Ποιοι έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν συμπτώματα long covid

163

Μια εξέταση αίματος μπορεί κάποια μέρα να βοηθήσει στον προσδιορισμό του κινδύνου ενός ατόμου για μακροχρόνιο COVID.

Με ένα στα δέκα κρούσματα της Όμικρον να είναι επαναμολύνσεις και τους θανάτους από COVID χτες να φτάνουν τους 115, φαίνεται πως η κατάσταση σε ό,τι αφορά την πανδημία δεν εξελίσσεται όπως θα θέλαμε.

Συγχρόνως, καθώς ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού έχει νοσήσει, αρχίζουν και βγαίνουν στην επιφάνεια όλο και πιο συχνά προβλήματα long covid σε ανθρώπους που νόσησαν και αυτή την στιγμή έχουν αρνητικό τεστ.

Κόπωση, δύσπνοια, πόνοι και δυσκολία συγκέντρωσης είναι μερικά από τα επίμονα συμπτώματα, τα οποία εκδηλώνονται ακόμα και σε πρώην ασθενείς που πέρασαν την Covid-19 σχετικά ήπια.

Μελέτη, που δημοσιεύτηκε την Τρίτη στο περιοδικό Nature Communications, έδειξε ότι οι άνθρωποι που αναπτύσσουν συμπτώματα long covid έχουν χαμηλότερα επίπεδα ορισμένων αντισωμάτων στο αίμα τους αμέσως μετά τη μόλυνση από τον κοροναϊό.

Εάν επιβεβαιωθούν μέσω μεγαλύτερων μελετών, τα ευρήματα θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους επιστήμονες να αναπτύξουν ένα τεστ για να προβλέψουν ποιος μπορεί να συνεχίσει να υποφέρει από συμπτώματα εβδομάδες, μήνες, ακόμη και χρόνια μετά τη μόλυνση.

“Θέλουμε να είμαστε σε θέση να αναγνωρίσουμε όσο το δυνατόν νωρίτερα, ποιος κινδυνεύει να αναπτύξει μακροχρόνιο COVID”, δήλωσε ο Dr. Onur Boyman, συγγραφέας της νέας μελέτης και ερευνητής στο τμήμα ανοσολογίας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Ζυρίχης.

Ο ακριβής αριθμός των ασθενών με long covid είναι ασαφής, αν και εκτιμάται ότι το ένα τρίτο των ασθενών με COVID συνολικά μπορεί να εμφανίσουν συμπτώματα για τουλάχιστον ένα μήνα.

Η έρευνα του Boyman ξεκίνησε στις αρχές του 2020, κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας. Η ομάδα του παρακολούθησε ασθενείς στην οξεία φάση της μόλυνσης, στη συνέχεια για έξι μήνες και στη συνέχεια για ένα χρόνο, καθώς το φαινόμενο του μακροχρόνιου COVID γινόταν όλο και πιο εμφανές.

Συγκρίνοντας περισσότερους από 500 ασθενείς με COVID-19 – ορισμένοι από τους οποίους συνέχισαν να έχουν για μεγάλο χρονικό διάστημα long covid, και άλλους των οποίων τα συμπτώματα υποχώρησαν – προέκυψαν αρκετές βασικές διαφορές, είπε.

Το πιο εντυπωσιακό ήταν η αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος στον ιό εκείνων που συνέχισαν να αναπτύσσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα συμπτώματα long COVID.

Αυτοί οι ασθενείς έδειξαν σημαντική μείωση στα επίπεδα δύο ανοσοσφαιρινών, της IgM και της IgG3, που είναι αντισώματα που παράγει το ανοσοποιητικό σύστημα για την καταπολέμηση των λοιμώξεων.

Σε υγιή ανοσοποιητικά συστήματα, τα επίπεδα αυτών των ανοσοσφαιρινών τείνουν να αυξάνονται όταν αντιμετωπίζουν μόλυνση. “Αυτά τα επίπεδα αντισωμάτων, όταν συνδυάστηκαν με άλλους παράγοντες, όπως η μέση ηλικία και το ιστορικό άσθματος, ήταν κατά 75% αποτελεσματικά στο να μπορούμε να προβλέψουμε μακροχρόνιο COVID”, λέει ο Boyman.

Πάντως, επειδή οι ερευνητές σε αυτήν τη μελέτη γνώριζαν ποιοι ασθενείς έπασχαν από μακροχρόνια COVID-19, απαιτείται περισσότερη έρευνα για να καθοριστούν τα κριτήρια.

Ο Downs, από το Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι, είπε ότι από την εμπειρία του, πολλοί ασθενείς με long COVID-19 τείνουν να έχουν είτε άσθμα είτε κάποιο άλλο ιστορικό υποκείμενης ασθένειας που σχετίζεται με αλλεργίες, όπως χρόνια καταρροή που συνδέεται με εποχιακές αλλεργίες.

Πάντως, είναι αβέβαιο προς το παρόν εάν τα ευρήματα θα ισχύουν για όσους αναπτύξουν μακροχρόνιο COVID μετά από λοίμωξη με Όμικρον.

Οι εμβολιασμένοι κινδυνέουν λιγότερο από long covid;

Όλο και περισσότερες είναι οι ενδείξεις ότι οι εμβολιασμένοι κινδυνεύουν λιγότερο από συμπτώματα long covid αν προσβληθούν από κοροναϊό. Σύμφωνες με εκτιμήσεις, έως και το 30% των ασθενών του κοροναϊού θα συνεχίσουν να υποφέρουν από συμπτώματα για εβδομάδες, μήνες ή χρόνια.

Νέα, ισραηλινή μελέτη, η οποία παρουσιάζεται ως προδημοσίευση, αφορά 3.000 εμβολιασμένα και ανεμβολίαστα άτομα στο Ισραήλ που κλήθηκαν να αναφέρουν αν εμφάνισαν τα συνήθη συμπτώματα της μακράς Covid μεταξύ Ιουλίου και Νοεμβρίου 2021. Όλοι οι εθελοντές είχαν υποβληθεί σε εξέταση για κοροναϊό.

Η ανάλυση έδειξε ότι οι πλήρως εμβολιασμένοι εθελοντές που νόσησαν από Covid-19 ήταν 54% λιγότερο πιθανό να αναφέρουν πονοκεφάλους, 64% λιγότερο πιθανό να αναφέρουν κόπωση και 68% λιγότερο πιθανό να αναφέρουν μυαλγίες. Μάλιστα οι πλήρως εμβολιασμένοι ήταν εξίσου πιθανό να αναφέρουν συμπτώματα με εθελοντές που ουδέποτε διαγνώστηκαν με κοροναϊό.