Έκρηξη στη Συγγρού: “Γιάφκα” πυρομαχικών με πάνω από 1.000 σφαίρες και όπλα είχε ο 78χρονος μέσα στο κτήριο

265

“Γιάφκα” πυρομαχικών ανακάλυψαν οι πυροτεχνουργοί της ΕΛ.ΑΣ. στην οικία του 78χρονου, στο ημιώροφο του κτηρίου της Λ. Συγγρού, όπου την Τετάρτη το πρωί σημειώθηκε η ισχυρότατη έκρηξη, προκαλώντας τεράστιες καταστροφές σε ακτίνα εκατοντάδων μέτρων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια των ερευνών ανάμεσα στα συντρίμμια των διαλυμένων δωματίων οι πυροτεχνουργοί βρήκαν ένα πραγματικό οπλοστάσιο, ιδιοκτησίας του ηλικιωμένου ιδιοκτήτη.

Συγκεκριμένα, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν πάνω από 1.000 φυσίγγια και βολίδες. Επίσης μία καραμπίνα και πιστόλια ρέπλικες.

Ο 78χρονος, ο οποίος συνεχίζει να νοσηλεύεται για δεύτερη διαδοχική ημέρα στο νοσοκομείο “Λαϊκό” με εγκαύματα στα άνω και κάτω άκρα, υποστήριξε ότι τα κατείχε διότι τυγχάνει να είναι μέλος σκοπευτικού συλλόγου.

Πάντως, η μεγάλη ποσότητα πυρίτιδας πού ήταν αποθηκευμένη στο σπίτι, είχε ως συνέπεια να γίνει ισχυρότερη η έκρηξη – και συνεπώς το ωστικό κύμα – πού προκλήθηκαν από τη διαρροή υγραερίου στο κτήριο.

Ένα εικοσιτετράωρο μετά το συμβάν, η περιοχή γύρω από το εξαώροφο κτήριο επί της λεωφόρου Συγγρού 3, παραμένει βομβαρδισμένο τοπίο με τους κατοίκους της περιοχής και τους ιδιοκτήτες οχημάτων μετρούν τις ζημιές πού υπέστησαν.

Μάλιστα, όπως τονίζουν τόσο από την Πυροσβεστική όσο και από την αστυνομία από καθαρή τύχη δεν υπήρξαν περισσότερα θύματα πέρα από τον πολυτραυματία 78χρονο και δύο άλλους κατοίκους οι οποίοι αντιμετώπισαν αναπνευστικά προβλήματα.

Στον μικρό αριθμό θυμάτων, συνέβαλε η ώρα που σημειώθηκε η έκρηξη (6 το πρωί), αλλά και η γενική αργία που είχε κυρηχθεί, εξαιτίας της κακοκαιρίας.

Το χρονικό της καταστροφής

Το πάτημα ενός… διακόπτη, σε συνδυασμό με την διαρροή αερίου, προκάλεσαν όπως φαίνεται την ισχυρή έκρηξη που αναστάτωσε το πρωί της Τετάρτης, τη… μισή Αθήνα.

Αυτό φαίνεται να προκύπτει από τα πρώτα στοιχεία που συγκέντρωσε το ανακριτικό κλιμάκιο της πυροσβεστικής από το διαμέρισμα Airbnb στους στύλους του Ολυμπίου Διός, αλλά και από την κατάθεση του 78χρονου ένοικου της πολυκατοικίας που μεταφέρθηκε με εγκαύματα στο νοσοκομείο. Ένας ολόκληρος όροφος “εξαφανίστηκε” από την έκρηξη, η λεωφόρος Συγγρού μετατράπηκε σε “βομβαρδισμένο” τοπίο, ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα “σαρώθηκαν”, ενώ το ωστικό κύμα “σήκωσε” ακόμα και διερχόμενο ταξί που κατέληξε σε διπλανή λωρίδα.

“Πάτησα τον διακόπτη για να ανάψω το φως και αμέσως έγινε η έκρηξη”, φέρεται να είπε στους πυροσβέστες, ο 78χρονος, που βρισκόταν στην πολυκατοικία τη στιγμή της έκρηξης. Όπως περιέγραψε στις αρχές, μέσα στο διαμέρισμα υπήρχε από την Τρίτη μια έντονη μυρωδιά αερίου όμως δεν έδωσε ιδιαίτερη σημασία.

Στελέχη της πυροσβεστικής ερεύνησαν σπιθαμή προς σπιθαμή τον κατεστραμμένο ημιόροφο της πολυκατοικίας και συγκέντρωσαν ευρήματα προκειμένου να διαπιστωθούν τα ακριβή αίτια της έκρηξης και πως προκλήθηκε ο σπινθήρας. Ο άνδρας μεταφέρθηκε με εγκαύματα στο Λαϊκό νοσοκομείο νωρίς το πρωί της Τετάρτης πριν φτάσουν στο φλεγόμενο διαμέρισμα οι πυροσβέστες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση και νοσηλεύεται εκτός κινδύνου στη μονάδα εγκαυμάτων του Γενικού Κρατικού.

“Άκουσα έναν εκκωφαντικό θόρυβο και είδα ένα φως λες και έγινε μέσα στο σπίτι μου η έκρηξη”, περιγράφει χαρακτηριστικά κάτοικος γειτονικής πολυκατοικίας. Η ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε λίγο μετά τις 06:30 το πρωί της Τετάρτης, στον κατοικημένο ημιόροφο του κτηρίου. Οι υπόλοιποι όροφοι βρισκόταν υπό ανακαίνιση, για να μετατραπούν σε διαμερίσματα τύπου Airbnb, ενώ στο ισόγειο λειτουργούσε επιχείρηση.

Από την έκρηξη ολόκληρος ο ημιόροφος ισοπεδώθηκε, με αποτέλεσμα να γκρεμιστεί η μεσοτοιχία που χώριζε το κτήριο από τη διπλανή πολυκατοικία.

Με γερανό οι πυροσβέστες που έσπευσαν να σβήσουν τις φλόγες, μπήκαν στο διαμέρισμα του κτηρίου και απομάκρυναν τους ένοικους του γειτονικού διαμερίσματος που παραδόθηκε γρήγορα στο έλεος της φωτιάς. Η πυροσβεστική κατάφερε τελικά να θέσει υπό έλεγχο τις φλόγες λίγο μετά τις 08:00 το πρωί.

Η… αργία που είχε κηρυχθεί λόγω της κακοκαιρίας, φαίνεται ότι απέτρεψε την τραγωδία, καθώς στην πολυσύχναστη λεωφόρο δεν υπήρχε η συνηθισμένη κίνηση. Μάλιστα λίγα μέτρα δίπλα βρίσκεται και στάση λεωφορείων, όμως την ώρα της έκρηξης ήταν άδεια. Ο δρόμος παρέμεινε και στις δύο λωρίδες για αρκετές ώρες κλειστός, λόγω της διαρροής αερίου. Στο οδόστρωμα είχε δημιουργηθεί ένα “μείγμα” από θραύσματα και χιόνι με αποτέλεσμα η διέλευση από το σημείο να είναι αδύνατη και η πυροσβεστική να επιστρατεύει μάνικες για να ανοίξει δίοδο για τα γερανοφόρα οχήματα.

“Με πέταξε λίγο πιο πέρα, πονάω λίγο στα πλευρά μου. Είχα επιβάτη αλλά ευτυχώς δεν τραυματίστηκε”, περιγράφει οδηγός ταξί που βρέθηκε τη… λάθος στιγμή στο σημείο. Τα… κλειστά παράθυρα “γλύτωσαν” οδηγό και επιβάτη, καθώς το διερχόμενο όχημα “εκτοξεύτηκε” από το ωστικό κύμα και… άλλαξε λωρίδα.

Οι αρχές κατέγραφαν για ώρες τις ζημιές που σημειώθηκαν από την ισχυρή έκρηξη, με τα σημάδια να είναι εμφανή σε απόσταση εκατοντάδων μέτρων. Καταστήματα επί της Συγγρού διαλύθηκαν, τζαμαρίες έσπασαν σε γραφεία που στεγάζονταν σε διαφορετικά οικοδομικά τετράγωνα, ενώ δεκάδες σπίτια και αυτοκίνητα “χτυπήθηκαν” από το ωστικό κύμα.

“Οι κουρτίνες σταμάτησαν τα σπασμένα τζάμια και δεν χτύπησαν τα παιδιά μου που κοιμόνταν δίπλα στα παράθυρα”, περιγράφει στον “Ελεύθερο Τύπο”, κάτοικος που έμενε αρκετά μέτρα μακριά από το διαμέρισμα που “τινάχτηκε” στον αέρα.