Τζο Μπάιντεν: “Εκτιμώ ότι ο Πούτιν θα εισβάλει στην Ουκρανία”

508

Την πρόβλεψη ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν “θα κινηθεί” προς το εσωτερικό της Ουκρανίας έκανε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, σημειώνοντας ωστόσο πως μια εισβολή “ευρείας κλίμακας” θα προκαλέσει τη σφοδρή απάντηση εναντίον της Ρωσίας, “που θα κοστίσει ακριβά στη χώρα και στην οικονομία της”.

“Εκτιμώ ότι θα εισβάλει”, δήλωσε ο Μπάιντεν σε συνέντευξη Τύπου, όπως μεταδίδει το Reuters. “Είναι αναγκασμένος να κάνει κάτι”, πρόσθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Η Ουάσιγκτον ανησυχεί ότι η Ρωσία θα μπορούσε να εξαπολύσει επίθεση κατά της Ουκρανίας μέσα στις επόμενες λίγες ημέρες ή εβδομάδες, με τον Μπάιντεν να διευκρινίζει πως η απάντηση των ΗΠΑ και των δυτικών Συμμάχων της θα καθοριζόταν σε αντιστοιχία με την ένταση μιας ενδεχόμενης ρωσικής επίθεσης.

“Η Ρωσία θα λογοδοτήσει εάν εισβάλει – και αυτό εξαρτάται από το τι θα κάνει. Είναι άλλο πράγμα αν πρόκειται για μια μικρής κλίμακας εισβολή και εντέλει βρεθούμε να τσακωνόμαστε για το τι πρέπει να κάνουμε και τι όχι”, δήλωσε ο Μπάιντεν.

“Αλλά αν όντως [η Ρωσία] κάνει αυτό που είναι σε θέση να κάνει, η εισβολή της στην Ουκρανία θα αποβεί ολέθρια για την ίδια”, προειδοποίησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Ο Μπάιντεν και το επιτελείο του έχουν ετοιμάσει ένα ευρύ φάσμα κυρώσεων -και οικονομικής φύσης- που θα επιβληθούν στη Μόσχα σε περίπτωση επίθεσης κατά της Ουκρανίας.

Η Ρωσία έχει συγκεντρώσει δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες στα σύνορα με την Ουκρανία και έχει απαιτήσει από το ΝΑΤΟ να παράσχει εγγυήσεις ασφαλείας ότι θα σταματήσει την επέκτασή του προς ανατολάς.