.Χ., από όπου και έλαβε το όνομα «Σύρος». Προερχόταν από φτωχή οικογένεια και σε νεαρή ηλικία αναγκάστηκε να δουλέψει ως εργάτης. Αργότερα έγινε μοναχός και κατάφερε να αποκτήσει καλή μόρφωση. Χειροτονήθηκε διάκονος από τον επίσκοπο Νισίβεως Ιάκωβο και τοποθετήθηκε στη θέση του υπεύθυνου της τοπικής θεολογικής σχολής. Θεωρείται ο σημαντικότερος Σύρος θεολόγος, καθώς και ο πιο έγκυρος εκπρόσωπος του συριακού χριστιανισμού του 4ου αι. μ.Χ.

Λίγα χρόνια πριν το θάνατό του φέρεται να ήρθε σε επαφή με τον Μέγα Βασίλειο, αλλά και με ασκητές της Αιγύπτου. Συνέγραψε πλήθος έργων (ερμηνευτικά, βίοι, λόγοι και ύμνοι), που τον κατατάσσουν μεταξύ των πρώτων διδασκάλων της Εκκλησίας. Κοιμήθηκε το 373 μ.Χ. και η μνήμη του τιμάται από την Ορθόδοξη Εκκλησία στις 28 Ιανουαρίου.

Είναι «ο Άγιος των Δακρύων». Παρουσιάζεται παντού, με δάκρυα και στεναγμούς. Τα δάκρυα του γεννούσαν στεναγμούς και οι στεναγμοί του έφερναν δάκρυα, που ο χρόνος δεν τα χώριζε. Ιδιαίτερα θαυματουργεί σε παθήσεις των ματιών και είναι ο προστάτης των ψαλτών, της ατεκνίας και των παιδιών.  Η χάρη του του Οσίου Εφραίμ του Σύρου, να μας προστατεύει όλους ! ! !

* Ο Ιωάννης Τζιόλας είναι Φιλόλογος – Αρχαιολόγος