Τουρκία: “Δεν μπορείς να με σκοτώσεις”, λέει κορυφαία μουσικός στον Ερντογάν

453

Το είδωλο της τουρκικής ποπ σκηνής Σεζέν Ακσού απέστειλε το Σάββατο μια προκλητική απάντηση στην αυξανόμενη κριτική που δέχεται με αφορμή στίχους ενός τραγουδιού. Στους επικριτές συμπεριελήφθη πρόσφατα και ο ίδιος ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στον οποίο απάντησε ότι θα συνεχίσει να γράφει ως η φωνή του τουρκικού λαού.

Η δήλωση της 67χρονης, που στη γείτονα θεωρείται ό,τι σημαντικότερο έχει βγάλει η Τουρκική ποπ σκηνή εδώ και μισό αιώνα, που δημοσιεύτηκε στον λογαριασμό της στο Facebook, έρχεται μια ημέρα αφότου στοχοποιήθηκε από τον Τούρκο πρόεδρο για φερόμενη προσβολή του Ισλάμ για στίχους που αναφέρονται στην “άγνοια” του Αδάμ και της Εύας.

“Δεν μπορείς να με σκοτώσεις. Έχω φωνή, σάζι και λέξεις”, είπε η Ακσού, αναφέροντας ένα νέο τραγούδι που είχε γράψει.

“Όταν λέω ‘εγώ’, είμαι ο καθένας. Άλλωστε γράφω 47 χρόνια. Και θα συνεχίσω να γράφω”, είπε.

Ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας σε τζαμί της Κωνσταντινούπολης μίλησε για την Ακσού χωρίς να την κατονομάσει, κατηγορώντας την ποπ σταρ ότι προσέβαλε τις ιερές αξίες μέσω των στίχων της σε ένα τραγούδι του 2017.

“Κανείς δεν μπορεί να προσβάλει τον προφήτη, τον Αδάμ. Εάν κάποιος το κάνει αυτό, είναι καθήκον μας να του ξεριζώσουμε τη γλώσσα”, είπε ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε τζαμί της Κωνσταντινούπολης, σε προφανή αναφορά στην τεράστια Τουρκάλα μουσικό.

Η Ακσού έχει αντιμετωπίσει ένα κύμα κριτικής αφότου κυκλοφόρησε ένα νέο βίντεο για το τραγούδι την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, το οποίο περιέχει τους στίχους “Δώσε τους χαιρετισμούς μου στους ανίδεους Εύα και τον Αδάμ”.

Ο Ερντογάν προέτρεψε την Παρασκευή το πλήθος να “σταθεί σταθερά ενάντια” σε τέτοιες επιθέσεις σε ιερές αξίες και πρόσωπα.

Νωρίτερα το συνεργατικό κόμμα του Ερντογάν, το ΜΗΡ, του Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ηγέτη των Γκρίζων Λύκων, κάλεσε σε διαμαρτυρίες έξω από το σπίτι της, ενώ φιλοκυβερνητικοί έφτασαν στο σημείο να της κάνουν μήνυση με την κατηγορία της “προσβολής θρησκευτικών αξιών”.

“Όπως όλοι γνωρίζετε, το θέμα δεν είμαι εγώ, είναι η χώρα (μας)”, είπε η Ακσού το Σάββατο, καθώς ευχαρίστησε για την έκρηξη υποστήριξης που είχε λάβει από συναδέλφους καλλιτέχνες και πολίτες.

Πολιτικοί της αντιπολίτευσης, τραγουδιστές και ηθοποιοί σε όλη την Τουρκία έχουν εκφράσει την υποστήριξή τους στην καλλιτέχνη, δημοσιεύοντας μηνύματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με το hashtag #SezenAksuYalnızDeğildir (Η Σεζέν Ακσού δεν είναι μόνη).

“Δεν μπορείτε να με λυπήσετε, γιατί είμαι ήδη πολύ λυπημένη”, πρόσθεσε η Ακσού, σημειώνοντας ότι “παρατηρούσε διάφορες ανθρώπινες καταστάσεις για χρόνια και μεταμόρφωσε τις παρατηρήσεις της σε στίχους”.

Εν τω μεταξύ, η Προεδρία Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας, το διαβόητο Diyanet, εξέδωσε γραπτή δήλωση στις 17 Ιανουαρίου σχετικά με το θέμα, χωρίς να χρησιμοποιεί ρητά το όνομα του Aksu. “Η απρόσεκτη στάση απέναντι σε θρησκευτικά πρόσωπα είναι τουλάχιστον ασέβεια”, ανέφερε.

“Ανεξάρτητα από τον σκοπό, την πρόθεση και το πλαίσιο του, είναι απαραίτητο να είμαστε εξαιρετικά ευαίσθητοι και προσεκτικοί σε κάθε πρόταση, δήλωση και προσέγγιση που γίνεται για τις διακεκριμένες, ηγετικές και υποδειγματικές προσωπικότητες του Ισλάμ”, ανέφερε περαιτέρω.

Οι στίχοι είναι προφανής αναφορά στην εκδίωξη του ζευγαριού από τον παράδεισο και έχουν προκαλέσει οργή από φιλοκυβερνητικούς κύκλους. Ο Αδάμ είναι ο πρώτος προφήτης στη Γη, σύμφωνα με το Ισλάμ και έτσι θεωρείται ιερή μορφή μαζί με τη σύζυγό του Εύα.

Υπάρχουν δύο εκδοχές:

Οι στίχοι του τραγουδιού της Ακσού λένε ότι “βαδίζουμε στο τέλος του κόσμου πείτε χαιρετίσματα στους ανίδεους Εύα και Αδάμ”, εννοώντας ότι όταν έφαγαν το μήλο δεν ήξεραv ότι επίκειται το τέλος του κόσμου, όπως το περιγράφει η Αποκάλυψη του Ιωάννη.

Η δεύτερη εκδοχή είναι ότι η αναφορά σε “Αδάμ και Εύα” ήταν αναφορά στους απλούς ανθρώπους που δεν ξέρουν το τέλος μιας κατάστασης αλλά συνεχίζουν να ζουν τη ζωή τους και η επιλογή των ονομάτων ήταν για να προκαλέσει.

Η ουσία είναι ότι η τουρκική λέξη που χρησιμοποιείται στο τραγούδι έχει δύο έννοιες. Του ανίδεου εξαιτίας απλής άγνοιας και του αδαή  με την υποτιμητική του έννοια. Οι οπαδοί του Μπαχτσελί και ο Ερντογάν προσφάτως έπεισαν τους ακολούθους τους ότι η Ακσού χρησιμοποιεί τη δεύτερη σημασία για να πείσουν ώστε να στοχοποιηθεί η πολυγραφότατη αστέρας της τουρκικής μουσικής.