Σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας οι υπηρεσίες του Δήμου Κατερίνης

367

Σε επιφυλακή και επιχειρησιακή ετοιμότητα ενόψει της κακοκαιρίας «Ελπίδα», η οποία με βασικά χαρακτηριστικά τις πυκνές χιονοπτώσεις, τη μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας αναμένεται να επικρατήσει και στην περιοχή μας (ιδίως από το Σαββατοκύριακο 22-23 Ιανουαρίου) τέθηκε το αρμόδιο Τμήμα Πολιτικής Προστασίας και όλες οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες του Δήμου Κατερίνης.

«Οι υπηρεσίες μας είναι σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας για την αντιμετώπιση του κύματος κακοκαιρίας. Είμαστε  και θα παραμείνουμε σε συνεχή επικοινωνία με όλες τις αρμόδιες αρχές, τους φορείς, για τη διευκόλυνση των συγκοινωνιών και της κυκλοφορίας των οχημάτων. Έγινε έγκαιρα η προετοιμασία, προκειμένου να κινηθούμε και αυτή τη φορά βάσει σχεδιασμού» σημειώνει σε δήλωσή του, ο Δήμαρχος Κώστας Κουκοδήμος.

Ειδικότερα, οι προβλέψεις της ΕΜΥ έχουν κινητοποιήσει ήδη τις αρμόδιες υπηρεσίες και την Πολιτική προστασία του Δήμου Κατερίνης ως εξής: Έχει γίνει η διανομή απαιτούμενων ποσοτήτων αλατιού αποχιονισμού για τον ανεφοδιασμό των προκαθορισμένων σημείων. Παράλληλα, υπάρχει μέριμνα για την αντιμετώπιση περιστατικών παγετού από τους εργαζόμενους, σε μικρότερους δρόμους της πόλης, πεζοδρόμια, στάσεις αστικών λεωφορείων κ.ο.κ.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου κατά την οποία θα σημειωθούν ακραία καιρικά φαινόμενα, ο Δήμος θέτει σε 24ωρη ετοιμότητα ειδικά οχήματα αποχιονισμού, βυτιοφόρα με αλατόνερο, καθώς και μικρότερα οχήματα άμεσης επέμβασης. Επίσης, σε συνεννόηση με τους προέδρους όλων τοπικών κοινοτήτων, ο Δήμος Κατερίνης  έχει έρθει σε επικοινωνία και για την ενίσχυση εφόσον παραστεί ανάγκη του στόλου με πρόσθετο εξοπλισμό (μισθωμένα μηχανήματα ιδιωτών), για κάθε Δημοτική Ενότητα.

Θερμαινόμενος χώρος για την προστασία ευπαθών κοινωνικών ομάδων

Θερμαινόμενο χώρο στις εγκαταστάσεις του Α’ ΚΑΠΗ (οδός Αναπαύσεως) για την προστασία από το ψύχος θέτει ο Δήμος Κατερίνης στη διάθεση ευπαθών κοινωνικών ομάδων (αστέγων κ.α.). Ειδικότερα, ο εν λόγω θερμαινόμενος χώρος θα είναι προσβάσιμος από αύριο Σάββατο 22/01, κατά τις ώρες  08:00 π.μ. έως 20:00, για όσο χρονικό διάστημα απαιτηθεί βάσει και των καιρικών συνθηκών, που θα επικρατήσουν. Ειδική μέριμνα θα παρασχεθεί σε περιπτώσεις που υφίσταται ανάγκη διανυκτέρευσης. Το τηλέφωνο 23510 25563 θα δέχεται κλήσεις από πολίτες για σχετικές πληροφορίες.

Παράλληλα, ο Δήμος Κατερίνης θα αξιοποιήσει κάθε πρόσφορο μέσο για τη μεταφορά πολιτών προς και από τα εμβολιαστικά κέντρα, εφόσον παρίσταται ανάγκη.

Η πολιτική προστασία προτρέπει τους ΔΗΜΟΤΕΣ

Λόγω του έκτακτου δελτίου επιδείνωσης του καιρού, που εκδόθηκε από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), συνιστάται στους δημότες, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ακολουθούν πιστά τις βασικές, καθώς και τις αναλυτικές οδηγίες για χιονοπτώσεις και παγετό, στο πλαίσιο των ανακοινώσεων του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Ενδεικτικά, οι δημότες παρακαλούνται να αποφεύγουν κάθε περιττή μετακίνηση κατά τη διάρκεια των έντονων καιρικών φαινομένων, να προσέχουν τις μετακινήσεις τους σε περιοχές όπου προβλέπονται χιονοπτώσεις και να χρησιμοποιούν αντιολισθητικές αλυσίδες αν είναι απολύτως απαραίτητο να μετακινηθούν με αυτοκίνητο.

Παράλληλα, το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Κατερίνης καλεί του δημότες, να προβούν στις παρακάτω ενέργειες: Να καθαρίζουν το πεζοδρόμιο τους. Όσοι κατέχουν στεγασμένους χώρους στάθμευσης, να τους χρησιμοποιούν και να μη σταθμεύουν επί της οδού, προκειμένου να διευκολύνεται ο καθαρισμός από τα μηχανήματα αποχιονισμού του Δήμου. Να φροντίζουν για την προστασία των σωληνώσεων του νερού από τον παγετό.

Επίσης, παρακαλούνται οι κτηνοτρόφοι να προβούν προληπτικά στην προμήθεια επαρκούς ποσότητας ζωοτροφών και λοιπόν εφοδίων για τα ποιμνιοστάσιά τους, ενώ οι οδηγοί να μην αναπτύσσουν υψηλές ταχύτητες και να χρησιμοποιούν αντιολισθητικές αλυσίδες, σύμφωνα με τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών.

Τέλος, όπως επισημάνθηκε και παραπάνω οι δημότες καλούνται να επιδείξουν προσοχή στις μετακινήσεις τους, ειδικότερα τις νυχτερινές και πρώτες πρωινές ώρες, ενώ όσοι έρθουν αντιμέτωποι με προβλήματα λόγω της κακοκαιρίας, μπορούν να επικοινωνούν με το τηλέφωνο του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Κατερίνης: 2351350 505.