Προφυλακίστηκε ο ιερέας που κατηγορείται για τον βιασμό 14χρονης

475

Στις φυλακές οδηγείται ο ιερέας που καταγγέλθηκε ότι βίαζε ανήλικο κορίτσι σε εκκλησία στα Πατήσια.

Κατά την απολογία του αρνήθηκε τις κατηγορίες που του αποδίδονται, υποστηρίζοντας πως η 17χρονη σήμερα κοπέλα επηρεάστηκε από τηλεοπτική σειρά που παρακολουθεί. Ο ιερέας επικαλείται και τα αποτελέσματα ιατροδικαστικής εξέτασης σύμφωνα με την οποία φαίνεται “το κορίτσι να μην εμφανίζει ρήξη παρθενικού υμένα”.

“Η Δικαιοσύνη οφείλει να αποδίδεται με βάση τις αποδείξεις, όχι με το συναίσθημα. Τα αντικειμενικά στοιχεία της δικογραφίας, αποδεικνύουν ότι ο βιασμός της καταγγέλλουσας ανήλικης, με συνουσία κατά φύσει και παρά φύσει, επανειλημμένως, δεν συνέβησαν ποτέ. Ιδίως η ιατροδικαστική εξέταση αποκλείει τον βιασμό καθώς δεν υφίσταται διάρρηξη του παρθενικού υμένα. Ο ποινικός κώδικας και η ποινική δικονομία ισχύουν για όλους τους κατηγορούμενους και όλα τα αδικήματα. Ο Πατήρ Στέφανος δεν είναι ύποπτος φυγής, ούτε επικίνδυνος τέλεσης νέων αδικημάτων. Το αποδεικνύει αυτό, το χρονικό διάστημα των 2 ετών από την φερόμενη διάπραξη των αδικημάτων, και οι 3 μήνες από την καταγγελία των αδικημάτων στην ΓΑΔΑ. Εξάλλου, δεν συνελήφθη επ´ αυτοφώρω. Έπρεπε να αφεθεί ελεύθερος μέχρι το δικαστήριο. Αυτό είναι το δίκαιο, το νόμιμο, το σωστό για τη συγκεκριμένη υπόθεση”, ανέφερε η συνήγορός του Ειρήνη Μαρούπα.

Η απολογία

Ο κατηγορούμενος ζητά και την ανάκληση του εντάλματος σύλληψης, καθώς όπως υποστηρίζει, “η χρονική απόσταση τόσο από την περιγραφόμενη τέλεση των αδικημάτων, όσο και από την καταγγελία τους, το γεγονός ότι στο μεταξύ, δεν υπάρχει καμία ένδειξη τέλεσης εκ μέρους μου άλλου αδικήματος, επιπλέον δε η θέση μου ως κληρικού, σε αργία, αποδεικνύουν την εξαρχής έλλειψη ερείσματος του εντάλματος σύλληψής σας και πάντως, σήμερα, το εκ θέσεως αδύνατον τέλεσης νέων αδικημάτων εκ μέρους μου, σύμφωνα με τα περιγραφόμενα στο ένταλμά Σας, καθώς ήδη δεν θα έχω καμία πρόσβαση στον ναό, ή σε ανήλικους εκ της ιδιότητάς μου, ως κληρικού”.

Ο 37χρονος σημειώνει δε, πως η θέση του σε αργία αφαιρεί το βασικό επιχείρημα, ότι έρχεται σε καθημερινή επαφή με ανήλικους, ως κληρικός και κατηχητής. “Και πάντως, δεν ήμουν ούτε άγνωστης διαμονής, ούτε φυγόδικος, ούτε παρασκεύαζα την φυγή μου, κατά την διάρκεια των 3 μηνών που ήταν γνωστή στις διωκτικές αρχές η εις βάρος μου καταγγελία, ώστε να δικαιολογείται η εξαιρετική περίπτωση έκδοσης εντάλματος συλλήψεως, αντί της ορθής πεπατημένης, της ενδεδειγμένης κλήσης μου σε τακτική απολογία”, αναφέρει.

Σχολιάζοντας τις καταθέσεις της 17χρονης, η οποία φέρεται να καταγγέλει τουλάχιστον 3 βιασμούς και άλλες ασελγείς πράξεις, ο κατηγορούμενος υποστηρίζει ότι η ιατροδικαστική έκθεση τον δικαιώνει. “Ενώ έπρεπε όλα αυτά να επιστηρίζονται και να αποδεικνύονται πλήρως από την διακόρευση της ανήλικης, η ιατροδικαστική έκθεση με δικαιώνει πλήρως (…) αφού “δεν διαπιστώθηκαν κακώσεις στα γεννητικά όργανα και τον πρωκτό, οι οποίες να υποδηλώνουν πέραν πάσης αμφιβολίας άσκηση σεξουαλικής βίας στην ανήλικη, καθώς οι ατελείς εντομές στον παρθενικό υμένα είναι δυνατόν να αφορούν και σε ανατομική παραλλαγή αυτού”, αναφέρει ο κατηγορούμενος και συμπληρώνει ότι “δεδομένου ότι το μείζον αποδείχθηκε, αντικειμενικά και απόλυτα, ψευδές, δεν υπάρχει χρεία διερεύνησης του ελάσσονος (ασελγών πράξεων κ.λπ.)”.

Αναφερόμενος στο κίνητρο που μπορεί να οδήγησε το κορίτσι σε καταγγελία, ο κατηγορούμενος υποστηρίζει ότι “το νεαρό της ηλικίας της και τα προγράμματα που έβλεπε στην τηλεόραση (13 reasons why), θα ήταν επαρκή ως κίνητρα, καθώς η σειρά αυτή ιστορεί τους 13 λόγους για τους οποίους ένα όμορφο κορίτσι αυτοκτόνησε, επειδή βιάσθηκε από έναν συμμαθητή της και όλοι οι φίλοι, συμμαθητές, γονείς, καθηγητές της απέδειξαν ότι πρέπει να αυτοκτονήσει, διότι δεν είναι σημαντική για κανέναν…. Αυτά τα απαράδεκτα προγράμματα, καθοδηγούν τον ψυχισμό, το συναίσθημα και τις πράξεις των εφήβων μας και μπορεί να τους οδηγήσουν σε αποτρόπαιες πράξεις, αυτοκτονίας, ή ψευδών καταγγελιών, καθώς επιφέρουν ταύτιση με την πρωταγωνίστρια”, υποστηρίζει ο κατηγορούμενος.

Ειδική μνεία κάνει σε απόσπασμα της κατάθεσης της 17χρονης, λέγοντας πως “ιδιαίτερα το απόσπασμα, “είχα χαθεί, δεν ένιωθα το σώμα μου”, κ.λπ. που κατέθεσε η ανήλικη, ταυτίζεται με απόσπασμα από την σειρά που εκφωνεί η πρωταγωνίστρια”.

Την ίδια στιγμή, επικαλέστηκε πρόβλημα υγείας που αντιμετώπισε σε περίοδο κατα την οποία το κορίτσι τον καταγγέλλει για σεξουαλική κακοποίηση. “Κατά το χρονικό διάστημα, μέρος του οποίου, κατηγορούμαι, την δηλαδή την 8/4/2020 είχα υποστεί πάρεση προσωπικού νεύρου, είχε παραλύσει το πρόσωπό μου δεξιά, υποβλήθηκα σε μαγνητική τομογραφία και έλαβα κορτιζονούχα θεραπεία. Το πρόβλημα αυτό με απασχόλησε σοβαρά για 2 περίπου μήνες, πριν και μετά την ημερομηνία της 8/4”, αναφέρει ο κατηγορούμενος.

“Πάντα σεβόμουνα και τηρούσα τους νόμους του κράτους και τους κανόνες της κοινωνίας. Είμαι 36 χρονών πατέρας τριών ανήλικων παιδιών, διαβιώ μετά της συζύγου μου, πρεσβυτέρας, και έχω υποστηρικτικό περιβάλλον, τον πατέρα μου και τον αδελφό μου, επίσης ιερείς, οι οποίοι με στηρίζουν και θα με επιτηρούν, εφεξής, προς άρσιν κάθε ανησυχίας Σας” ισχυρίζεται ο 37χρονος ζητώντας να μην προφυλακιστεί και καταλήγει: “προκύπτει κατ’ αρχήν ότι εγώ ουδέποτε τέλεσα τα αδικήματα που μου αποδίδονται, και ΔΕΝ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑ ΚΑΘ’ ΟΙΟΝΔΗΠΟΤΕ ΤΡΟΠΟ ΣΤΙΣ ΩΣ ΑΝΩ ΑΠΟΔΙΔΟΜΕΝΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ…”.